Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2022

Θοδωρής Μαραντίνης: Το διαζύγιο και ο τρόμος του internet για τα παιδιά...

Για τη δικαστική διαμάχη με τη Σίσσυ Χρηστίδου μίλησε...

«Κεραμίδα» 1.700.000€ στην Καίτη Γαρμπή για φοροδιαφυγή

Μπορεί να έχει τραγουδήσει το «Μια καρδιά από ατόφιο...

Δωρεά «Μαϊμού» απο Κώστα Λούλη στην «Κιβωτό του Κόσμου»

To κουτί της Πανδώρας άνοιξε και πλέον οι αποκαλύψεις...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου

ΚΡΙΟΣ: Εάν θέλετε πραγματικά να αναδιοργανωθείτε, τώρα είναι η...

Ψυχανάλυσέ το: «Οδηγός» συναισθηματικής νοημοσύνης

❱❱ «Μυστικά» για ευεξία και θετική διάθεση στη ζωή αλλά και για επιτυχία σε επαγγελματικά και σχέσειςΟ επίσημος ορισμός της συναισθηματικής νοημοσύνης ή αλλιώς συναισθηματικό πηλίκο είναι η ικανότητα των ατόμων να αναγνωρίζουν τα δικά τους, καθώς και τα συναισθήματα των άλλων, να κάνουν διάκριση μεταξύ διαφορετικών συναισθημάτων και να τα ονομάζουν κατάλληλα, καθώς και να χρησιμοποιούν τη συναισθηματική πληροφορία ως οδηγό σκέψης και συμπεριφοράς.

Συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ανώτερη ικανότητα η οποία πιστοποιεί πόσο καλά μπορεί το άτομο να χρησιμοποιήσει συνολικά τις ικανότητές του για να έχει επιτυχία, αρμονία και ισορροπία στο επάγγελμά του, στη σχέση του με τον σύντροφό του/της, στις κοινωνικές συναναστροφές, ευεξία και θετική διάθεση στη ζωή.

Με ποιον τρόπο όμως μπορείτε να βελτιώσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη σας; Οι ψυχολόγοι λένε ότι υπάρχει μηδενική συσχέτιση ανάμεσα στο IQ (δείκτης ευφυΐας) και στη συναισθηματική νοημοσύνη, μια και ελέγχονται από διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου.
Δεν υπάρχει καμία συσχέτιση ανάμεσα σε αυτό που εννοούμε με την ακαδημαϊκή νοημοσύνη και τη συναισθητική νοημοσύνη. Ενα άτομο μπορεί να είναι πολύ μορφωμένο και να έχει εξαιρετική επίδοση στο σχολείο αλλά όχι στη ζωή.
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην καθημερινή σας ζωή για να μπορέσετε να αποκτήσετε μια καλύτερη κατανόηση των συναισθημάτων σας, για να διαχειριστείτε με λειτουργικό και αποδοτικό τρόπο τα συναισθήματά σας. Χρειάζεται να διαθέτουμε οπωσδήποτε τα παρακάτω στοιχεία:

Γνώση και έλεγχος

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε καλά αυτά τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας, ώστε να οργανώνουμε κάθε φορά τους τρόπους της αντίδρασής μας και της αντιμετώπισης μιας κατάστασης που βιώνουμε. Γνωρίζοντας τα συναισθήματά μας έχουμε τη δυνατότητα να επεξεργαστούμε και να εντοπίσουμε τα σημεία, πώς και ως ποιον βαθμό μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή μας, σύμφωνα με τις επιλογές και τις επιθυμίες μας. Θέστε ερωτήματα, σκεφτείτε τη συμπεριφορά σας και μάθετε τις αξίες σας. Θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε το πριν και το μετά της συναισθηματικής σας ανάπτυξης.

Δημοφιλείς ειδήσεις  «Κιβωτός του Κόσμου»: Μαρτυρία εθελόντριας παιδαγωγού για ξύλο σε μωρά σε δομή στα Γιάννενα

Επίσης σημαντικό είναι να γνωρίζουμε τα συναισθήματα και τις διαθέσεις μας, ώστε να τα χειριζόμαστε θετικά για μας και να τα ελέγχουμε, με στόχο την αποφυγή ακραίων συναισθηματικών εντάσεων και συγκρούσεων.
Ο σκοπός είναι να μην υποκύπτουμε σε αρνητικά συναισθήματα, τα οποία θα μας επηρεάσουν και θα μας παγιδεύσουν με στρες, άγχος, φοβίες, αρνητικές διαθέσεις, εκνευρισμούς και μελαγχολία. Να μπορούμε να τα παρατηρούμε, να τα απομακρύνουμε ομαλά, χωρίς να μας κυριεύουν. Μην ξεχνάτε ότι μόνο εσείς έχετε τον έλεγχο της ζωής σας και πώς συμπεριφέρεστε ή αισθάνεστε!

Κίνητρα

Ανακαλύψτε την καθημερινή σας κινητοποίηση. Ξυπνάτε κάθε πρωί με την ελπίδα να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη σας. Τα μεγάλα επιτεύγματα προέρχονται από μικρές καθημερινές επιτυχίες σε όλους τους τομείς δράσης σας.
Η ικανότητα να ανακαλύπτουμε κίνητρα για τον εαυτό μας, να προετοιμαζόμαστε διαρκώς για νέες επιδόσεις και να νιώθουμε ενθουσιασμό για καινούργια πράγματα είναι σημαντικό εφόδιο κυρίως όταν προκύπτουν δυσκολίες ή όταν κάτι στη ζωή μας εξελίσσεται εντελώς διαφορετικά από ό,τι έχουμε σχεδιάσει. Οποιος μπορεί να συνεχίζει παρά τις απογοητεύσεις και τις διαψεύσεις των προσδοκιών του αυτός θα έχει το μεγαλύτερο κέρδος, ψυχοσωματικό και όχι μόνο, από κάποιον που το βάζει κάτω με την πρώτη δυσκολία.

Κατανόηση

Δείξτε ενσυναίσθηση προς τους άλλους. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση των άλλων γύρω σας, ακόμα κι αν μερικές φορές σάς προκαλεί κόπο και δυσκολία. Για να μπορέσουμε να έχουμε μια πετυχημένη και ικανοποιητική ζωή είναι επίσης σημαντικό να κατανοούμε τα πιστεύω και τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων.

Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να μπαίνουμε ως έναν βαθμό στη θέση τους και να χτίζουμε καλύτερες σχέσεις μαζί τους. Κατανοώντας καλύτερα τι κάνουν οι άλλοι και γιατί το κάνουν διευκολύνουμε και πετυχαίνουμε την επαφή μαζί τους.
Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε ότι όλοι έχουν τις ανάγκες τους, τα βιώματά τους και η συγκεκριμένη εμπειρία ως άσκηση θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε καλύτερα τις δυσκολότερες και απρόσμενες καταστάσεις, που ενδεχομένως σας προκαλούν αποδιοργάνωση.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Βολές του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου κατά του πατέρα Αντωνίου

Πώς «χτίζονται» οι κοινωνικές συναναστροφές

Η ικανότητα να δημιουργούμε τις σχέσεις αλλά και να τις φροντίζουμε και να τις διατηρούμε μέσα στον χρόνο διευκολύνει τη συναναστροφή με άλλους ανθρώπους. Αποτελεί προϋπόθεση για μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα με ενήλικη συμπεριφορά όσον αφορά τις αρμοδιότητες και τις υποχρεώσεις, με σκοπό να συμβάλει στη δημιουργία ισότιμων σχέσεων παντός είδους.

Σημαντική είναι η ενίσχυση της κριτικής σκέψης και ικανότητας, καθώς και η εκπαίδευση στην αντιμετώπιση και την επίλυση των συγκρούσεων. Προϋπόθεση γι’ αυτό αποτελεί η αξιόλογη ικανότητα παρατήρησης και επικοινωνίας, την οποία μπορεί κάποιος να εξασκήσει και να εφαρμόσει.
Γενικά είναι βοηθητικό να ακούμε με προσοχή τους άλλους και να έχουμε τη δυνατότητα να εκφραζόμαστε συγκεκριμένα, κατανοητά και με επιχειρήματα.

Αυτά είναι δύο προσόντα πολύτιμα, που επίσης μπορούμε να αποκτήσουμε με εκπαίδευση, ώστε να περάσουμε άμεσα στη διαχείρισή τους. Σίγουρα μπορούμε να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τις συναισθηματικές δεξιότητές μας με το να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα συναισθήματα κι όχι να επικρίνουμε τους ανθρώπους, να εξασκηθούμε στο να βρίσκουμε τη διαφορά μεταξύ σκέψεων και συναισθημάτων, να αναλαμβάνουμε την ευθύνη των συναισθημάτων μας και των επιλογών μας.

Με εξάσκηση να μάθουμε πρωτίστως να «ακούμε εμάς», προκειμένου να φτάσουμε σε συμπεράσματα και για να λάβουμε αποφάσεις, να ξεπερνάμε τα αρνητικά μας συναισθήματα, αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης και δράσης μας.
Σε δύσκολες συνθήκες που μας τυχαίνουν να εντοπίζουμε τι είναι αυτό που θέλουμε πολύ και να διοχετεύουμε την ενέργειά μας στη μετέπειτα δράση, στο επόμενο βήμα μας, να δείχνουμε σεβασμό και κατανόηση στα συναισθήματα και στις επιθυμίες των γύρω, προσπαθώντας να προβλέψουμε τα συναισθήματά μας rt4w35twe5g 2και τις συμπεριφορές μας.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Στα... χέρια ψυχιάτρων η οικιακή βοηθός που ομολόγησε τέσσερις δολοφονίες ηλικιωμένων

MSc Κλινική Ψυχοπαθολόγος – 
Ψυχοθεραπεύτρια
Universite Paris VIII – St. Denis – Vincennes, France

www.michalopoulou.gr

www.facebook.com/ 
Σοφία Π. Μιχαλοπούλου


offer

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εντυπωσιακή η μητέρα Έλληνα πρωταγωνιστή

Η όμορφη κυρία δεν είναι κάποια διάσημη ηθοποιός ή...

Το παράπονο του Σπύρου Ιωάννου: «Έμαθα ότι ο γιος μου παντρεύτηκε από το facebook»

Ο Σπύρος Ιωάννου εξέφρασε το παράπονό του καθώς είδε...

Γιάννης Τουλουπιάδης: Πέθανε ο πρώην σύζυγος της Μπέλλας Αδαμοπούλου

Μποέμ, ευγενής, από «τα καλύτερα παιδιά» της παλαιάς αθηναϊκής...

«Ψυχοκόρη» στον ΑΝΤ1 η κόρη του Γιώργου Κιμούλη

Η κόρη του Γιώργου Κιμούλη, Μαριάννα πρωταγωνίστρια στον ΑΝΤ1!...

Δήμητρα Παπαδήμα: «Έχω πει άπειρες φορές “τέλος” στη σχέση μας, ο Γιάννης δεν το λέει»

Η Δήμητρα Παπαδήμα παραχώρησε μια πολύ όμορφη συνέντευξη στην...

Η μικρούλα είναι πρωταγωνίστριας πετυχημένης σειράς που κάνει «πάταγο» αυτή τη σεζόν

Το όμορφο κοριτσάκι της φωτογραφίας είναι πρωταγωνίστριας πετυχημένης σειράς...