Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

Χάρης Βεραμόν: Το θρίλερ 348 σελίδων με άλυτες αστυνομικές υποθέσεις

Ιδιωτικός ερευνητής, δημιουργός true crime σειράς ντοκιμαντέρ στο YouTube...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Θρήνος για τον ξαφνικό θάνατο της Μαρίνας Λαμπράκη – Πλάκα στα 83 της

Μεγάλο το κενό στον χώρο του πολιτισμού μετά τον θάνατο της Μαρίνας Λαμπράκη – Πλάκα, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή χθες το πρωί, σε ηλικία 83 ετών. Επί 30 χρόνια στο τιμόνι της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, αφοσιώθηκε ψυχή τε και σώματι στο έργο της και έκανε πραγματικότητα το όραμά της, την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Πινακοθήκης.

Ο θάνατός της ήταν ξαφνικός, ύστερα από νοσηλεία δύο ημερών. Αύριο επρόκειτο να δώσει συνέντευξη Τύπου στην Εθνική Πινακοθήκη με θέμα την αναδρομική έκθεση του Κωνσταντίνου Παρθένη, η οποία θα εγκαινιαζόταν την επόμενη εβδομάδα.

Η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα γεννήθηκε στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1959-1964) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλασική Αρχαιολογία. Κατά τη διάρκεια της θητείας της η Εθνική Πινακοθήκη εκσυγχρονίστηκε, ίδρυσε νέα παραρτήματα, απέκτησε 3.000 νέα έργα, μεταξύ των οποίων δύο πίνακες του Θεοτοκόπουλου, διοργάνωσε σημαντικές εκθέσεις.

Είχε λάβει πολλές διακρίσεις και είχε τιμηθεί με τα παράσημα του Ιππότη Γραμμάτων και Τεχνών της Ιταλικής Δημοκρατίας (1994), του Ταξιάρχη Γραμμάτων και Τεχνών της Ιταλικής Δημοκρατίας (2007), του Ιππότη Γραμμάτων και Τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας (1997), του Ταξιάρχη Γραμμάτων και Τεχνών της Γαλλικής Δημοκρατίας (2005), του Ιππότη της Λεγεώνος της Τιμής της Γαλλικής Δημοκρατίας (2011), του Αλφόνσου του Σοφού της Ισπανίας (2000) και με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας (2004).

Είχε εκλεγεί αντιπρόεδρος του διεθνούς τμήματος της Διεθνούς Ενώσεως Κριτικών Τέχνης (AICA) και ήταν υποψήφια για τον τίτλο «Γυναίκα της Ευρώπης» (1997), ενώ διατέλεσε αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού – Παιδείας και Θρησκευμάτων της υπηρεσιακής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τη Βασιλική Θάνου, την περίοδο από 28 Αυγούστου έως 23 Σεπτεμβρίου 2015.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αποχαιρέτησε τη Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα υπογραμμίζοντας ότι «η γόνιμη παρουσία της, το πάθος της, η ενέργειά της δεν θα επιτρέψουν στη σκόνη του χρόνου να θαμπώσει την ανεξίτηλη σφραγίδα της».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε «Όλοι χάνουμε σήμερα μία μορφή δραστήρια, δημιουργική όσο και οικεία. Και, προσωπικά, μία ξεχωριστή φίλη. Συλλυπητήρια στους δικούς της ανθρώπους», ενώ η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τόνισε: «Προσωπικά την ευχαριστώ για τη φιλία της και τα μαθήματα τέχνης που μας προσέφερε απλόχερα, γοητευτικά, αξέχαστα».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...