Δήλωση-καταπέλτης από τον πρόεδρο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας

❱❱ O Ευθύμιος Λέκκας καταγγέλλει ότι στις περιοχές που έγιναν στάχτη δεν υπήρχαν δίοδοι διαφυγής 
❱❱ Μίλησε για εγκληματικές ενέργειες διαχρονικά στο στήσιμο των οικισμών 
❱❱ «Μάνδρα – Ραφήνα είναι οι ίδιες περιπτώσεις πολεοδομικής και χωροταξικής αυθαιρεσίας»Για εγκληματικές ενέργειες στη ρυμοτομία των περιοχών που έζησαν τον καταστροφικό όλεθρο των πυρκαγιών, καθώς δεν υπήρχαν δίοδοι διαφυγής παρά μόνο δρόμοι-παγίδες, έκανε χθες λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας και του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. 

Ο διακεκριμένος επιστήμονας σε μια σύγκριση με τις φονικές πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία εξήγησε ότι οι τωρινές σε διαστάσεις ήταν 100 φορές μικρότερες, ωστόσο είχαν περισσότερα θύματα.

«Μάνδρα και Ραφήνα συνολικά είναι οι ίδιες περιπτώσεις πολεοδομικής και χωροταξικής αυθαιρεσίας, οι οποίες επλήγησαν από δύο διαφορετικά φαινόμενα, από τις πλημμύρες η Μάνδρα και από τις φωτιές η ανατολική Αττική» τόνισε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόσθεσε: «Είναι δεδομένο ότι είχαμε να κάνουμε με ένα ακραίο φαινόμενο. Το θέμα είναι πώς το αντιμετωπίζουμε και πώς από την άλλη πλευρά διαχρονικά έγιναν εγκληματικές ενέργειες και διαδικασίες σε ό,τι αφορά το στήσιμο των οικισμών μας, το στήσιμο των πόλεων, γιατί εδώ έχουμε να κάνουμε με μία Μάνδρα».

Τεράστια ανησυχία

Ο κ. Λέκκας επεσήμανε ακόμη: «Είναι οι επιπτώσεις και στις κατοικίες και στις υποδομές μεγάλες, αλλά εκείνο που δημιουργεί τεράστια ανησυχία σ’ εμάς δεν είναι μόνο οι 1.500 κατασκευές που καταστράφηκαν, αυτές γίνονται με κάποιον τρόπο. Σ’ εμάς η μεγάλη πρόκληση είναι να διερευνήσουμε γιατί τόσοι άνθρωποι χάθηκαν σε μια τόσο μικρή πυρκαγιά, γιατί ήταν μικρή η πυρκαγιά από άποψη διαστάσεων. Είναι 100 φορές μικρότερη από την πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στην Ηλεία το 2007».

«Κατά μήκος της διαδρομής της πυρκαγιάς ήταν οι δρόμοι οι πολεοδομικοί, ήταν η ανάπτυξη των σπιτιών. Το έγκλημα που υπάρχει στην περιοχή που επλήγη ήταν ότι δεν υπήρχαν δίοδοι διαφυγής, δεν υπήρχαν εγκάρσιοι δρόμοι παρά μόνο δρόμοι-παγίδες. Κατά μήκος των δρόμων υπήρχαν αδιέξοδα είτε στην ακτογραμμή είτε σε άλλα σημεία, και αυτό εγκλώβισε ουσιαστικά τους κατοίκους και είχαμε όλα αυτά τα θύματα» συνέχισε ο κ. Λέκκας.

Ο καθηγητής κατέληξε ότι «είναι δύσκολες οι στιγμές αλλά θέλει μεθοδικότητα και ψυχραιμία».

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ