Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Στο Vault η Καβογιάννη, παρέα με την «Καβογιάννη»

Την παράσταση «Elizadeth», σε διασκευή και σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά,...

Η Άννα Δρούζα επιστρέφει στην τηλεόραση: «Όσα (δε) λέμε» κάθε Δευτέρα στο...

Η Άννα Δρούζα επιστρέφει στην τηλεόραση και μας προσκαλεί...

Η έκπληξη που ετοιμάζουν παιδιά του συλλόγου «Μουσικό Οραμα» στη «Γιορτή Μητέρας...

Πλησιάζει η ημέρα για τη δεύτερη «Γιορτή Μητέρας Παιδιού...

Δημήτρης Καλλιβωκάς: «Ανάσταση» στην Τήνο!

Μπορεί να πέρασε από σαράντα κύματα με την υγεία...

«Στην Αγκαλιά του Πολέμου»: Το βιβλίο που κέρδισε κριτικές και αναγνωστικό κοινό

Με ένα σαγηνευτικό μυθιστόρημα, το «Στην Αγκαλιά του Πολέμου», που ρίχνει φως στην περίοδο της Ιταλικής Κατοχής (1941-1943), με φόντο έναν κεραυνοβόλο έρωτα, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Memento, ο Πήτερ Καλλιφίδας, κατάφερε να κερδίσει τις καλύτερες κριτικές, και την αγάπη του κόσμου!

Μέσα από σχολαστική έρευνα, ο συγγραφέας, δικηγόρος στο επάγγελμα και ταυτόχρονα λάτρης της ιστορίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, φέρνει μνήμες στο σήμερα, από τις οδυνηρές ημέρες της Ιταλικής Κατοχής στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 1942, προ(σ)καλώντας τον αναγνώστη να παρακολουθήσει τους αγώνες των πρωταγωνιστών του, σε ένα μοναδικό ταξίδι πίσω, στον χρόνο, για να θυμούνται οι παλιοί, και να μαθαίνουν οι νεότεροι.

Λίγα λόγια για την υπόθεση του βιβλίου

Τον Ιανουάριο του 1942 η Αθήνα βρίσκεται υπό την Ιταλική Κατοχή. Ο Στέφανος Γαλανός, ένας φοιτητής Νομικής και τραυματίας του αλβανικού μετώπου, εντάσσεται στον “Προμηθέα” σε μία από τις σημαντικότερες αντιστασιακές οργανώσεις που δρουν στην πόλη της της Αθήνας. Παράλληλα, γνωρίζει και ερωτεύεται την Κατερίνα Πιμοντόρι, αδελφή Λοχαγού της Ιταλικής Καραμπινιερίας, η οποία συνοδεύει τον αδερφό της στην Ελλάδα ως μεταφράστρια.

vivlio220441

Ο κεραυνοβόλος έρωτας των δύο νέων είναι αυτός που συνοδεύει τα τραγικά, αλλά και ηρωικά γεγονότα της περιόδου.Όταν το καλοκαίρι του 1942 φτάνει στην Ελλάδα ο Ταγματάρχης Ιωάννης Τσιγάντες – απότακτος αξιωματικός του φιλοβενιζελικού κινήματος του 1935 που ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση κατά τη διάρκεια της Κατοχής στo πλαίσιo της οργάνωσης Μίδας 614 ως ειδικός απεσταλμένος του Βρετανικού Ναυαρχείου, αλλά και του Αντιπροέδρου της εξόριστης Ελληνικής Κυβέρνησης του Καΐρου, Παναγιώτη Κανελλόπουλου- ο Στέφανος ενεργεί ως σύνδεσμος του.

Τον Τσιγάντε και συνεκδοχικά τις σελίδες του βιβλίου πλαισιώνουν εμβληματικές για την εποχή προσωπικότητες, όπως για παράδειγμα η Λέλα Καραγιάννη, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, αλλά και σημαίνοντα ιστορικά πρόσωπα, όπως ο Κίτσος Μαλτέζος, η Ιωάννα Τσάτσου, ο Άγγελος Έβερτ κ.ά.

Με φόντο δύο ερωτευμένους νέους, ο Πήτερ Καλλιφίδας με την «Αγκαλιά του Πολέμου» μάς χαρίζει ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα, που εξιστορεί, με αριστοτεχνικό τρόπο την περίοδο της Ιταλικής κατοχής στην Ελλάδα με φόντο τον έρωτα δύο νέων ανθρώπων που βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα. Μέσα από τις σελίδες του,  παρουσιάζει στον αναγνώστη, μία πλούσια γκάμα χαρακτήρων-  ιστορικές προσωπικότητες και λογοτεχνικούς ήρωες- και με μία περίτεχνη και ισορροπημένη αφήγηση, αποτυπώνει την ένταση, τον φόβο, τον έρωτα, αλλά και την ανθεκτικότητα των ηρώων που βρίσκονταν στη δίνη της Κατοχής. Οι ήρωές του, παρά τους περιορισμούς που επέβαλλε η τότε σκληρή πραγματικότητα, βρίσκουν τρόπους , τα όνειρά τους και η αγάπη τους, να γίνονται συνοδοιπόροι, για ένα καλύτερο μέλλον.

Συγγραφέας: Πήτερ Καλλιφίδας
Εκδόσεις Memento, 2023, σελ.: 336

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανοιξιάτικες βουτιές στα Αχλα της Ανδρου για τον Αγγελο Λάτσιο

Μπορεί να είναι ακόμη τέλος Απριλίου, αλλά ο καλοκαιρινός...

«Τρέλανε» τη Σολωμού η Τζολί

Μπροστά στην Αντζελίνα Τζολί ούτε η Μαρία Σολωμού μένει...

Απατημένος μεγαλογιατρός τσάκωσε την άπιστη σύζυγό του με κυβερνητικό

Ο πολύπαθος χώρος της υγείας δεν συνταράσσεται μόνο από...

Η Οικονομάκου τα… άκουσε πάλι διαδικτυακά έπειτα από το διαζύγιό της από τον Μιχόπουλο

Μπορεί η επίσημη ανακοίνωση για τον χωρισμό τους, που...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Εκτός «Super Κατερίνα» ο Μικρούτσικος μετά τη νέα επίθεση στην Κατερίνα Καινούργιου

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου! Παρελθόν φαίνεται πως αποτελεί...