Μυστήριο με τα οστά των 12 Αποστόλων στην Πόλη

❱❱ Οι Τούρκοι λένε ότι βρίσκονται θαμμένα μαζί με Βυζαντινούς αυτοκράτορες μέσα στην «κιβωτό της βασιλεύουσας» στο Φετιχιέ ΤζαμίΑπό τον
Γιάννη Κωτσαλά

Το μεγάλο μυστήριο και οι θρύλοι που περικλείουν τον Ναό των 12 Αποστόλων της Κωνσταντινούπολης, τα ερείπια του οποίου βρίσκονται θαμμένα κάτω από το Φετιχιέ Τζαμί, εξάπτουν τη φαντασία ακόμα και των Τούρκων, που πιστεύουν όλο και περισσότερο ότι αποτελεί το χαμένο θησαυροφυλάκιο του χριστιανισμού.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Yasar İliksiz προσπαθεί να πείσει ότι κάτω από το ισλαμικό τέμενος βρίσκονται θαμμένα τα οστά των 12 Αποστόλων και πολλών ξακουστών αυτοκρατόρων του Βυζαντίου, με πρώτους τους αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη. Μεγάλα τουρκικά ΜΜΕ έχουν φιλοξενήσει τις απόψεις του, που επικεντρώνονται στο βιβλίο του με τίτλο «Το μυστικό του Κωνσταντίνου», καθώς κάθε άλλο παρά θα ενοχλούσε τους Τούρκους να πείσουν τη διεθνή κοινή γνώμη ότι στο συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται η «κιβωτός της βασιλεύουσας»…

Τα δεδομένα είναι ότι ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος είχε δώσει εντολή να κατασκευαστεί ο συγκεκριμένος ναός έχοντας στόχο να συγκεντρώσει τα διάσπαρτα λείψανα των Αποστόλων και να τα εναποθέσει εκεί. Αυτό θα καθιστούσε τη νεοσύστατη πρωτεύουσα της ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας αναμφισβήτητο διάδοχο της Ιερουσαλήμ.

Σε σαρκοφάγους

Στον Ναό των Αγίων ή 12 Αποστόλων ο Κωνσταντίνος -σύμφωνα με τον δημοσιογράφο- τοποθέτησε 13 σαρκοφάγους για να υποδεχθούν τα ιερά λείψανα και να σηματοδοτήσουν την επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας, με τα ιστορικά κείμενα να αναφέρουν ότι όντως μεταφέρθηκαν εκεί τα οστά κάποιων Αποστόλων, όπως του Ανδρέα.

Αργότερα, έπειτα από ανακατασκευές, εξελίχθηκε στον δεύτερο και σημαντικότερο ναό της αυτοκρατορίας μετά την Αγία Σοφία, με ιερά λείψανα και το μαυσωλείο του Μεγάλου Κωνσταντίνου και της Ελένης. Πολλοί ένδοξοι αυτοκράτορες τάφηκαν εκεί, ωστόσο παραμένει ασαφές τι απέμεινε προφυλαγμένο από τη βέβηλη μανία των σταυροφόρων που τον πολιόρκησαν, καθώς και από τον καταστροφικό φθόνο των Οθωμανών μετά την πτώση της Πόλης.

Στη θέση του εγκαταστάθηκε μετά την Αλωση το Πατριαρχείο, ωστόσο λέγεται από τους θρύλους ότι εκεί ετάφη ο Μωάμεθ ο Πορθητής. Εξαιτίας ενός επεισοδίου, όμως, ο Πατριάρχης Γεννάδιος Σχολάριος μετέφερε αλλού την έδρα υπό τον φόβο αντιποίνων και εκεί ανεγέρθηκε το πελώριο Φετιχιέ Τζαμί.

Γιατί όμως οι Τούρκοι δεν αναδεικνύουν τον τάφο του Μωάμεθ και ασχολούνται με τους Αποστόλους; Εξαιτίας ενός θρύλου που αναφέρει ότι δίπλα στον τάφο του Μωάμεθ υπάρχει η εικόνα της Θεοτόκου!

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ