Η «Ορθόδοξη Αλήθεια» αποκάλυψε το παρασκήνιο που οδήγησε στο πάγωμα των σχεδίων για Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας των Σκοπιανών

❱❱ Μεγάλη αίσθηση δημιούργησε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ορθόδοξη Αλήθεια» (φωτό) που κυκλοφόρησε χθεςΗ εφημερίδα αποκαλύπτει ένα ενδιαφέρον παρασκήνιο που αφορά το αίτημα της Σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων να αναγνωριστεί και να λάβει Αυτοκεφαλία. Σε αυτό το ενδεχόμενο αντιδρά το Πατριαρχείο Σερβίας, που, ως γνωστόν, έχει την πνευματική δικαιοδοσία όλης της περιοχής της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Η «Ορθόδοξη Αλήθεια», λοιπόν, αποκαλύπτει το άγνωστο παρασκήνιο των συζητήσεων μεταξύ σερβικής αντιπροσωπίας και Οικουμενικού Πατριαρχείου πριν από λίγες μέρες για το θέμα. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι το βασικό επιχείρημα που έπεισε το Φανάρι έρχεται από το μακρινό… 1922, δηλαδή πριν από περίπου 100 χρόνια.

Τότε, σε μια πολύ δύσκολη εποχή συνολικά για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, οι Σέρβοι προσέφεραν ένα σημαντικό ποσό σε χρυσάφι για τη στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με αντάλλαγμα την εξασφάλιση της πνευματικής δικαιοδοσίας σε όλη την ευρύτερη περιοχή τους. Στις συζητήσεις, λοιπόν, που έγιναν τώρα, οι Σέρβοι θύμισαν αυτή την ξεχασμένη ιστορία και ουσιαστικά είπαν στο Φανάρι ότι, αν θέλει, μπορεί να προχωρήσει στην αναγνώριση της Σκοπιανής Εκκλησίας αρκεί να τους… επιστρέψει το χρυσάφι!

Οπως φαίνεται, η συγκεκριμένη δωρεά επιβεβαιώθηκε και τελικά πάγωσαν τα σχέδια για Αυτοκεφαλία των Σκοπιανών! Βέβαια, αυτές οι συζητήσεις δεν είχαν επίσημο χαρακτήρα ούτε αποτυπώθηκαν σε επίσημα έγγραφα.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ