Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

Πού πέτυχε η «Espresso» τον Μέμο Μπεγνή και τον Χρήστο Βασιλόπουλο

Τι κοινό έχουν ο Χρήστος Βασιλόπουλος και ο Μέμος...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από...

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Η Δωροθέα αποκαλύπτει το παρελθόν της στον Μάρκο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Τέχνη από παλιοσίδερα

Εξι καλλιτέχνες ομόρφυναν με τη φαντασία τους το πάρκο στη θέση Πλατάνια του Αλμυρού

Το μήνυμα της ανακύκλωσης αλλά και του πολιτισμού θέλησαν να επικοινωνήσουν έξι καλλιτέχνες από τον Αλμυρό, οι οποίοι πήραν παλιοσίδερα, σκουριασμένες λαμαρίνες ακόμη και παλιά πιρούνια και κουτάλια και με τη φαντασία τους, τη δημιουργικότητά τους και την τέχνη τους δημιούργησαν πανέμορφα γλυπτά.

Οι ίδιοι έλαβαν μέρος στο 1ο Συμπόσιο Γλυπτικής, που διοργάνωσε ο Δήμος Αλμυρού και οι εταιρίες Σοβέλ Α.Ε. και Αειφόρος Α.Ε. του Ομίλου Sidenor, με τα δημιουργήματά τους να στολίζουν πλέον το πάρκο στη θέση Πλατάνια του Αλμυρού και να το μετατρέπουν σε ένα σύγχρονο πάρκο γλυπτικής.

Οι καλλιτέχνες και οι καθηγητές τους φιλοξενήθηκαν από τον Ομιλο Sidenor για 15 ημέρες και μέσα σε αυτό το διάστημα έψαξαν και βρήκαν παλιά σίδερα, λαμαρίνες και ό,τι θεωρούμε οι περισσότεροι πως δεν θα μπορούσε να επαναχρησιμοποιηθεί. Με την τέχνη τους, τις γνώσεις τους, την προοπτική και το μεράκι τους έδωσαν πνοή και νέα μορφή στα ξεχασμένα και σκουριασμένα παλιοσίδερα.

Ως εκ τούτου, την Παρασκευή παρουσίασαν τα δημιουργήματά τους, τα οποία εντυπωσίασαν τους παρευρισκομένους. Τα πρωτότυπα αυτά γλυπτά τοποθετήθηκαν στη θέση Πλατάνια και έκαναν… ποδαρικό στο πρώτο πάρκο γλυπτικής στην περιοχή.

«Δουλεύω 30 χρόνια με υλικά ανακύκλωσης. Βρήκα τον κ. Παπαγιάννη, που ασχολείται κι εκείνος με υλικά ανακύκλωσης, αλλά και προτομές, μάρμαρο κ.λ.π., του πρότεινα να έρθουμε εδώ, να κάνουμε ένα συμπόσιο μόνο με υλικά ανακύκλωσης, κυρίως μέταλλο, βιομηχανικά υλικά» ανέφερε ο εμπνευστής του συμποσίου και γνωστός καλλιτέχνης Απόστολος Χασιώτης και συμπλήρωσε: «Εχω ένα project με τα δέντρα. Αυτό είναι το τέταρτο που έχω φτιάξει. Εχω κάνει ένα στη Βέροια, στη Νάξο, ένα στο πάρκο Τρίτση και αυτό.

Το project είναι να δημιουργηθούν διάφορα δέντρα στην Ελλάδα με υλικά που βρίσκονται στον χώρο και δείχνουν κι ένα σημάδι παραγωγής του τόπου. Καθένα έχει και διαφορετική δομή. Μέσα από την Αειφόρο Α.Ε. βρήκα τον κορμό, που είναι μία πολύ παλιά κολόνα, με τα πριτσίνια, σκραπ τελευταίας μορφής, τσαλακωμένο. Στον κορμό του βρίσκεται και το παιδί που διαβάζει. Το δέντρο μπορεί να παρομοιαστεί με δέντρο γνώσης. Τα έργα, πέρα από την αισθητική, έχουν και μία νοηματική πίσω» επισήμανε ο καλλιτέχνης.

Από την πλευρά του ο κ. Μπερούτσος ανέφερε πως η σύλληψη της ιδέας έγινε όταν οι δυο τους πήγαν να συγκεντρώσουν υλικά. Εκεί ο καλλιτέχνης είδε ότι υπήρχαν πάρα πολλά κουτάλια και δημιουργήθηκε το δέντρο της γνώσης, έχοντας ως παραπομπή την πνευματική τροφή.

Ενα από τα έργα που «έκλεψε» τις εντυπώσεις ήταν η κουκουβάγια των Ιωάννη Μαυρίκου και Κωνσταντίνου Μάρου. Οι καλλιτέχνες αξιοποίησαν υλικά που ήταν τσαλακωμένα, στραπατσαρισμένα, λαμαρίνες σκουριασμένες μπετόβεργες κ.ά. «Η σκέψη μας ήταν ότι είναι το ιερό ζώο της θεάς Αθηνάς, συμβολίζει τη σοφία και τη μάθηση. Εχει την ικανότητα ως ζώο να βλέπει αυτά που οι άλλοι δεν μπορούν, βλέπει στο σκοτάδι. Αυτό μπορεί να μεταφραστεί και μεταφορικά, ότι ο άνθρωπος μέσω της γνώσης, της μάθησης και της παιδείας μπορεί να δει πράγματα που οι άλλοι δεν μπορούν και γι’ αυτό το θαυμάζουμε και λέμε το ζώο αυτό σοφό» επεσήμανε ο κ. Μαυρίκος.

Από την πλευρά του ο κ. Μάρος ανέφερε ότι το συμπόσιο και το πάρκο γλυπτικής που δημιουργήθηκε ως απότοκό του είναι μία ευκαιρία δημιουργίας ενός θεσμού, μια καλή ευκαιρία να φανεί και να αναδειχθεί ο τόπος, να μάθει ο κόσμος του Αλμυρού για την τέχνη.

«Δείξαμε ότι κάτι άχρηστο μέσω της τέχνης αποκτά πνοή, ζωή. Τα υλικά αυτά, εάν εξαιρέσουμε τα ανοξείδωτα, οι χάλυβες αυτοί θα σκουριάσουν και κατά συνέπεια θα διαβρωθούν στο σημείο αυτό και θα καταστραφούν, αλλά αυτό θα γίνει σε βάθος χρόνου.

Ελπίζουμε όλοι να πάρουν μάθημα, να έρχονται καλλιτέχνες να δείχνουν τις ιδέες τους και ο κόσμος να έχει έναν τόπο πολιτισμού» είπε ο κ. Μάρος και εξέφρασε τη χαρά του για τη συνεργασία των δύο εταιριών αλλά και για την ιδέα του κ. Χασιώτη για να «συναντήσουν» την τέχνη.

Οι καλλιτέχνες Ιωάννης Μαυρίκος και Κωνσταντίνος Μάρος

Αλλά και ο Θεόδωρος Παπαγιάννης, καλλιτέχνης, συνταξιούχος καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και σύμβουλος του συμποσίου, αναφέρθηκε στα συμπόσια γλυπτικής, εξηγώντας πως είναι ένας παγκόσμιος θεσμός, κατά τη διάρκεια των οποίων δημιουργούνται πάρκα γλυπτικής σε πολλές χώρες του κόσμου. «Είναι ένας τρόπος που με πολύ λίγα χρήματα μπορούν να δημιουργηθούν γλυπτά στον δημόσιο χώρο» υπογράμμισε και συνέχισε επισημαίνοντας ότι μέσα από αυτήν την προσπάθεια έχουν δημιουργηθεί 25 πάρκα γλυπτικής στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

«Βάζουμε τη “μαγιά” στην περιοχή για ένα πάρκο γλυπτικής, γιατί η τέχνη είναι μια υπόθεση που πρέπει να μπει στη ζωή του πολίτη. Δεν καταλαβαίνει πολλές φορές ο κόσμος τι επιρροή έχει η τέχνη στη ζωή και την ψυχοσύνθεσή του. Οι χώρες που θεωρούνται πολιτισμένες έχουν την τέχνη, όλων των ειδών, στη ζωή τους» σημείωσε ο ίδιος.

Τέλος, η υπεύθυνη επικοινωνίας των εταιριών, Σοφία Μυλοθρίδου, τόνισε πως είναι σημαντικό να προκύπτουν συνέργειες με την τοπική κοινωνία του Αλμυρού και να αναδεικνύεται και ο ρόλος τους στην προώθηση της κουλτούρας της ανακύκλωσης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Η εισαγγελέας της Τοπαλούδη κατά του «Dr Covid» για τον θάνατο της μητέρας της

Κρατάει χρόνια αυτό το χάλι στο Νοσοκομείο «Αττικόν»! Μετά...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Αρης Σοϊλέδης: Στα πράσα με γοητευτική γυναίκα λίγο έπειτα από τον χωρισμό του

Τελικά ο Αρης Σοϊλέδης δεν μας «κάνει τον άγιο»,...

Ο έρωτας της Mel B με ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτρια

Στον μεγάλο έρωτά της με ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτρια αναφέρθηκε...