Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Πότε και πού ντύνεται γαμπρός ο «Greek Freak»

Γάμος αλά ελληνικά για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Μετά την...

Το 2050 ο μισός πλανήτης θα φορά γυαλιά μυωπίας

Με γοργό ρυθμό εξαπλώνεται πανδημία που ωστόσο περνάει απαρατήρητη...

Baby bloom για τον κανακάρη της Μαρίας Καρλάκη

Διπλό όνομα και νησιωτικό location στο baby bloom του...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Ο ιστορικός κινηματογράφος Embassy στο Κολωνάκι άνοιξε τις πόρτες του ως χώρος πολιτισμού Embassy Theater

Ένας θρύλος ξαναγεννιέται

O ιστορικός κινηματογράφος Embassy στο Κολωνάκι άνοιξε και πάλι τις πόρτες του ως χώρος πολιτισμού και επανατοποθετείται στον πολιτιστικό χάρτη της πρωτεύουσας ως ένα υπερσύγχρονο θέατρο, τo Embassy Theater.

embassy281239

  • Από τον Δημήτρη Λυμπερόπουλο

Αποτέλεσε για περισσότερα από 58 χρόνια το σημείο συνάντησης προσωπικοτήτων της πολιτιστικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου μας. Από τον Τσαρούχη και τον Χατζιδάκι ως τον σχεδιαστή Billy Bo και την πρόσφατα χαμένη Ματούλα, από τον ποινικολόγο Αλέξανδρο Λυκουρέζο και τη σταρ Ζωή Λάσκαρη μέχρι την υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη και τον εκκεντρικό συλλέκτη Αλέξανδρο Ιόλα ντυμένο, με τις γούνες του και τα ψηλοτάκουνα παπούτσια του, με τακούνια – ενυδρεία, έδωσαν το «παρών» σε ιστορικές πρεμιέρες τόσο εθνικών όσο και διεθνών προδιαγραφών και απόλαυσαν στην αίθουσά του ταινίες που άφησαν εποχή, γέλασαν και ψυχαγωγήθηκαν στον πιο κοσμικό κινηματογράφο της Ελλάδας.

embassy281232

Τα τελευταία χρόνια δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει την παρατεταμένη κρίση του κινηματογραφικού κλάδου, η οποία οδήγησε στο οριστικό κλείσιμό του το 2020. Αλλωστε, η πανδημία του Covid έδωσε στα περισσότερα σινεμά της χώρας τη χαριστική βολή, και αρχίζουν να κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Από τότε το σινεμά δεν ήταν ξανά πια το ίδιο… Οι χειμερινές αίθουσες όμως στο κέντρο της Αθήνας, ειδικά στο Κολωνάκι, αποτελούν ακίνητα φιλέτα και οι ιδιοκτήτες τους δέχονται μεγάλες πιέσεις να αλλάξουν τη χρήση τους και να τα μετατρέψουν από σούπερ μάρκετ έως κλαμπ και μπουζούκια.

embassy281236

Πολλά ήταν τα σενάρια που κυκλοφορούσαν τότε και για την τύχη του Embassy, που την τελευταία στιγμή σώθηκε… Τα gossip σενάρια που κυκλοφορούσαν τότε στην πλατεία Κολωνακίου ήθελαν τον κινηματογράφο να μετατρέπεται σε κυριλέ νυχτερινό κέντρο διασκέδασης, συγκεντρώνοντας, όμως, την οργή των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των ενοίκων της πολυκατοικίας στο υπόγειο της οποίας βρίσκεται το Embassy…

embassy281235
Ιόλας – Μερκούρη

Art deco αισθητική

Το 2021 οι επιχειρήσεις Embassy Παραγωγές Πολιτισμού αναλαμβάνουν τον χώρο και με απόλυτο σεβασμό στην ιστορικότητά του δημιουργούν έναν σύγχρονο χώρο πολιτισμού, το Embassy Theater. Διατηρώντας το όνομα, αλλά και τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του χώρου, τον μετατρέπουν σε μία σύγχρονη, υψηλής αισθητικής θεατρική σκηνή, συνολικής χωρητικότητας 500 θέσεων. Κύριο χαρακτηριστικό του σχεδιασμού είναι η ανάδειξη των κλασικών αστικών κεντροευρωπαϊκής αισθητικής χαρακτηριστικών του χώρου, αλλά και η διαμόρφωσή του, ώστε να λειτουργεί ως πολυχώρος πολιτισμού και να ανταποκρίνεται επάξια σε ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών παραγωγών.

embassy281233
Λάσκαρη – Λυκουρέζος

Με την αξιοποίηση καινοτόμων τεχνικών και αρχιτεκτονικών εφαρμογών, το Embassy Theater μπορεί να φιλοξενήσει υψηλού επιπέδου παραστάσεις θεάτρου, χορού, κινηματογραφικές προβολές, καθώς και συνεδριακές και εταιρικές εκδηλώσεις. Η μελέτη του χώρου εκπονήθηκε από ομάδα εξειδικευμένων ειδικών, με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα και διακοσμητή Σάκη Κυριακίδη, που ανάδειξε την αισθητική του χώρου και τα εμβληματικά στοιχεία του. Η εντυπωσιακή, μεγαλοπρεπής, μαρμάρινη σκάλα της εισόδου οδηγεί σε έναν εσωτερικό επιβλητικό χώρο, πλούσιο σε γνωρίσματα διαχρονικών, ιστορικών θεάτρων ανά τον κόσμο. Πρωταγωνιστούν το μάρμαρο, ο μπρούντζος και το κόκκινο βελούδο.

embassy281231
Βilly Βo

Τα γεωμετρικά μοτίβα και οι υαλογραφίες art deco αισθητικής στους τοίχους και στο φουαγιέ συνυπάρχουν σε πλήρη αρμονία και αναδεικνύουν έναν state of the art χώρο πολιτισμού. Η πλατεία και η σκηνή του Embassy Theater επανασχεδιάστηκαν και εξοπλίστηκαν με υψηλής πιστότητας και ποιότητας οπτικοακουστικά μέσα, για να ανταποκρίνονται στα σύγχρονα δεδομένα και να μπορούν να εξυπηρετήσουν τις απαιτήσεις παραστάσεων διεθνών προδιαγραφών, προσφέροντας μία μοναδική, ποιοτική εμπειρία θεάματος.

Η πλατεία

Μία κολόνα «εξ υλικού ευτελούς αξίας», που υπάρχει ακόμα στην πλατεία, είναι η ανάδοχος της συνοικίας του Κολωνακίου. Η πιο διάσημη πλατεία της Ελλάδας, που επίσημα αναφέρεται ως πλατεία Φιλικής Εταιρείας, φέρει ημερομηνία γεννήσεως το έτος 1910. Με τη βάπτισή του το Κολωνάκι μετατρέπεται αυτομάτως σε αριστοκρατική συνοικία. Τα πρώτα καταστήματα εγκαινιάστηκαν στην Κανάρη, στην Πατριάρχου Ιωακείμ και την Αναγνωστοπούλου. Στην ιστορία όμως έμεινε και ο μοναδικός κινηματογράφος του.

embassy28123
Ματούλα

Το Embassy άρχισε τη λειτουργία του στις 29 Δεκεμβρίου του 1962, διαθέτοντας αρχικά 550 θέσεις, οι οποίες τα τελευταία χρόνια είχαν περιοριστεί σε 384. Γνώρισε μεγάλες στιγμές, φιλοξενώντας πολλές κινηματογραφικές πρεμιέρες, ενώ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80 συνεργαζόταν με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος (προτού μετακομίσει στο κτίριο της οδού Κανάρη), η οποία διοργάνωνε εβδομάδες προβολών σχεδόν σε μηνιαία βάση. Εκείνη την περίοδο, άλλωστε, ο προγραμματισμός της αίθουσας προσέγγιζε το λεγόμενο art house ρεπερτόριο. Μία από τις πιο σκοτεινές στιγμές στην ιστορία του κινηματογράφου ήταν η έναρξη της προβολής του «Τελευταίου πειρασμού» του Μάρτιν Σκορσέζε, την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου του 1988, όπου ορδές αγανακτισμένων «πιστών» δημιούργησαν επεισόδια, ενώ μερίδα αυτών έσπασε την πίσω πόρτα (από την οδό Λεβέντη), μπήκε στην αίθουσα κι έσκισε τη «βέβηλη» οθόνη!

embassy281238

embassy281234
13 Οκτωβρίου του 1988

Τα τελευταία δέκα χρόνια το Embassy βίωνε μια περίοδο εξαθλίωσης, με φθαρμένα καθίσματα και υδραυλικά προβλήματα, που (ενίοτε) προκαλούσαν ορατές στους θεατές διαρροές νερών (!) από την άκρη δεξιά της οροφής, δίπλα από την οθόνη. Καθοριστικό ρόλο στην παραίτηση του ιδιοκτήτη να προστατεύσει τη χρήση του υπογείου ως κινηματογραφική αίθουσα έπαιξαν -όπως φημολογείτο στο Κολωνάκι εκείνη την εποχή- και τα συσσωρευμένα απλήρωτα ενοίκια της επιχείρησης που το διαχειριζόταν…

embassy281237

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...