Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Η πρωτεΐνη-κλειδί για το τέλος της φαλάκρας

Επιστροφή των χαμένων τριχών υπόσχεται ο Έλληνας επιστήμονας Γιώργος Κωτσαρέλλης από την Ιατρική Σχολή της Πενσιλβάνια

Τη χαμένη αυτοπεποίθηση σε εκατομμύρια άνδρες που έχουν χάσει τα μαλλιά τους υπόσχεται να χαρίσει Ελληνας επιστήμονας που διαπρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες! Ο Γιώργος Κωτσαρέλλης, που κατάγεται από το Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, και η ερευνητική ομάδα του από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια εντόπισαν για πρώτη φορά ένα άγνωστο μέχρι σήμερα βιολογικό μηχανισμό, μια πρωτεΐνη που προκαλεί τη φαλάκρα. Η ανακάλυψη αυτή ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών που θα εμποδίζουν τις τρίχες να πέφτουν, ενώ θα μπορούσαν ίσως να επαναφέρουν τα πεσμένα μαλλιά στο κεφάλι των ανδρών! Μάλιστα, τα φάρμακα και οι κρέμες βρίσκονται ήδη σε φάση κλινικών δοκιμών.

Οι λευκοί άνδρες συνήθως αρχίζουν να χάνουν τα μαλλιά τους στη μέση ηλικία και το 80% περίπου έχουν μικρότερη ή μεγαλύτερη φαλάκρα έως τα 70 τους. Για την απώλεια των μαλλιών μπορεί να παίζουν ρόλο διάφοροι παράγοντες, όπως γενετικοί ή το επίπεδο της ορμόνης τεστοστερόνης, όμως αρκετά άλλα αίτια της φαλάκρας είναι μάλλον άγνωστα. Σε όλες τις περιπτώσεις, όμως, τα θυλάκια των τριχών συρρικνώνονται και τελικά γίνονται τόσο μικρά που είναι πια αόρατα, οπότε οι τρίχες γίνονται μικροσκοπικές, με αποτέλεσμα να κάνει την εμφάνισή της κάποια στιγμή η φαλάκρα. Οι ερευνητές ανάλυσαν τα γονίδια που ενεργοποιούνται όταν οι άνδρες αρχίζουν να χάνουν τα μαλλιά τους. Βρήκαν, έτσι, ότι το επίπεδο μιας πρωτεΐνης-κλειδί, της προσταγλανδίνης D συνθάσης (PGD2), αυξάνεται μόνο στα κύτταρα των θυλακίων που βρίσκονται στις περιοχές του κεφαλιού χωρίς τρίχες.

Επόμενο βήμα

Τα πειραματόζωα που μέσω της κατάλληλης γενετικής τροποποίησης είχαν υψηλά επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης έμειναν τελείως φαλακρά, ενώ οι ανθρώπινες τρίχες που τους μεταφυτεύτηκαν σταμάτησαν να μεγαλώνουν όταν η εν λόγω πρωτεΐνη ήταν αυξημένη. Σύμφωνα με τον κ. Κωτσαρέλλη, εντοπίστηκε πλέον σίγουρα μία πρωτεΐνη που θα αποτελέσει στόχο για τη θεραπεία της φαλάκρας. Το επόμενο βήμα θα είναι να βρεθούν ουσίες που επηρεάζουν αυτή την πρωτεΐνη, ώστε να εμποδιστεί η απώλεια των τριχών ή και να αναστραφεί. Φυσικά, μια τέτοια μελέτη θα πάρει κάποιο χρόνο, όπως εξήγησε.

Πάντως, αν υπεύθυνη για τη φαλάκρα είναι η πρωτεΐνη PGD2, τότε, κατά τον Κωτσαρέλλη, το μπλοκάρισμα της δράσης της με κάποιο τρόπο μπορεί να επιτρέψει ξανά στα βλαστικά κύτταρα να αναπτυχθούν, να δημιουργήσουν νέα θυλάκια τριχών και τελικά να ξαναφυτρώσουν μαλλιά: «Το αν όμως θα είναι το ίδιο μακριά όπως πριν, αυτό είναι δύσκολο να το ξέρουμε» είπε.

Αναφορικά με την τριχόπτωση στις γυναίκες, ο Ελληνας επιστήμονας ξεκαθάρισε ότι δεν είναι ακόμα σαφές αν η ανακάλυψη για τον ρόλο της συγκεκριμένης πρωτεΐνης έχει εφαρμογή σε αυτές τις περιπτώσεις.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...