Κίνδυνος στο… πιάτο

❱❱ Ερευνα-σοκ δείχνει ότι (με κάθε γεύμα) καταναλώνουμε πάνω από 100 σωματίδια πλαστικού μέσω της σκόνης που κατακάθεται στο φαγητόΠάνω από 100 σωματίδια πλαστικού καταναλώνουμε κατά μέσο όρο με κάθε γεύμα, μέσω της οικιακής σκόνης που κατακάθεται πάνω στο φαγητό μας.

Αυτό είναι το σοκαριστικό συμπέρασμα νέας έρευνας Βρετανών επιστημόνων που έκαναν την ανακάλυψη βάζοντας στο τραπέζι του φαγητού, δίπλα στα πιάτα, τρυβλία Petri, πάνω στα οποία είχαν τοποθετήσει κολλητική ταινία.

Παρακολουθώντας τα σωματίδια που είχαν κολλήσει στην ταινία σε τρία διαφορετικά σπίτια κατά τη διάρκεια των γευμάτων, υπολόγισαν ότι έως και 14 κομμάτια πλαστικού είχαν συσσωρευτεί στα ερευνητικά σκεύη κατά τα 20 λεπτά του γεύματος, αριθμός που ισοδυναμεί με 114 πλαστικές ίνες που πέφτουν κατά μέσο όρο στο μέσο πιάτο φαγητού που είναι μεγαλύτερο από το σκεύος Petri.

Οι ερευνητές του Herot-Watt University στο Εδιμβούργο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο μέσος άνθρωπος καταπίνει κάθε χρόνο κατά μέσο όρο μέχρι 68.415 πιθανά επικίνδυνες πλαστικές ίνες απλώς τρώγοντας τα γεύματά του. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η κατάποση πλαστικών σωματιδίων μπορεί να επιφέρει βλάβες στους πνεύμονες, να δηλητηριάσει τα νεφρά και να προκαλέσει δυσλειτουργίες στις ορμόνες.

Μεγάλες ποσότητες

Παλαιότερα είχε διατυπωθεί η άποψη ότι κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία αποτελεί η κατανάλωση ψαριών τα οποία έχουν καταναλώσει μεγάλες ποσότητες πλαστικών σκουπιδιών που συσσωρεύονται στους ωκεανούς.
Οι ερευνητές του Εδιμβούργου ωστόσο, συγκρίνοντας τις πλαστικές ίνες που βρήκαν σε μύδια με την ποσότητα που εντόπισαν στο μέσο γεύμα, διαπίστωσαν ότι στα πρώτα αυτή ήταν πολύ μικρότερη.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ