Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024

«Σασμός»: Η Βασιλική είναι έτοιμη να γεννήσει, ενώ ο Ρούσσος έρχεται αντιμέτωπος...

Όσα θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του «Σασμού».Η Βασιλική είναι έτοιμη να...

Διονύσης Σχοινάς: «Έχουν γραφτεί πολλά ψέματα, από το ότι είμαι Ρομά μέχρι...

Ο Διονύσης Σχοινάς με αφορμή το καινούργιο του τραγούδι...

Ο Πέτρος Συρίγος μας ετοιμάζει μπιφτέκι κοτόπουλο με μπριάμ

Mπιφτέκι κοτόπουλο με μπριάμ έφτιαξε ο Πέτρος Συρίγος στην κουζίνα της...

Αντώνης Γούναρης για Δημήτρη Μητροπάνο: «Μπήκε στις 5 η ώρα στο στούντιο...

Ο Αντώνης Γούναρης παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Πάμε...

«ΜΕΛΙΣΣΑ, Κοσμώντας τον Μύθο»: Εικαστική Ομαδική Έκθεση στον Ελληνικό Κόσμο

Στον Ελληνικό Κόσμο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού εγκαινιάζεται η πρωτότυπη θεματική ομαδική έκθεση με τίτλο “ΜΕΛΙΣΣΑ, ΚΟΣΜΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΥΘΟ” με τη συμμετοχή εξήντα και πλέον διακεκριμένων σχεδιαστών κοσμήματος και εικαστικών. Μοναδικά τεχνουργήματα από πολύτιμη ή άλλη ευφάνταστη ύλη παρουσιάζονται σε έναν οργανικό διάλογο με εικαστικά έργα, συνομιλώντας για τη Μέλισσα και τον οίκο της, την εικόνα, τη φόρμα και τον συμβολισμό της.

melissa08065

Από 12 Ιουνίου 2023 έως 15 Σεπτεμβρίου 2023 θα παρουσιαστεί στην Αθήνα μια έκθεση που τιμά την πολυτιμότητα και τους πολυσχιδείς συμβολισμούς της μέλισσας, όπως αυτοί αποτυπώνονται με θαυμαστή πλαστικότητα στις όψεις των πολύτιμων και σπάνιων τεχνουργημάτων της ελληνικής νομισματικής τέχνης αλλά και στις πολύτιμες όψεις και φόρμες των κοσμημάτων της Μινωικής και Μυκηναϊκής Αρχαιότητας, της νεότερης αρχαιότητας, της βυζαντινής τέχνης και της ελληνικής λαϊκής παράδοσης. 

melissa08064

ΜΕΛΙΣΣΑ

Κόρη, Κεντρί, Κυψέλη, Μελίσσι, Κερί, Μέλι 

Με την πρωτοβουλία της δημοσιογράφου-ερευνήτριας κοσμήματος Τζένης Φραγκούλη και την επιμέλεια της αρχαιολόγου-ιστορικού της τέχνης Ίριδας Κρητικού, με αφετηρία τους πολυσχιδείς συμβολισμούς του μικρού δέματος της μέλισσας που αποτυπώνονται με θαυμαστή πλαστικότητα στις όψεις των πολύτιμων και σπάνιων τεχνουργημάτων της ελληνικής νομισματικής τέχνης αλλά και στις πολύτιμες όψεις και φόρμες των κοσμημάτων και της ενδυμασίας ή των υφαντών και των σκευών της Μινωικής και Μυκηναϊκής Αρχαιότητας, της νεότερης αρχαιότητας, της βυζαντινής τέχνης και της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, αλλά ακόμη, σε συνομιλία με τον ιδιαίτερο κόσμο των μελισσοκόμων, ή το πρωτογενές σχήμα της κυψέλης και τη λειτουργία του μελισσιού, καθώς και το μέλι ή το μελισσοκέρι ως πρώτη ύλη και σύμβολο, σχεδιάστηκε και προτείνεται ένας δημιουργικός εικαστικός διάλογος με πηγή έμπνευσης τη Μέλισσα.  

melissa08063

Η μυθολογία και η σημασία της Μέλισσας στην αρχαία Ελλάδα αλλά και στον κόσμο είναι σχεδόν ανεξάντλητες. Μοναδικού κάλλους και ενδελέχειας είναι και οι απεικονίσεις της στην τέχνη και τη μικροτεχνία, κυριότερα δε, ως λαμπρού λατρευτικού συμβόλου στον Μινωικό και τον Μυκηναϊκό πολιτισμό. Σε κάθε περίπτωση, η μέλισσα, έμβλημα πόλεων και στολίδι πολλών νομισμάτων σε διάφορα ιερά και ισχυρά κέντρα της αρχαιότητας, συνδεόταν επίσης με τις γενεσιουργές δυνάμεις της φύσης και είχε εμβληματική θέση στα λατρευτικά έθιμα, γεγονός που ο άνθρωπος συνειδητοποίησε, θεοποίησε και προστάτευσε από πολύ νωρίς. Η συνομιλία με τον ιδιαίτερο κόσμο των μελισσοκόμων, το πρωτογενές σχήμα της κυψέλης, η λειτουργία του μελισσιού, το μέλι, το μελισσοκέρι, οι συμβολισμοί, αποτελούν πηγή έμπνευσης στον εικαστικό διάλογο.

melissa08062

Μνήμη και τιμή στη «Βασίλισσα Μέλισσα», το χρυσό κόσμημα από την Ελεύθερνα της Κρήτης, ηλικίας 2.700 ετών – μοναδική απεικόνιση της µέλισσας ως θεάς-, και το «Κόσμημα των Μελισσών», το χρυσό κόσμημα εξαίρετης τέχνης από το ανάκτορο των Μαλλίων (2.100-1700 π.Χ.) Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

melissa08061

Η οργανική σύνδεση της Μέλισσας με όλα τα παραπάνω και η σημασία της διαχρονίας στους συμβολισμούς της αποτελούν τους κύριους άξονες αναφοράς και έμπνευσης των συμμετεχόντων σχεδιαστών και εικαστικών. Με χρήση παραδοσιακών τεχνικών, χειροποίητη διαδικασία, επιστράτευση πολύτιμων ή εφήμερων υλικών, προσμένουμε τη δημιουργία μικρόκοσμων ωραιότητας και ιστορικής αναφοράς, με την παράλληλη παρουσίαση μεγαλύτερης κλίμακας αυτοδύναμων εικαστικών έργων και εγκαταστάσεων.

Παράλληλες δράσεις όπως ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά εργαστήρια για ενήλικες και παιδιά καθώς και επιστημονική ημερίδα, θα πλαισιώσουν την έκθεση. 

Στο πλαίσιο της έκθεσης σχεδιάζεται και θα κυκλοφορήσει ομότιτλο λεύκωμα, ενώ ήδη προγραμματίζεται η μεταφορά της στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η Έκθεση τελεί υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας από το Υπουργείο Εξωτερικών.

 

Συμμετέχουν με δημιουργίες τους οι καλλιτέχνες:

Ιωάννα Αγγελίδου, Χριστίνα Αθανασούλα-Μαντζαβίνου, Mari Aoyama, Άννα Αχιλλέως, Κωστής Βελώνης, Βασίλης Βλασταράς, Γιώτα Βόγκλη, Μάρω Βούλγαρη, Μάριος Βουτσινάς, Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού, Νίκος Γαρμπής, Εργαστήριο Γυψοτεχνίας και Χαλκολυτικής της ΑΣΚΤ (υπεύθυνος εργ. Μάρκος Γερωγιλάκης), Μαρία Γκίζη, Άκης Γκούμας, Γεωργία Γκρεμούτη, Τερέζα Δαμιανίδου, Παναγιώτης Δαραμάρας, Ελένη Δασκαλάκη, Μάρθα Δημητροπούλου & Απόστολος Καρακατσάνης, Μαρία Διακοδημητρίου, Polina Ellis, Κατερίνα Ιωαννίδου, Σταυρούλα Καζιάλε, Δέσποινα Καλλιγά, Κωνσταντίνος Καλογερόπουλος, Bάσω Καλουδιώτη, Αναστασία Κανδαράκη, Τίνα Καραγεώργη, Bούλα Καραμπατζάκη, Πάνος Καρδάσης, Μαρία Καπρίλη, Μάρω Κορνηλάκη, Άγγελος Κωνσταντακάτος, Ρόδη Κωνσταντόγλου, Σοφία Λαμπροπούλου, Κωνσταντίνος Μάρος, Μηνάς Μαυρικάκης, Άνθια Μέγα-Χαβρέ, Χαρίτων Μπεκιάρης, Χριστίνα Μόραλη, Γεωργία Μπλιάτσου, Λαμπρινή Μποβιάτσου, Ισμήνη Μπονάτσου, Δημήτρης Νικολαΐδης, Ιόλη Ξιφαρά, Γιώργος Παπαδομανωλάκης, Νίκος-Γιώργος Παπουτσίδης, Σοφία Πάσχου, Δέσποινα Πανταζοπούλου, Γιώργος Παπαδομανωλάκης, Joanna Peters, Βαγγέλης Πολύζος, Κλάρα Πουλαντζά, Τιτίκα Σάλλα,Ρουμπίνα Σαρελάκου, Ιφιγένεια Σδούκου, Ζωή Σεκλειζιώτη, Ελένη Σιούστη, Χριστίνα Σούμπλη, Μάριος Σπηλιόπουλος, Παρασκευή Σπύρου, Αλίκη Στρουμπούλη, Ιωάννα Τερλίδου, Ντίνα Τζαβιδοπούλου, Ζαφειρία Τριβιζά, Βάσω Τρίγκα, Λίνα Φανουράκη, Μαρία Χάνιου, Αλέκος Φασιανός, Τζένη Φραγκούλη, Οίκος ZOLOTAS.

Διάρκεια Έκθεσης: 12 Ιουνίου 2023 έως 15 Σεπτεμβρίου 2023

Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος:  Πειραιώς 254, 177 78 Ταύρος

Είσοδος Ελεύθερη

Οργάνωση: Τζένη Φραγκούλη          Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού

Εγκαίνια: Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

melissa0806

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ετοιμη να χωρίσει τον αλκοολικό Τζάστιν Τίμπερλεϊκ είναι η ηθοποιός

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται ο ήδη εύθραυστος γάμος της...

Ουτε καρφίτσα δεν έπεφτε στην πρεμιέρα της Καίτης Γαρμπή στο Lav Stage Athens

Sold out κατέγραψε το weekend της πρεμιέρας της Καίτης...

Η (μεγάλη) γυμνή σχολή της ελληνικής αστυνομίας

Mπήκε στη Σχολή Αξιωματικών στην Αμυγδαλέζα για να φορέσει...

Μπριζίτ Μακρόν: Πρώτη κυρία ή πρώτος κύριος;

Εν μέσω του χάους που έχει δημιουργηθεί από την...

9χρονος αναβάτης, που ίσως γινόταν ο νέος Ρόσι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια δοκιμών

Τραγικό τέλος είχε η προσπάθεια εννιάχρονου αγοριού από την...

Ο συζυγοκτόνος μεγιστάνας και τα λόγια της συζύγου πριν από το τέλος της

Σαν να ένιωθε από καιρό το άγγιγμα του θανάτου...