Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Ο άπιστος Μπον Τζόβι

Την επιτυχία του Δημήτρη Κοντολάζου «Δεν σου κάνω τον...

Τα δάκρυα της Σάττι για την απώλεια του πατέρα της

Σε μια ανθρώπινη και συγκινητική στιγμή, λόγω της πρόσφατης...

Αποκαλύψεις για τη «Μις ΗΠΑ» 2019 που έβαλε τέλος στη ζωή της!

Παγίδα θανάτου έγινε για την Τσέσλι Κριστ η στέψη...

Ο Ιωάννης Καραγεώργης τιμήθηκε για την προσφορά του στο Φοιτητικό Οικοτροφείο της...

Η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο...

Εγκαίνια της έκθεσης «Νόνικα Γαληνέα – Η πρώτη εμφάνιση των παιδιών της μετά το χαμό της

Αρχοντιά και... στιλ στο Μέγαρο

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης «Νόνικα Γαληνέα – Η Δωρεά» στο Μέγαρο Μουσικής και θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 19 Νοεμβρίου.

  • Από τον Δημήτρη Λυμπερόπουλο

Τέσσερις μήνες μετά τον χαμό της μεγάλης κυρίας του θεάτρου, οι τρεις κόρες της –Αριέττα, Αμαλία και Αλεξία– πραγματοποίησαν την επιθυμία της μητέρας τους να δωρίσει στο Μέγαρο Μουσικής, τον χώρο που αγάπησε και τίμησε, ορμώμενη από τη στενή συνεργασία και φιλία της με τον Χρήστο Λαμπράκη, κοστούμια, σχέδια και φωτογραφίες της.

galinea ekdilosi kores306

Οκτώ μοναδικά κοστούμια, και τα έξι πρωτότυπα σχέδιά τους, καθώς και ο πίνακας της εικαστικού Βάνας Ξένου, ζωγραφική επεξεργασία φωτογραφιών της μεγάλης ηθοποιού από θεατρικές παραστάσεις που μάγεψαν το κοινό, αποτελούν τη δωρεά της Νόνικας Γαληνέα προς το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

galinea ekdilosi kores299Το έργο της νύφης της Βάνας Ξένου, συζύγου του ετεροθαλούς αδερφού της αξέχαστης σταρ Αλέξανδρου Παναγιωτόπουλου, θα κοσμεί μόνιμα τον χώρο των Φίλων του Μεγάρου. Παράλληλα, στον χώρο της έκθεσης το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει την ταινία με τίτλο «50 χρόνια θέατρο – Νόνικα Γαληνέα», σε σκηνοθεσία Κώστα Αυγέρη.

galinea ekdilosi kores296

Τα κοστούμια δημιουργήθηκαν για το εναλλασσόμενο ρεπερτόριο του έτους 1991-1992 στο θέατρο Ιλίσια. Οι παραστάσεις «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας», του συγγραφέα Friedrich Dürrenmatt, και η «Κυρία του Μαξίμ», του συγγραφέα Georges Feydeau, που σκηνοθέτησε ο Leon Rubin, ήταν, όπως είχε αποκαλύψει η ίδια στην αυτοβιογραφία της, ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, της έδωσε όμως τη μεγάλη χαρά να φέρει για πρώτη φορά τη μοναδική βραβευμένη με Οσκαρ Ενδυματολογίας Θεώνη Βαχλιώτη – Ολντριτζ στην Ελλάδα, η οποία ανέλαβε τα κοστούμια και για τα δύο έργα.

galinea ekdilosi kores300

Στα εγκαίνια το «παρών», εκτός από την οικογένεια της ηθοποιού, έδωσαν στενοί της φίλοι και συνεργάτες, όπως ο Διονύσης Φωτόπουλος, ο Σταμάτης Φασουλής, ο Νίκος Καραθάνος, η Μπριγκίτα Παπασταύρου, η Χρυσάνθη Λαιμού, ο αγαπημένος της make up artist Αχιλλέας Χαρίτος και οι καλλονές εγγονές της Νόνικα Μουτούση – Τσαπέλα και Ιωάννα Μουτούση.galinea ekdilosi kores298

Συγκινημένη η κόρη της Αμαλία Μουτούση, στη σύντομη ομιλία της ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Ολα αυτά είναι ένα μόνο δείγμα μιας θεατρικής κληρονομιάς 60 χρόνων, μιας ολόκληρης ζωής. galinea ekdilosi kores297Οχι μόνο η ζωή της, αλλά και η αισθητική της αντίληψη για τη ζωή. Μια αισθητική, που βρήκε διέξοδο μέσα από το πάθος της για το θέατρο και μια αισθητική που ευνοήθηκε να καλλιεργηθεί δίπλα στον Αλέκο Αλεξανδράκη και μέσα από τις εξαιρετικές συνεργασίες της εδώ, στο Μέγαρο…».

galinea ekdilosi kores308 galinea ekdilosi kores307

galinea ekdilosi kores305 galinea ekdilosi kores306 galinea ekdilosi kores295 galinea ekdilosi kores301 galinea ekdilosi kores303 galinea ekdilosi kores302 galinea ekdilosi kores304

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Σοφία Αργυροπούλου: Στα… χέρια της η μοίρα του Νότη

Ανήκει στους στιχουργούς που έχουν γράψει πολλές επιτυχίες. Και...

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....