Στην πολιτική φτάνουν ψηλά αυτοί που ξέρουν να διαχειρίζονται τα σύµβολα. Και ύψιστος συµβολικός χώρος για την Ορθοδοξία είναι, βεβαίως, το Φανάρι.
Εκεί βρέθηκε ο πολιτικός που συµβολίζει την επιστροφή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό προσκήνιο, δηλαδή ο υπουργός Εθνικής Οικονοµίας Κυριάκος Πιερρακάκης, που εξελέγη τον ∆εκέµβριο πρόεδρος του Eurogroup.
Ο Πιερρακάκης συναντήθηκε µε τον παναγιότατο την ηµέρα των Φώτων, ώστε να είναι σωστός και ο πολιτικός συγχρονισµός. Τώρα να σας πω το εύκολο; Οτι ο Πιερρακάκης έλαβε την ευλογία του Οικουµενικού Πατριάρχη Βαρθολοµαίου; Ή να ψαχτώ για το πιο δύσκολο, δηλαδή αυτό το οποίο αφορά η ευλογία;
Τα εσωτερικά ή τα εξωτερικά; Το 2026 είναι χρονιά υψηλών απαιτήσεων και στα δύο ταµπλό.
Στα εσωτερικά διότι το έτος είναι προεκλογικό – και στην πολιτική όλα αρχίζουν και τελειώνουν µε την οικονοµία. Η πρώτη ∆ΕΘ -το 2025- του Πιερρακάκη ήταν «σταθµός», αφού έφερε φοροελαφρύνσεις και συµβολικές -πάλι- κινήσεις µε την έµφαση στους πολυτέκνους. Η Ελλάδα, κακά τα ψέµατα, αντιµετωπίζει θέµα δηµογραφικό.
Η ∆ΕΘ του 2026 ανοίγει τον δρόµο για τις κάλπες – είτε έρθουν πρόωρα το φθινόπωρο είτε, όπως είναι το πιθανότερο, πάµε για το 2027.
Και στα εξωτερικά, πάντως, δηλαδή στην Ευρώπη, το τοπίο δεν είναι εύκολο, ιδίως στο Ουκρανικό. Συµβολικό είναι και το ότι συλλειτούργησε µε τον παναγιότατο ο µητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος.
Εκλογές και Ουκρανικό είναι τα δύσκολα. Τα εύκολα για τον Πιερρακάκη είναι η σχέση µε την Εκκλησία, που είναι σωστά δοµηµένη από την εποχή που ήταν υπουργός Παιδείας και Θρησκευµάτων.
Αµήν!
