Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Tρεις τελευταίες παραστάσεις από τον Διονύση Ζάχο στο Mayor

Επιστρέφει, ύστερα από μια μικρή παύση, ο Διονύσης Ζάχος...

Η κίνηση στα social media από Λάλο και Μαυρίδου που επιβεβαιώνει την...

Το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Espresso» για τον χωρισμό-βόμβα...

Είναι πολλά τα λεφτά για το «GNTM», Ηλιάνα

Μαύρες πλερέζες... για την Ηλιάνα Παπαγεωργίου, καθώς το «GNTM»...

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Το κρυφό όνειρο του Ελληνα φύλακα-αγγέλου της Μυρτούς

Τι αποκαλύπτει στην «Espresso» ο γιατρός Γιώργος Βέλμαχος που έχει αναλάβει τη 16χρονη στο φημισμένο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Θεωρείται αυθεντία στην αντιμετώπιση τραυμάτων και ένας από τους κορυφαίους Ελληνες γιατρούς που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Ο λόγος για τον διευθυντή του τμήματος Χειρουργικής Τραύματος του νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και φύλακα-άγγελο της 16χρονης Μυρτούς, Γιώργο Βέλμαχο, ο οποίος αποκάλυψε στην «Espresso» άγνωστες πτυχές για τη ζωή του στην Αμερική, αλλά και λεπτομέρειες για το μεγάλο του όνειρο, τη δημιουργία ενός συστήματος για την περίθαλψη των τραυματιών στην Ελλάδα.

Ο Γιώργος Βέλμαχος δεν ανήκει στους ανθρώπους που κυνηγούν τη δημοσιότητα, αλλά σε εκείνους που αφήνουν τη δουλειά τους να μιλήσει γι΄ αυτούς, χωρίς πολλά λόγια και τυμπανοκρουσίες. Γι’ αυτό ήταν μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι κατά τη σύντομη παραμονή του στη χώρα μας, όπου βρέθηκε μαζί με την οικογένειά του για ολιγοήμερες διακοπές, δέχτηκε να μιλήσει αποκλειστικά στην «Espresso» για τη δουλειά του στο φημισμένο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και παράλληλα να αποκαλύψει άγνωστες λεπτομέρειες για τη ζωή του, την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά λίγες ώρες μετά τη βομβιστική επίθεση στη Βοστώνη, καθώς και για τις συζητήσεις τους σχετικά με την πιθανή δημιουργία στην Ελλάδα ενός συστήματος για την περίθαλψη των τραυματιών από βιομηχανικά, εργατικά ατυχήματα και κυρίως από τροχαία. Με συγκίνηση μίλησε και για τη 16χρονη Μυρτώ, η οποία αυτή την περίοδο δίνει σκληρή μάχη για να βγει νικήτρια από την περιπέτεια με την υγεία της.22285963

Αν και δεν θέλει να λέει πολλά για την περίπτωση της Μυρτούς, σεβόμενος την αγωνία της οικογένειάς της, ο κ. Βέλμαχος δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της υγείας της και επιβεβαίωσε ότι η κοπέλα υποβλήθηκε πρόσφατα σε χειρουργείο προκειμένου να μικρύνει η επιφάνεια της τραχειοστομίας. Η κίνηση αυτή ίσως τη βοηθήσει, ώστε να επανέλθει η φωνή της. Παράλληλα τόνισε ότι είναι εντυπωσιασμένος με την αφοσίωση της ηρωικής μάνας, της Μαίρης Κοτρώτσου: «Δεν μπορώ να πω πολλές λεπτομέρειες για την επέμβαση, γιατί είναι πολύ νωρίς ακόμα και δεν έχουμε αποτελέσματα. Η εικόνα της καλυτερεύει αργά. Η Μυρτώ ήρθε σε εμάς δέκα μήνες μετά το ατύχημα, άρα τα αποτελέσματα θα είναι σταδιακά. Δεν θα είναι εντυπωσιακά. Αυτό που με έχει εντυπωσιάσει εμένα είναι η μητέρα της. Είναι συνεχώς στο πλευρό του παιδιού της, δίνει καθημερινή μάχη σε μια ξένη χώρα, μόνη της εντελώς -με τη χρηματική υποστήριξη, οφείλω να ομολογήσω, του ελληνικού Δημοσίου- και μου έχει κάνει εντύπωση η αφοσίωσή της. Κοιμάται στο δωμάτιο του παιδιού της για να την ακουμπάει, να τη χαϊδεύει και να της δίνει αυτοπεποίθηση».

Οπως λέει στη συνέχεια, κάθε βελτίωση που παρουσιάζει η υγεία της Μυρτούς είναι και μια μικρή νίκη για την ίδια. «Κάθε βδομάδα κάτι καταλαβαίνει περισσότερο, κάτι κουνάει περισσότερο. Δυστυχώς, έπειτα από όλον αυτόν τον καιρό δεν μπορεί κανείς να αλλάξει τα πράγματα μέσα σε μία ή δύο μέρες» σημειώνει ο Ελληνας γιατρός καταλήγοντας ότι η 16χρονη έχει αρχίσει να ανταποκρίνεται στο περιβάλλον και μάλιστα όταν τον βλέπει να μπαίνει στο δωμάτιο του χαμογελάει: «Χαμογελάει σε εμένα, στον γιο μου τον Κωνσταντίνο και ασφαλώς στη μητέρα της. Είναι το πιο ωραίο χαμόγελο στον κόσμο»!

Καθημερινή μάχη με τον θάνατο στο χειρουργείο

Ο 51χρονος Ελληνας γιατρός, ο οποίος είναι παντρεμένος με τρία παιδιά, έχει καταγωγή από την Καλαμάτα και την Κρήτη, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατόπιν πήγε στη Νότια Αφρική, όπου ειδικεύτηκε στους τραυματισμούς στο κορυφαίο Κέντρο Τραύματος στον κόσμο. Συνέχισε τις σπουδές και την εξειδίκευσή του στο Λος Αντζελες και από το 2004 βρίσκεται στη Βοστώνη, στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης.22285g963ig8

 Η φράση «αν σου αρέσει η δουλειά σου, δεν θα δουλέψεις ποτέ στη ζωή σου», που τη λένε συχνά οι Αμερικανοί, τον εκφράζει απόλυτα, λέει. Παρ’ όλα αυτά καθημερινά αντιμετωπίζει δυσκολίες στο χειρουργείο και καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις: «Δεν είναι πάντα πολύ καλά τα αποτελέσματα. Οταν όμως είναι, το τραύμα σού δίνει μεγάλη ικανοποίηση. Εναν ογκολογικό άρρωστο μπορεί, για παράδειγμα, να τον παλεύεις για χρόνια και να χάσεις τη μάχη. Στο τραύμα τα πράγματα είναι εκρηκτικά στην αρχή, γιατί οι άνθρωποι είναι πολύ άρρωστοι κι αν στη συνέχεια πάνε καλά, ξαφνικά βλέπεις έναν άνθρωπο παραγωγικό, δυναμικό, ο οποίος από πάνω ώς κάτω είναι καλά» λέει ο κ. Βέλμαχος τονίζοντας ότι το πιο δύσκολο κομμάτι της δουλειάς του είναι όταν πρέπει να ενημερώσει τους συγγενείς ενός τραυματία ότι ο άνθρωπός τους δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.

«Είναι σαν να ξεκινάει μια οικογένεια για να πάει στην παραλία, να μπαίνουν στο αυτοκίνητο, να τραγουδάνε όλοι μαζί και ύστερα από μισή ώρα οι μισοί να καταλήγουν στην Εντατική και οι άλλοι μισοί να είναι νεκροί. Γι’ αυτό δεν είναι κανείς προετοιμασμένος!»

Δεν αρνείται ότι έχουν υπάρξει φορές που «κουβάλησε» τη δουλειά και τις ανησυχίες του στο σπίτι. Ωστόσο δεν αφήνει να επηρεάσουν τη σχέση του με την οικογένειά του: «Και εγώ και η σύζυγός μου, που είναι γυναικολόγος, “κουβαλάμε” τις δουλειές μας στο σπίτι. Αλλά τις “κουβαλάμε” θετικά, ώστε μέσα από τις εμπειρίες μας να διδάσκονται και τα παιδιά. Προσπαθούμε να μην είμαστε κουρασμένοι, κακόκεφοι ή απογοητευμένοι. Αν το κάναμε αυτό, θα διαλύαμε τις ζωές μας».

Το συγχαρητήριο τηλεφώνημα Σαμαρά και το σύστημα Τραύματος στην Ελλάδα

Η 15η Απριλίου 2013 θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη του Γιώργου Βέλμαχου. Την ημέρα της βομβιστικής επίθεσης στη Βοστώνη ο κορυφαίος γιατρός στην αντιμετώπιση σοβαρών τραυμάτων πέρασε 30 ώρες στο χειρουργείο μαζί με το επιτελείο του σώζοντας δεκάδες ασθενείς, οι οποίοι έφτασαν στο νοσοκομείο με βαριά τραύματα, έστω κι αν υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε αρκετούς ακρωτηριασμούς: «Η κατάσταση αυτών των ανθρώπων ήταν τραγική. Ηρθαν πεθαίνοντας! Η βόμβα έκανε το μεγαλύτερο κακό από την πύελο και κάτω. Δεν ήταν μεγάλης εμβέλειας και δεν μπόρεσε να εκτονωθεί σε μεγάλη απόσταση. Επειδή όμως οι άνθρωποι ήταν στοιβαγμένοι δίπλα στη γραμμή του τερματισμού, σημειώθηκαν πολλοί ακρωτηριασμοί. Οι άνθρωποι αυτοί ήρθαν αιμορραγώντας αθρόα κι αν δεν αντιδρούσε τόσο καλά το προ-νοσοκομειακό σύστημα, σταματώντας το αίμα με αιμοστατικές ζώνες, θα είχαμε άσχημα αποτελέσματα. Επειτα σταθήκαμε τυχεροί, γιατί στο σημείο του τερματισμού υπήρχαν ασθενοφόρα» λέει ο κ. Βέλμαχος, ο οποίος δύο μέρες μετά το συμβάν δέχτηκε και ένα απρόσμενο τηλεφώνημα, το οποίο του έδωσε μεγάλη χαρά.

«Δύο ημέρες μετά τη βομβιστική ενέργεια μου τηλεφώνησε ο κ. Σαμαράς. Μου φάνηκε ιδιαίτερα ευγενική η κίνησή του, πρώτα απ’ όλα να ενδιαφερθεί για κάποιους συνανθρώπους του που βρίσκονταν στην άλλη άκρη του πλανήτη και, δεύτερον, να ενδιαφερθεί γενικά για το γεγονός ότι ένας Ελληνας γιατρός ήταν αναμεμειγμένος σε αυτό. Απ’ ό,τι μου είπε, του έκανε εντύπωση πώς από ένα τόσο τραγικό γεγονός δεν πέθαναν άνθρωποι. Με ρώτησε: «Πώς είναι δυνατόν να “χτίσουμε” κάτι ανάλογο στην Ελλάδα; Εδώ πεθαίνουν συνέχεια άνθρωποι στην άσφαλτο». Αυτή τη φορά νομίζω ότι ο πρωθυπουργός ενδιαφέρθηκε ισχυρά κι εγώ θα το πολεμήσω, ώστε να γίνει και στην Ελλάδα»!

Ομως, καταλήγει ο κ. Βέλμαχος, για να δημιουργηθεί ένα σύστημα Τραύματος στην Ελλάδα θα απαιτούν χρήματα: «Αυτό που μας λείπει είναι τα λεφτά. Πρέπει να βρούμε κάποιον ή κάποιους να χρηματοδοτήσουν το έργο. Το τραύμα έχει την εξής ιδιαιτερότητα: είναι πολύ ακριβό. Δεν μπορείς να το προγραμματίσεις. Στο δικό μας νοσοκομείο υπάρχουν επί εικοσιτετραώρου βάσεως σε ετοιμότητα χειρουργοί τραύματος, νευροχειρουργοί, ορθοπεδικοί, τράπεζες αίματος, κρεβάτια εντατικής μονάδας. Αυτά θέλουν πάρα πολλά χρήματα, γι΄ αυτό χρειάζεται μια πολύ μεγάλη επένδυση. Από την άλλη, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το τραύμα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στη χώρα μας για ανθρώπους ηλικίας έως 45 ετών».

ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ – ΦΩΤ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΟΛΦΟΜΗΤΣΟΣ

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Κιμ Καρντάσιαν έπαθε… Σενσόρι

«Κιμ Σενσόρι» αποκαλούν την Κιμ Καρντάσιαν οι followers της...

Σάλος στη Μύκονο με τη θαμμένη εκκλησία σε έκταση ιδιοκτησίας των Ρέμου και Πηλαδάκη

Αλγεινή εντύπωση και έντονες αντιδράσεις προκαλεί η είδηση ότι...

Ερωτευμένα ζευγάρια σε νυχτερινές περιπλανήσεις

Κοσμικές εξορμήσεις στην Αθήνα για τέσσερα ερωτευμένα ζευγάρια της...

Νέα… άσφαλτος στην «Οδό Ζαρίφη» για να σωθεί η εκπομπή του Open

«Ανακαίνιση» στην «Οδό Ζαρίφη» και στο «Καλύτερα δε γίνεται!»....

«Χωρισμός» για Καινούργιου και Μικρούτσικο!

Εκαναν αμφότεροι «μπαμ»! Διαζύγιο κοινή συναινέσει θα είναι αυτό...

Ιωάννα Τούνη: Τα επίμαχα «κεφάλαια» του βουλεύματος που στέλνει σε δίκη τους δύο άντρες

Συγκλονιστικά στοιχεία για την υπόθεση revenge porn εις βάρος...