Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Στα «μαλακά» για την ηρωίνη

❱❱ Το σκεπτικό της απόφασης του Μονομελούς Εφετείου για τους δύο Αφγανούς που έπεσαν στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ.Από τη
Μαρία Μεϊμάρη

Δύο άνδρες από το Αφγανιστάν, οι οποίοι είχαν συλληφθεί με μισό κιλό ηρωίνη στην κατοχή τους, έπειτα από σύντομη καταδίωξη στον Αγιο Παντελεήμονα, τον Οκτώβριο του 2017, έπεσαν στα «μαλακά».
Το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών απάλλαξε από όλες τις κατηγορίες τον κατηγορούμενο οδηγό της μηχανής, που υποστήριζε από την αρχή ότι δεν έχει σχέση με τα ναρκωτικά και επέβαλε ποινή-χάδι τριών ετών στον συνοδηγό του, λόγω τοξικομανίας.

Η υπόθεση των δύο αλλοδαπών είχε κάνει τον γύρο του διαδικτύου, κυρίως λόγω της ποσότητας της ναρκωτικής ουσίας που μετέφεραν και θεωρείται αρκετά μεγάλη. Σύμφωνα με όσα είχαν γίνει γνωστά, στις 9 το πρωί της 9ης Οκτωβρίου του 2017 άνδρες της Ομάδας ΔΙΑΣ εντόπισαν ένα μηχανάκι να κινείται ύποπτα επί της οδού Αχαρνών με δύο επιβάτες. Οι αστυνομικοί αποφάσισαν να τους ελέγξουν και τους έκαναν σήμα να σταματήσουν.

Ομως οι αλλοδαποί ανέπτυξαν ταχύτητα και προσπάθησαν να διαφύγουν. Τελικά, το «παπάκι» τους αποδείχθηκε πολύ πιο αργό σε σχέση με τις μεγάλου κυβισμού μηχανές που οδηγούσαν οι αστυνομικοί, ενώ, λόγω της αυξημένης κίνησης, υποχρεώθηκαν να σταματήσουν σε ένα φανάρι! Μπροστά στο ενδεχόμενο να συλληφθούν, οι δύο Αφγανοί παράτησαν το μηχανάκι και άρχισαν να τρέχουν στα στενά του Αγίου Παντελεήμονα. Ωστόσο, μερικά μέτρα πιο κάτω τούς πρόλαβαν οι άνδρες της ΔΙΑΣ και τους ακινητοποίησαν. Κατά τη διάρκεια του ελέγχου οι αστυνομικοί διαπίστωσαν έκπληκτοι πως ο συνοδηγός της μηχανής έκρυβε μέσα στην τσάντα του πλάκες ηρωίνης, βάρους μισού κιλού, με αποτέλεσμα να περάσουν χειροπέδες στους δύο αλλοδαπούς.

Ενώπιον του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο ένας εκ των δύο κατηγορουμένων, ο οποίος μετά την απολογία του είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και καταβολή χρηματικής εγγύησης, υποστήριξε πως δεν είχε ιδέα για τα ναρκωτικά. Οπως ανέφερε, εκείνη την ημέρα ο συγκατηγορούμενός του τού ζήτησε να τον μεταφέρει στα Πατήσια με το μηχανάκι. Παράλληλα, υποστήριξε πως, βλέποντας τους αστυνομικούς, ο συμπατριώτης του άρχισε να του φωνάζει «φύγε, φύγε, μη σταματάς», με αποτέλεσμα να πανικοβληθεί και να προσπαθήσει να διαφύγει.

Αντιθέτως, ο δεύτερος κατηγορούμενος παραδέχθηκε την εμπλοκή του στην υπόθεση, λέγοντας όμως ότι η ποσότητα του μισού κιλού ηρωίνης προοριζόταν για ίδια χρήση, λόγω τοξικομανίας. Στο τέλος το δικαστήριο αθώωσε τον κατηγορούμενο οδηγό της μηχανής και έκρινε ένοχο τον συγκατηγορούμενό του για διακίνηση ναρκωτικών. Ωστόσο, η πραγματογνωμοσύνη που προσκόμισε ο τελευταίος, η οποία αποδείκνυε ότι είναι εδώ και χρόνια τοξικομανής, ανάγκασε το δικαστήριο να του επιβάλει τριετή ποινή φυλάκισης, δηλαδή την πιο επιεική ποινή που προβλέπει ο νόμος περί ναρκωτικών. Ο συνήγορος του κατηγορουμένου που αθωώθηκε Κωνσταντίνος Νίκαινας δήλωσε μετά το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας:

«Για ακόμα μία φορά το δικαστήριο διορθώνει λάθη της προδικασίας σε υποθέσεις μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών, που ενδεχομένως να αποδεικνύονταν μοιραία για την πορεία της ζωής του εντολέως μου. Ενας αθώος άνθρωπος κινδύνευσε να χάσει την αξιοπρέπειά του, αλλά τελικά η Δικαιοσύνη έπραξε το καθήκον της. Δεν μπορούσε να αντιληφθεί ότι διαπράττει κάτι παράνομο, μεταφέροντας με τη μηχανή ένα φίλο του, χωρίς να γνωρίζει ούτε το περιεχόμενο της τσάντας, ούτε τις προθέσεις αυτού. Μία κοινωνικά πρόσφορη συμπεριφορά καθημερινού τύπου, καθ’ αυτή ακίνδυνη και ουδέτερη, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καταστεί αξιόποινη και αυτό απεδείχθη στην ακροαματική διαδικασία».

Ο συνήγορος του έτερου κατηγορουμένου, που καταδικάσθηκε σε τριετή φυλάκιση, Χρήστος Μαυρομάτης, τόνισε:
«Η συγκεκριμένη υπόθεση ήταν πολύ σοβαρή λόγω της ποσότητας ναρκωτικών που κατασχέθηκε, αλλά και των ιδιαίτερων συνθηκών. Το δικαστήριο κατανόησε, όμως, τον ρόλο του εντολέα μου -του αναλώσιμου τοξικομανή μεταφορέα ναρκωτικών- και γι΄ αυτόν τον λόγο επέλεξε μια επιεική ποινική μεταχείριση».

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

«Ξαπλώπουλος και σία» για τους αστυνομικούς στις Φυλακές Μαλανδρίνου

Ζωή και κότα εμφανίζονται να κάνουν όλοι οι αστυνομικοί...