Σπονδές στον θεό Πάνα!

❱❱ Ακόλουθοι της θρησκείας των αρχαίων Ελλήνων στο επιβλητικό σπήλαιό του στην ΠάρνηθαΑπό τον
Γιάννη Κωτσαλά

Σκηνές βγαλμένες από την αρχαία Ελλάδα εκτυλίχθηκαν στο επιβλητικό σπήλαιο του Πανός στην Πάρνηθα κατά τη διάρκεια τελετής που πραγματοποίησαν πριν από λίγες μέρες ακόλουθοι της θρησκείας των αρχαίων προγόνων μας.

Φίλοι και μέλη του Υπατου Συμβουλίου Ελλήνων Εθνικών (ΥΣΕΕ) ακολούθησαν την ορεινή διαδρομή προς το σπήλαιο, του τραγοπόδαρου θεού που βρίσκεται σε ύψος άνω των 600 μέτρων στο ιερό βουνό της Αττικής και πραγματοποίησαν θρησκευτική τελετή για να τον τιμήσουν.

Μόλις έφτασαν, οι πιστοί των αρχαίων θεών φόρεσαν τα κατάλευκα ιερατικά ενδύματα και πραγματοποίησαν το τελετουργικό τους υψώνοντας τα χέρια προς τον θεό Πάνα, όπως συνέβαινε και πριν από χιλιάδες χρόνια. Επίσης, τοποθέτησαν έξω από το σπήλαιο και μια επιγραφή, η οποία ανέφερε «ΘΕΩ ΠΑΝΙ ΕΞ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟΝ».

Στο συγκεκριμένο σπήλαιο λατρευόταν ο τραγοπόδαρος θεός Πάνας, ο οποίος θεωρούνταν προστάτης των βουνών, των δασών και των σπηλαίων. 

Ο χώρος ονομάζεται επίσης και «λυχνοσπηλιά», καθώς μέσα σε αυτόν βρέθηκαν περίπου 2.000 λυχνάρια που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Αθηναίοι όταν το επισκέπτονταν για να τιμήσουν τον Πάνα.

Σταλακτίτες

Ως σήμερα είναι εμφανή τα σημάδια που άφησαν στους σταλακτίτες οι φλόγες από τα λυχνάρια και τους πυρσούς που άναβαν οι πρόγονοί μας κατά τη διάρκεια τελετών.

Η αρχαιολογική έρευνα ανέδειξε μέσα από το σπήλαιο πλήθος ανάγλυφων και αγαλματιδίων του Πάνα και των Νυμφών, καθώς αποτελούσε τον σημαντικότερο λατρευτικό χώρο στην Αττική.

Στις τακτικές ιεροπραξίες τους, όπως τις ονομάζουν οι σύγχρονοι πιστοί της αρχαιοελληνικής θρησκείας, επικαλούνται τους θεούς απαγγέλλοντας ύμνους. Αντί θυσίας, όπως έκαναν οι πρόγονοί μας, προσφέρουν λουλούδια, καρπούς, κάνουν σπονδές με κρασί, γάλα ή μέλι και καίνε θυμιάματα. 

Επειτα από μια μακρά δικαστική προσπάθεια το ΥΣΕΕ κατάφερε τον Φεβρουάριο του 2017 να αναγνωριστεί η αρχαιοελληνική θρησκεία ως Γνωστή Θρησκεία με την ονομασία «Ελληνική Εθνική Θρησκεία» και πήρε άδεια από την αρμόδια Αρχή να ιδρύσει λατρευτικό χώρο.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Θα γίνουμε Βηρυτός! Κρυψώνες της Χεζμπολάχ γεμάτες με νιτρικό αμμώνιο στην Ελλάδα;

Η Χεζμπολάχ έχει αποθήκες με το εκρηκτικό χημικό που τίναξε στον...

Δημήτρης Παρίσης: Κυκλοφόρησε digital από την Heavenmusic το νέο του τραγούδι «Τέσσερα λεπτά»

Ένας νέος ανερχόμενος καλλιτέχνης με μια πολύ ζεστή φωνή έρχεται για...

Διατροφικές επιλογές για καλύτερες επιδόσεις την νέα σχολική χρονιά

Από την Μελίνα Σ. Καριπίδου, MSc, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Επιστημονική Συνεργάτιδα...