«Πόλεμος» σεισμολόγων για το αν είχε προβλεφθεί ο χορός των Ρίχτερ στη Ζάκυνθο

❱❱ Εξακολουθούν να «χορεύουν» στον ρυθμό των Ρίχτερ η Ζάκυνθος και η ευρύτερη περιοχή, την ώρα που οι σεισμολόγοι πήραν θέσεις στα… χαρακώματα και άνοιξαν πόλεμο φιλονικώντας αν ο σεισμός είχε προβλεφθεί ή όχι.Η κόντρα ξεκίνησε με δήλωση του διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμου Παπαδόπουλου ότι ο σεισμός των 6,6 Ρίχτερ είχε προβλεφθεί εδώ και έξι μήνες μέσω του αλγόριθμου FORMA και ότι υπήρχαν από τον περασμένο Μάιο «σημάδια» ότι ο Εγκέλαδος θα χτυπήσει. Οπως εξήγησε, είχε καταγραφεί σημαντική σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Ακόμη σημείωσε ότι όταν έγινε ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ λίγο πριν από αυτόν των 6,4 οι ειδικοί ήταν σίγουροι ότι έρχεται νέος μεγαλύτερος.

Το «γάντι» σήκωσε o διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Ακης Τσελέντης, που απάντησε μέσω facebook: «Με έκπληξη υπέπεσε στην αντίληψή μου μια κατά φαντασία στατιστικολογική πρόγνωση του σεισμού της Ζακύνθου. Η συγκεκριμένη πρόγνωση χρησιμοποιεί εσφαλμένα δεδομένα και μεθοδολογίες που εκφεύγουν των ορίων της επιστημονικής σοβαρότητας».

Ο κ. Τσελέντης έδωσε και προσωπική διάσταση στην αντιπαράθεση γράφοντας στα σχόλια: «Δεν είναι ΔΝΤΗΣ στο Γεωδυναμικό, ΔΝΤΗΣ είμαι εγώ, ο κύριος είναι Ερευνητής Α, που σημαίνει ΔΝΤΗΣ ερευνών, δηλ. μπορεί να διευθύνει ερευνητικές ομάδες. Στο Γεωδυναμικό έχουμε 9 διευθυντές ερευνών».

Στην κόντρα πήρε θέση μέσω facebook και ο καθηγητής Σεισμολογίας Γεράσιμος Χουλιάρας, ανεβάζοντας εικόνα από τους καταγεγραμμένους σεισμούς και γράφοντας: «Εδώ βλέπεις 1.035 σεισμούς από 1/1/ 2018 στα 100 χιλιόμετρα από τη Ζάκυνθο και μόνο καμιά τριανταριά είναι πάνω από 3 Ρίχτερ, που είναι και το οριακό μέγεθος ανίχνευσης στην περιοχή, και τέσσερις πάνω από 4 Ρίχτερ!!! Δύσκολο να πει κανείς ότι ήταν προσεισμοί, όπως ακούω να δηλώνουν οι μετά σεισμόν προφήτες. Στην επιτροπή (εκτίμησης…) του ΟΑΣΠ κανένα τέτοιο πρόδρομο στοιχείο δεν μας είχε κατατεθεί».

Θέση απέναντι στη δήλωση του Γεράσιμου Παπαδόπουλου πήρε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, λέγοντας ότι, αν και μέλος της επιτροπής, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ουδέποτε της έφερε το συγκεκριμένο θέμα.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ