Έχτισαν και την είσοδο της εκκλησίας

Οργή και αγανάκτηση για τις εικόνες σκοταδισμού σε ιερό ναό της Πρεμετής

Εικόνες μεσαιωνικού σκοταδισμού κυριαρχούν στην Αλβανία, αφού Αλβανοί έχτισαν με τούβλα την είσοδο του ελληνορθόδοξου ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Πρεμετή και στη συνέχεια τοποθέτησαν λαμαρίνες στις κολόνες προκειμένου να δυσχερανθεί περισσότερο η ενδεχόμενη είσοδος πιστών στον ναό. Αποκαλυπτικό είναι το φωτογραφικό υλικό από την ιστοσελίδα ΣΠΑΕΙ. Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα βίαια επεισόδια, τους βανδαλισμούς και τις πράξεις ιεροσυλίας στον Ιερό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στην πόλη Πρεμετή της Αλβανίας κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος. Συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής, αφού αναφέρεται στα «θλιβερά και απαράδεκτα αυτά επεισόδια», ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει στα εξής:

1. Αν έχει ζητήσει να ενημερωθεί όχι μόνο από την αλβανική κυβέρνηση, αλλά και από την αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας για τα γεγονότα αυτά.

2. Αν καταδικάζει τις ενέργειες αυτές.

3. Τι πιστεύει για την κατάσταση αναφορικά με τον σεβασμό των ανθρώπινων και θρησκευτικών δικαιωμάτων στην Αλβανία, η οποία επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ.

4. Αν η Επιτροπή θα συμπεριλάβει τα γεγονότα αυτά στην υπό διαμόρφωση ετήσια έκθεση για την πρόοδο της Αλβανίας στην προοπτική ένταξής της στην Ε.Ε.

Στο μεταξύ, το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, σε ανακοίνωση του τομέα Εξωτερικής Πολιτικής υποστηρίζει: «Η αλβανική κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει ότι η ανοχή και η καλλιέργεια του εθνικιστικού φανατισμού και η παραβίαση των ανθρώπινων και θρησκευτικών δικαιωμάτων δεν ωφελεί ούτε την ίδια ως χώρα για την ευρωπαϊκή της προοπτική, ούτε και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις». Και σημειώνει: «Η άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης για την επίθεση εναντίον ελληνορθόδοξων και του Ελληνα προξένου στην Πρεμετή, η απόδοση ευθυνών και η τιμωρία των πρωταγωνιστών των επεισοδίων είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει η αλβανική κυβέρνηση για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου και την αποκλιμάκωση της έντασης».

Με αφορμή τα πρωτοφανή επεισόδια, ο μητροπολίτης Κονίτσης κ. Ανδρέας εκφράζει την οργή και την αγανάκτησή του. «Ο ανθελληνικός αλβανικός εθνικισμός διογκώνεται με την ανοχή της κυβερνήσεως Ράμα» τονίζει, μεταξύ άλλων, ο αγωνιστής μητροπολίτης και καταλήγει: «Οι στιγμές είναι κρίσιμες και δεν επιτρέπεται καμία ολιγωρία. Οι Βορειοηπειρώτες έχουν δικαιώματα κατοχυρωμένα με διεθνείς συνθήκες και συνεπώς η Αλβανία δεν πρέπει ούτε να τα περιφρονεί, ούτε να τα υπονομεύει. Γιατί, επιτέλους, και η ανοχή έχει τα όριά της». Το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε χθες το απόγευμα μια προκλητική ανακοίνωση για όσα συμβαίνουν στην Πρεμετή. Η ανακοίνωση κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα όσα συνέβησαν χθες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι φέρουν ευθύνες οι ιερείς και οι πιστοί, οι οποίοι «έσπασαν τον κλοιό της ιδιωτικής αστυνομίας, αφαίρεσαν τα προστατευτικά υλικά και μπήκαν στο κτίριο».

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ