Από τη Μύρτιδα στην… Αυγή!

❱❱ Το δεύτερο πρόγραμμα ανάπλασης, που βασίστηκε στο κρανίο γυναίκας της Μεσολιθικής Εποχής του 7000 π.Χ., θα παρουσιαστεί τον ΙανουάριοΜετά τη Μύρτιδα, το 11χρονο κορίτσι που πέθανε από τυφοειδή πυρετό στον πολύνεκρο λιμό των Αθηνών το 430 π.Χ., το πρόσωπo του οποίου αναπλάστηκε μετά την ανάλυση των οστών του, που βρέθηκαν σε μαζικό τάφο στον Κεραμεικό, ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε τη 18χρονη Αυγή.

Οκτώ χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση της Μύρτιδας στην παγκόσμια κοινότητα, την άνοιξη του 2010 στο Μουσείο της Ακρόπολης, στις 19 Ιανουαρίου θα παρουσιαστεί στον ίδιο χώρο η ανάπλαση του προσώπου μιας γυναίκας της Μεσολιθικής Εποχής του 7000 π.Χ., η οποία κατοικούσε στο σπήλαιο της Θεόπετρας των Τρικάλων και της δόθηκε το συμβολικό όνομα Αυγή. Πρόκειται για το δεύτερο πρόγραμμα ανάπλασης, που βασίστηκε στο κρανίο μιας γυναίκας η οποία έζησε στην αυγή του πολιτισμού και βρέθηκε σε αρχαιολογικές ανασκαφές από την αρχαιολόγο Νίνα Κυπαρίσση – Αποστολίκα.

Ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις

Την αποκάλυψη του νέου εγχειρήματος έκανε ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλης Παπαγρηγοράκης, ο οποίος έχει βάλει στόχο να συστήσει στο κοινό τούς προγόνους μας.

Η Αυγή θα παρουσιαστεί στην ημερίδα με θέμα «Η Αυγή στην αυγή του πολιτισμού» στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, όπου θα γίνουν εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις, που θα συμβάλουν στην κατανόηση της Ιστορίας και του πολιτισμού μας. Τις τελευταίες δεκαετίες η τεχνολογική πρόοδος και η συνδυασμένη εργασία ειδικών μελετητών δίνουν τη δυνατότητα -σε κάποιες περιπτώσεις- να παραχθεί η τρισδιάστατη απεικόνιση της κεφαλής ενός ανθρώπου, χρησιμοποιώντας τα κατάλοιπα των οστών του κρανίου του.

Βασική προϋπόθεση είναι αυτά να διατηρούνται όσο το δυνατόν καλύτερα. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται βρίσκουν εφαρμογή τόσο στην εγκληματολογία όσο και στην αρχαιολογία, ενώ έχουν επιχειρηθεί πολλές αναπλάσεις προσώπων της αρχαιότητας – ιδίως σε μούμιες.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ