Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το 2050 ο μισός πλανήτης θα φορά γυαλιά μυωπίας

Με γοργό ρυθμό εξαπλώνεται πανδημία που ωστόσο περνάει απαρατήρητη...

Baby bloom για τον κανακάρη της Μαρίας Καρλάκη

Διπλό όνομα και νησιωτικό location στο baby bloom του...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Η Τραϊάνα Ανανία για την υγεία του Δημήτρη Κόκοτα

Tην ώρα που η αγωνία για την υγεία του...

Έχτισαν και την είσοδο της εκκλησίας

Οργή και αγανάκτηση για τις εικόνες σκοταδισμού σε ιερό ναό της Πρεμετής

Εικόνες μεσαιωνικού σκοταδισμού κυριαρχούν στην Αλβανία, αφού Αλβανοί έχτισαν με τούβλα την είσοδο του ελληνορθόδοξου ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Πρεμετή και στη συνέχεια τοποθέτησαν λαμαρίνες στις κολόνες προκειμένου να δυσχερανθεί περισσότερο η ενδεχόμενη είσοδος πιστών στον ναό. Αποκαλυπτικό είναι το φωτογραφικό υλικό από την ιστοσελίδα ΣΠΑΕΙ. Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα βίαια επεισόδια, τους βανδαλισμούς και τις πράξεις ιεροσυλίας στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στην πόλη Πρεμετή της Αλβανίας κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος. Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής, αφού αναφέρεται στα «θλιβερά και απαράδεκτα αυτά επεισόδια», ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει στα εξής:

1. Αν έχει ζητήσει να ενημερωθεί όχι μόνο από την αλβανική κυβέρνηση, αλλά και από την αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας για τα γεγονότα αυτά.

2. Αν καταδικάζει τις ενέργειες αυτές.

3. Τι πιστεύει για την κατάσταση αναφορικά με τον σεβασμό των ανθρώπινων και θρησκευτικών δικαιωμάτων στην Αλβανία, η οποία επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ.

4. Αν η Επιτροπή θα συμπεριλάβει τα γεγονότα αυτά στην υπό διαμόρφωση ετήσια έκθεση για την πρόοδο της Αλβανίας στην προοπτική ένταξής της στην Ε.Ε.

Στο μεταξύ, το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, σε ανακοίνωση του τομέα Εξωτερικής Πολιτικής υποστηρίζει: «Η αλβανική κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει ότι η ανοχή και η καλλιέργεια του εθνικιστικού φανατισμού και η παραβίαση των ανθρώπινων και θρησκευτικών δικαιωμάτων δεν ωφελεί ούτε την ίδια ως χώρα για την ευρωπαϊκή της προοπτική, ούτε και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις». Και σημειώνει: «Η άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης για την επίθεση εναντίον ελληνορθόδοξων και του Ελληνα προξένου στην Πρεμετή, η απόδοση ευθυνών και η τιμωρία των πρωταγωνιστών των επεισοδίων είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η αλβανική κυβέρνηση για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου και την αποκλιμάκωση της έντασης».

Με αφορμή τα πρωτοφανή επεισόδια, ο μητροπολίτης Κονίτσης κ. Ανδρέας εκφράζει την οργή και την αγανάκτησή του. «Ο ανθελληνικός αλβανικός εθνικισμός διογκώνεται με την ανοχή της κυβερνήσεως Ράμα» τονίζει, μεταξύ άλλων, ο αγωνιστής μητροπολίτης και καταλήγει: «Οι στιγμές είναι κρίσιμες και δεν επιτρέπεται καμία ολιγωρία. Οι Βορειοηπειρώτες έχουν δικαιώματα κατοχυρωμένα με διεθνείς συνθήκες και συνεπώς η Αλβανία δεν πρέπει ούτε να τα περιφρονεί, ούτε να τα υπονομεύει. Γιατί, επιτέλους, και η ανοχή έχει τα όριά της». Το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε χθες το απόγευμα μια προκλητική ανακοίνωση για όσα συμβαίνουν στην Πρεμετή. Η ανακοίνωση κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα όσα συνέβησαν χθες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι φέρουν ευθύνες οι ιερείς και οι πιστοί, οι οποίοι «έσπασαν τον κλοιό της ιδιωτικής αστυνομίας, αφαίρεσαν τα προστατευτικά υλικά και μπήκαν στο κτίριο».

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...