Σπίτια-ναρκοπέδια

❱❱ Οκτώ στα δέκα ατυχήματα συμβαίνουν κατ’ οίκον! Πτώσεις, εγκαύματα και δηλητηριάσεις στην κορυφή της λίστας

❱❱ Οκτώ στα δέκα ατυχήματα συμβαίνουν κατ’ οίκον! Πτώσεις, εγκαύματα και δηλητηριάσεις στην κορυφή της λίστας

Το σπίτι μας θεωρείται από τους περισσοτέρους ένας ασφαλής χώρος, ωστόσο έρευνες διαψεύδουν αυτή την εντύπωση, καθώς αποκαλύπτουν ότι το 80% των ατυχημάτων συμβαίνει μέσα στην εστία μας, όπως πτώσεις, εγκαύματα και δηλητηριάσεις.
Στην Ευρώπη πάνω από 3.000.000 άνθρωποι τον χρόνο είναι θύματα τέτοιων ατυχημάτων. Πολλά από αυτά τα ατυχήματα αφήνουν μόνιμη αναπηρία, ενώ 7.000 εξ αυτών αποβαίνουν μοιραία. Γι΄ αυτό άλλωστε και το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Πρώτων Βοηθειών, που γιορτάζεται κάθε δεύτερο Σάββατο του Σεπτεμβρίου, είναι αφιερωμένο στα ατυχήματα στο σπίτι.

Στο πλαίσιο λοιπόν της Παγκόσμιας Ημέρας Ατυχημάτων, που είναι στις 9 Σεπτεμβρίου, περισσότεροι από 120 Ερυθροί Σταυροί σε όλον τον κόσμο θα πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις με στόχο να τονιστεί η σπουδαιότητα των πρώτων βοηθειών στην καθημερινότητά μας.
Τα συχνότερα ατυχήματα που συμβαίνουν στο περιβάλλον του σπιτιού είναι οι πτώσεις, τα εγκαύματα, οι δηλητηριάσεις, η πνιγμονή, η απώλεια αισθήσεων, τα καρδιακά επεισόδια και η ηλεκτροπληξία. Τα συγκεκριμένα ατυχήματα αφορούν όλες τις ηλικιακές ομάδες, ανεξαρτήτως φύλου, κοινωνικής θέσης ή γεωγραφικής κατανομής. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούν να προληφθούν πολύ περισσότερο από ό,τι άλλες κατηγορίες ατυχημάτων.

Οπως αναφέρει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η γνώση πρώτων βοηθειών αποτελεί επιλογή ζωτικής σημασίας και ύψιστη ανθρωπιστική συμπεριφορά. Οι άνθρωποι μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τους κινδύνους στο περιβάλλον τους και, μέσα από τις ασφαλείς παρεμβάσεις τους, να ανατρέπουν την πορεία μιας δύσκολης κατάστασης ή ακόμα και να σώζουν ζωές.

Η σημαντικότητα της γνώσης πρώτων βοηθειών από απλούς ανθρώπους κάθε ηλικίας είναι και ο λόγος που η εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες βρίσκεται στο επίκεντρο δράσης των 190 Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, κατέχοντας έτσι την πρώτη θέση στην παροχή πρώτων βοηθειών αλλά και στην εκπαίδευση πολιτών. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός διαθέτει ευέλικτα προγράμματα εκμάθησης πρώτων βοηθειών. Για όσους ενδιαφέρονται για μαθήματα πρώτων βοηθειών και καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, πληροφορίες δίνονται στο τηλ. 210-3633940.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ