Νέο (;) ηλεκτροσόκ από τη ΔΕΗ

❱❱ Τα νοικοκυριά θα κληθούν να «καλύψουν» την αποπληρωμή οφειλών της επιχείρησης Επανέρχονται οι φόβοι για αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ για την αποπληρωμή παλαιότερων οφειλών για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που παρέχει η επιχείρηση. 

Οι ανησυχίες συνδέονται με τη δυστοκία που καταγράφεται στο οικονομικό επιτελείο για την αποδοχή της πρότασης την οποία είχε καταθέσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Η πρόταση προέβλεπε την κάλυψη των 360.000.000 ευρώ, που πρέπει να καταβληθούν στη ΔΕΗ μέσω του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), τον οποίο εισπράττει το Δημόσιο από το πετρέλαιο που καταναλώνουν οι μονάδες της ΔΕΗ στα νησιά.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΡΑΕ, μέσα σε περίπου τέσσερα χρόνια θα μπορούσε να καλυφθεί η απαίτηση για πληρωμή 360.000.000 ευρώ στη ΔΕΗ. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο το Δημόσιο εισπράττει 180.000.000 ευρώ μέσω του ΕΦΚ για το πετρέλαιο που χρειάζονται οι πανάκριβες μονάδες. Αν, λοιπόν, το 50% των εσόδων από τον ειδικό φόρο πήγαινε στη ΔΕΗ, σε τέσσερα χρόνια θα είχε αποπληρωθεί.

Οι θεσμοί

Αν, εξαιτίας των αντιδράσεων των δανειστών ή άλλων λόγων, δεν υιοθετηθεί η πρόταση της ΡΑΕ, τότε δύσκολα θα αποφευχθεί η αύξηση των τιμολογίων, όπως προβλέπει και η συμφωνία με τους θεσμούς. Ακόμα και αν οι αυξήσεις κατανεμηθούν σε βάθος τεσσάρων ή πέντε ετών, τα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν τα νοικοκυριά δεν θα είναι ασήμαντα. Χωρίς να έχουν γίνει ακριβείς υπολογισμοί, εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσουν και τα 6 ευρώ το δίμηνο για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει περί τις 2.000 κιλοβατώρες.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) εμφανίζονται να στηρίζουν την πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, αλλά για την εφαρμογή της παραπέμπουν στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και τις αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών. Το θέμα αποτελεί, ούτως ή άλλως, τμήμα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, καθώς περιλαμβάνεται στο συμπληρωματικό Μνημόνιο.

Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) προτείνεται η καθιέρωση τεσσάρων κατηγοριών, σε καθεμιά εκ των οποίων θα αντιστοιχεί και έκπτωση από 20% έως 80% επί του κανονικού τιμολογίου ρεύματος. Η έκπτωση 80% θα αφορά μόνο όσους δικαιούνται το λεγόμενο «εισόδημα αλληλεγγύης», δηλαδή όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Για τις υπόλοιπες κατηγορίες η έκπτωση θα είναι μικρότερη. Για όλες τις κατηγορίες του νέου ΚΟΤ γίνεται πιο αυστηρή η διαδικασία ένταξης, καθώς, εκτός από εισοδηματικά κριτήρια, καθιερώνονται και περιουσιακά (καταθέσεις, ακίνητα), ακόμα και το Ι.Χ. που κατέχει μια οικογένεια.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Γιώργος Τσίνας: Ψηφιακός μετασχηματισμός στον Δήμο Περιστερίου

Ο σκοπός μας στο newsbreak.gr είναι να ελέγχουμε την εξουσία, είτε...

Φιλιππάκης για προανακριτική: «H προσπάθεια σπίλωσής μου, αλλά και ομηρίας της εφημερίδας μας έπεσε στο κενό»

«Σήμερα έπεσε η αυλαία της πρώτης πράξης φαρσοκωμωδίας που παρακολουθούμε εδώ...

Αχιλλέας Μπέος: «Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης είναι ένα νούμερο»!

❱❱ Ο δήμαρχος Βόλου εξαπολύει νέα επίθεση στον τραγουδοποιό με αφορμή...

Ντόρα Μπακογιάννη: Γιόρτασε τα γενέθλια της με την πιο όμορφη παρέα και δώρο έκπληξη τούρτα υπερπαραγωγή!

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, γιόρτασε χθες τα γενέθλια...

Διαφωνία Μητσοτάκη – Κεραμέως για το άνοιγμα των σχολείων

Διαφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού και της Νίκης Κεραμέως έχει προκαλέσει το...