Τέλος (?) στη φαλάκρα

❱❱ Επιστήμονες δημιούργησαν «τριχωτό δέρμα» από βλαστοκύτταρα και άνοιξαν τον δρόμο για δημιουργία super φαρμάκωνΑπό την
Πετρίνα Καλαμβοκίδη

Eνα βήμα πιο κοντά στη θεραπεία της φαλάκρας βρέθηκαν οι επιστήμονες, καταφέρνοντας να δημιουργήσουν πρώτη φορά «τριχωτό δέρμα» σε συνθήκες εργαστηρίου.

Με τη χρήση βλαστοκυττάρων από ποντίκια, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Ιντιανάπολις δημιούργησαν τόσο την ανώτερη όσο και την κατώτερη στοιβάδα της επιδερμίδας, η οποία με τη σειρά της ανέπτυξε θυλάκους τρίχας, όπως θα συνέβαινε στον οργανισμό ενός ποντικού. Ο νέος εργαστηριακός ιστός δέρματος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για δοκιμές φαρμάκων κατά της φαλάκρας, βοηθώντας τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τον μηχανισμό ανάπτυξης της τριχοφυΐας.

Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Καρλ Κέλερ ισχυρίζεται ότι η νέα τεχνική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως βάση για την ανάπτυξη ρεπλίκας του ανθρώπινου δέρματος στο μέλλον. «Θα μπορούσε να αποτελέσει μοντέλο για τη δοκιμή φαρμάκων ή για τη μελέτη της εξάπλωσης καρκίνων του δέρματος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στόχος του Κέλερ και της ομάδας του ήταν να δημιουργήσουν μικροσκοπικές βερσιόν αληθινών οργάνων του έσω ωτός για τη θεραπεία της κώφωσης. Οταν ωστόσο διαπίστωσαν ότι μεταξύ αυτών είχαν αναπτυχθεί και δερματικά κύτταρα, αποφάσισαν να επιχειρήσουν να δρομολογήσουν τον σχηματισμό θυλάκων τρίχας σε αυτά. Το πείραμά τους στέφθηκε με επιτυχία, καθώς, όπως λένε, το δέρμα που ανέπτυξαν στο εργαστήριο εμφάνισε ποικιλία θυλάκων τρίχας, παρόμοια με αυτή που συναντάται στο τρίχωμα των ποντικών.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ