Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Η Κατερίνα Καινούργιου έκλεισε τα 39 και έβαλε πλώρη για… milf

«Ενας χρόνος πιο κοντά για να γίνω milf» έγραφε...

ΗΠΑ: Ποντικοί πειραματόζωα έσπασαν πλάκα με τους ερευνητές!

Ποντικοί εργαστηρίου που «τρέλαναν» τους ερευνητές κάνοντας επίτηδες λάθη...

Το μήνυμα της Μενεγάκη πριν από τις διακοπές του Πάσχα

Η ωραία Ελένη κάνει επικοινωνιακό παιχνίδι... στα μέσα κοινωνικής...

Βίαζε το βαφτιστήρι του από την ηλικία των 9 ετών έως τα...

Μια σοκαριστική υπόθεση βιασμού τριών παιδιών, ανάμεσα στα οποία...

«Απόβαση» στην Πόλη από την «Καραϊσκάκενα»

Η Σοφία Καψούρου στον ρόλο της μητέρας του αρχιστράτηγου της Επανάστασης του ’21, στην παράσταση που θα ανέβει στην Τουρκία

Η Σοφία Καψούρου στον ρόλο της μητέρας του αρχιστράτηγου της Επανάστασης του ’21, στην παράσταση που θα ανέβει στην Τουρκία.

Από τον Ηλία Μαραβέγια

Η μάνα του αρχιστράτηγου της Eλληνικής Επανάστασης του 1821 Γεώργιου Καραϊσκάκη, η καλόγρια Ζωή Διαμάντω Διμισκή, θα συστηθεί πρώτη φορά στο τουρκικό και διεθνές θεατρικό κοινό μέσα από τον αντισυμβατικό και αντιπολεμικό μονόλογο που υπογράφει η Σοφία Καψούρου.

Η παράσταση «Καραϊσκάκενα, ο Θρύλος», σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά και μουσική Μάνου Αντωνιάδη, η οποία παρουσιάστηκε πρώτα στην Αθήνα, στον πολυχώρο Vault, με την ίδια τη Σοφία Καψούρου στον ομώνυμο ρόλο και έπειτα σε ιστορικά μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους και θέατρα στην υπόλοιπη Ελλάδα, εκπροσωπεί τώρα επισήμως την Ελλάδα σε ένα παγκόσμιας εμβέλειας φεστιβάλ για τη γυναίκα δημιουργό, που θα γίνει στην Τουρκία.

«Πρόκειται για ένα φεστιβάλ για το οποίο γίνονται αιτήσεις συμμετοχής από πάρα πολλές χώρες. Η Σοφία Καψούρου, λοιπόν, έριξε την ιδέα να στείλουμε εμείς την ‘‘Καραϊσκάκενα’’… Εγώ και ο Μάνος Αντωνιάδης σκεφτήκαμε ότι δεν είχαμε να χάσουμε κάτι κάνοντας μια αίτηση. Θεωρούσαμε, ωστόσο, πως θα ήταν δύσκολο να περάσει ένα έργο για τη μητέρα του αρχιστράτηγου της Ελληνικής Επανάστασης, η οποία μάλιστα ήταν και καλόγρια – κάτι που σημαίνει ότι επάνω στη σκηνή υπάρχουν καντήλια, η αγιογραφία του Αϊ-Γιώργη και η αγιογραφία της Παναγίας… Ολο αυτό εκτιμούσαμε τότε ότι θα ήταν μάλλον λίγο extreme για να πάει στην Κωνσταντινούπολη. Πέσαμε όμως έξω και πριν από λίγο καιρό επικοινώνησαν μαζί από το Εθνικό Θέατρο της Τουρκίας, προσκαλώντας μας επισήμως να συμμετάσχουμε» εξηγεί ο σκηνοθέτης της παράστασης μιλώντας στην «Espresso».

Κάπως έτσι η «Καραϊσκάκενα», όπως την αποτύπωσε η συγγραφική πένα της Σοφίας Καψούρου, θα παρουσιαστεί δύο φορές στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Γυναικών Θεατρικών Συγγραφέων στο Üsküdar Tekel Stage, στην Κωνσταντινούπολη. Η πρεμιέρα της έχει προγραμματιστεί για την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα για τη γυναίκα και τα δικαιώματά της στο σώμα, στην ψυχή, τη ζωή της.

«Και οι δυο παραστάσεις θα δοθούν στα ελληνικά με υπέρτιτλους στα τουρκικά. Εχει σταλεί ήδη το κείμενο για να γίνει η μετάφραση. Το κείμενο είναι άκρως αντιπολεμικό, δεν νομίζω ότι θα ενοχλήσει. Αλλωστε, κατακρίνει τον πόλεμο και τις σφαγές γενικά» αναφέρει ο Δημήτρης Καρατζιάς.

dimitris karatzias

«Η Καραϊσκάκενα ήταν αθυρόστομη, όπως και ο γιος της. Μάλιστα, αγαπούσε πολύ το ποδόσφαιρο και η ιστορία της επί σκηνής ξεδιπλώνεται καθώς παρακολουθεί έναν αγώνα ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Φενερμπαχτσέ στο Γήπεδο Καραΐσκάκη. Κάποια στιγμή, λοιπόν, εκεί που βρίζει τους Τούρκους στηρίζοντας την ελληνική ομάδα, λέει την εξής πυρηνική ατάκα του έργου: ‘‘Τούρκοι δε θα ’μασταν κι εμείς, άμα γεννιόμασταν λίγα κύματα πιο πέρα;’’ Τούτη τη φορά η εν λόγω ατάκα θα ακουστεί από τη Σοφία Καψούρου με φόντο τον Βόσπορο. Θεωρώ πως αυτή η συμμετοχή μας στο φεστιβάλ είναι μια ιστορική θεατρική στιγμή για τις δύο γειτονικές χώρες» συμπληρώνει ο σκηνοθέτης.

Σημειώνεται πως η «Καραϊσκάκενα, ο Θρύλος», είναι μία από τις εννέα παραστάσεις του θεατρικού project μονολόγων «Ο Γιος μου… », που εμπνεύστηκε ο ίδιος ο Δημήτρης Καρατζιάς, το οποίο φέρνει επί σκηνής μάνες σπουδαίων Ελλήνων ανδρών. Εχουν ήδη παρουσιαστεί οι μάνες των Μάντζαρου, Σολωμού, Συγγρού, Μακρυγιάννη, Μεγάλου Αλέξανδρου, Καβάφη, ενώ αυτήν τη σεζόν παρουσιάζονται η μητέρα του Αλέξανδρου Παναγούλη, «Αθηνάς Παναγούλη Επιτάφιος», στον πολυχώρο Vault και του Κώστα Ταχτσή, «Η μάνα αυτουνού… Ελλη Ζάχου Ταχτσή», στο Εν Αθήναις, από 2 Δεκεμβρίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«TV Queen»: Το νέο ξινό φρούτο που σερβίρει στο Open ο Νίκος Κοκλώνης

Aυτό το ριάλιτι δίχως άλλο μόνο ο... Μένιος Φουρθιώτης...

Αυστραλία: Ψάρι «λαχνός» αξίας 930.000 ευρώ

Φτωχαδάκι ψαράς στην Αυστραλία έκανε την τύχη του καθώς...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Ιωσήφ αντικρίζει πρώτη φορά τον Σίμο

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Οσα θαυμαστά συμβαίνουν στο δωμάτιο του Δημήτρη Κόκοτα στο «Γεννηματάς»

Αχτίδες «αναστάσιμου φωτός» έχουν αρχίσει να πλημμυρίζουν εδώ και...

Η κόκα του Πειραιά και η ενέδρα θανάτου σε εστεμμένη κούκλα

Την ώρα που η παγκόσμια κοινή γνώμη προσπαθεί να...

Εξιχνιάστηκε η δολοφονία του συνταξιούχου στη Σάμο!

Επειτα από σχεδόν 21 μήνες εξιχνιάστηκε από την Αστυνομία...

Δύο ομοφυλόφιλοι επιδόθηκαν σε σεξουαλικές πράξεις σε προαύλιο εκκλησίας τη Μ. Τετάρτη

Ούτε ιερό ούτε όσιο δεν είχαν δύο ομοφυλόφιλοι άνδρες,...