Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Η Μέριλιν των ουσιών

Βαθιά βυθισμένο στην κόλαση της ηρωίνης ήταν μοντέλο που...

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

Οι Ρώσοι στο πλευρό του Σμαραγδή για την επική ταινία για τον Καποδίστρια

O Καποδίστριας αγγίζει τις ψυχές των Ρώσων χάρη στον Γιάννη Σμαραγδή! Προτού ακόμα γυριστεί η ταινία «Καποδίστριας», ο διάσημος σκηνοθέτης, ο οποίος μέσα από τις αριστουργηματικές του ταινίες φωτίζει τη ζωή σπουδαίων Ελλήνων, ξεπερνώντας πολλαπλές δυσκολίες και αγκυλώσεις, που προέκυψαν από λανθασμένες κινήσεις προηγούμενων καταστάσεων στη χώρα μας, δεν μπορεί να κρύψει τη χαρά του για το γεγονός ότι μπήκαν οι βάσεις προκειμένου η Ρωσία να συμμετάσχει στη μεγάλη συμπαραγωγή για την ταινία, που θα γράψει ιστορία στον ελληνικό και όχι μόνο κινηματογράφο!

Ο Γιάννης Σμαραγδής, που είναι ιδιαίτερα αγαπητός και δημοφιλής στη Ρωσία, ταξίδεψε στη Μόσχα και βρέθηκε με τον Ρώσο συμπαραγωγό του στο ρωσικό υπουργείο Πολιτισμού και κατόπιν σημαντικών επαφών και συναντήσεων μπήκε το κλειδί (όπως λέει ο ίδιος με χαρά) για να ξεκλειδωθεί η δημιουργία της ταινίας «Καποδίστριας».

Σ’ αυτό συνέτειναν καθοριστικά από τη μεριά της Ρωσίας ο ειδικός σύμβουλος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν Μιχαήλ Σβιτκόι (πρόσφατα βραβεύτηκε ως εξέχων φιλέλληνας στην πρεσβεία μας στη Μόσχα) καθώς και η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα. Από τη μεριά της Ελλάδος καθοριστική ήταν η στήριξη γι’ αυτή τη συνεργασία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, ενώ σημαντικό ρόλο για τη δημιουργία της ταινίας διαδραμάτισε -εκτός των άλλων- και ο πρέσβης επί τιμή Ηλίας Κλης, υπεύθυνος για τις εκδηλώσεις «Ελλάδα – Ρωσία: Ιστορία 2021»!

Με γοργούς ρυθμούς

Μάλιστα το Ιδρυμα ΚΙΚΠΕ θα εκχωρήσει αφιλοκερδώς το ωριαίο ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Σμαραγδής, με τίτλο «Αναφορά στον Ιωάννη Καποδίστρια», το οποίο μπορεί να λειτουργήσει και ως προπομπός της διεθνούς ταινίας «Καποδίστριας», η οποία, όπως προαναφέραμε, προετοιμάζεται με γοργούς ρυθμούς! Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ο σκηνοθέτης αποφάσισε με δικά του έξοδα να υποτιτλίσει το ντοκιμαντέρ στη ρωσική γλώσσα.

Εχοντας πλέον Ρώσο και Ελβετίδα συμπαραγωγό, οι συντελεστές της ταινίας έχουν στόχο τη συγκέντρωση τα αναγκαίων κεφαλαίων που απαιτούνται ώστε να γυριστεί η ταινία, που θα δώσει ακόμη πιο επιβλητικό χαρακτήρα στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 200 ετών από τη έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και θα βοηθήσει στην περαιτέρω σύσφιγξη των ελληνορωσικών σχέσεων! Αλλωστε, ο Γιάννης Σμαραγδής έχει αποδείξει ότι είναι ένας αγωνιστής που πάντα έβρισκε τον τρόπο να ξεπερνά τις δυσκολίες, κάτι που δεν θα ήταν εφικτό, αν δεν είχε δίπλα του τον άγγελό του, όπως ονομάζει τη σύζυγό του Ελένη:

φ3 Γιάννης και Ελένη Σμαραγδή στα γυρίσματα της ταινίας ΚΑΒΑΦΗΣ στην Αλεξάνδρια το 1994
Ο Γιάννης με τη σύζυγό του Ελένη Σμαραγδή στα γυρίσματα της ταινίας «Καβάφης» στην Αλεξάνδρεια το 1994

«Οι δικές της θυσίες είναι στην πραγματικότητα ο λόγος που πραγματοποιήθηκε τόσο η ταινία “El Greco” όσο και “O Θεός αγαπάει το χαβιάρι’’ και ο ‘‘Καζαντζάκης’’! Και οι θυσίες της συζύγου μου δεν ήταν μόνο ηθικές αλλά και κυρίως υλικές, οικονομικές» λέει με υπερηφάνεια ο Γιάννης Σμαραγδής για τη συμβολή της γυναίκας του και συνεχίζει:

φ4 Νικ Άσντον ως Δομήνικος Θεοτοκόπουλος EL GRECO Φωτό Μαρία Μόσχου
Ο Νικ Άσντον ως Δομήνικος Θεοτοκόπουλος στην ταινία «El Greco» του Γιάννη Σμαραγδή

«Για την ταινία “El Greco” πούλησε τα γραφεία της εταιρίας, για την ταινία “O Θεός αγαπάει το χαβιάρι”, που άφησε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε χρέη, πούλησε όλα τα περιουσιακά της στοιχεία για να εξοφληθούν. Για την ταινία “Καζαντζάκης” υπάρχουν ακόμη χρέη, αφού δεν έχει πάρει ούτε 1 ευρώ από τη διανομή. Η γυναίκα μου κατόρθωσε, κόντρα στο ρεύμα, να γίνουν αυτές οι ταινίες με την περιουσία της, που όμως πλέον στέρεψε» εξομολογείται ο διακεκριμένος σκηνοθέτης!

f5 Σεμπάστιαν Κοχ στην ταινία Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΑΕΙ ΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ Φωτό Νίκος Νικολόπουλος
Ο Σεμπάστιαν Κοχ στο φιλμ «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι»

Ο ίδιος όμως δεν έκρυψε και τον πόλεμο που δέχεται στο παρασκήνιο: «Αυτοί που με έχουν στοχοποιήσει και με πολεμούν λυσσωδώς ας γνωρίζουν ότι αυτή τη φορά δεν θα πολεμήσουν τον σκηνοθέτη, αλλά τον Καποδίστρια, τον επίσης στοχοποιημένο και σπουδαίο Ελληνα κυβερνήτη, και ότι στη χώρα αυτή δεν είναι οι φατρίες επικυρίαρχες. Υπάρχουν καλοί Ελληνες και καλοί πατριώτες, που δίνουν τον τόνο για το τι είναι χρήσιμο για το έθνος και τι επιβλαβές. Και γι’ αυτό θυμίζω αυτό που είπε ο Καποδίστριας: “Είστε είκοσι πέντε όλοι κι όλοι!

Μια δράκα είκοσι πέντε άνθρωποι, που εμποδίζετε αυτή τη χώρα να γίνει κράτος δικαίου! Και δεν είστε μόνο εχθροί του έθνους με αυτά που κάνετε, είστε εχθροί και του εαυτού σας. Είκοσι πέντε, ναι, είκοσι πέντε είστε οι φθορείς του έθνους’’. Είπε, επίσης, ότι ‘‘ο φιλήκοος των ξένων είναι προδότης’’.

Οι φατρίες στον τόπο μας από είκοσι πέντε να έχουν γίνει περίπου 300, αλλά το έθνος βαδίζει όρθιο, υπερήφανο και δημιουργικό προς το πεπρωμένο του» εξομολογείται ο σκηνοθέτης, που έχει πρόθεση να αναδείξει τη μεγάλη και άγνωστη στην πραγματικότητα προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια! «Αλίμονο στους λαούς που δεν αγαπούν τους καλύτερούς τους, και ο Καποδίστριας ήταν και είναι o καλύτερός μας» λέει ο Γιάννης Σμαραγδής για το νέο του κινηματογραφικό εγχείρημα!

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...