Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Τζορτζ Κρίστι: Ο ομογενής ήταν για δεκαετίες αρχηγός λέσχης των Hells Angels

Ομογενής στις ΗΠΑ που επί 40 χρόνια υπήρξε αρχηγός...

«Εκαψαν» την Πισπιρίγκου με τις καταθέσεις τους οι τρεις νοσηλεύτριες του νοσοκομείου...

«Φωτιά» για τη Ρούλα Πισπιρίγκου ήταν οι καταθέσεις που...

Αλμπέρτο Εσκενάζη: Ζεν πρεμιέ στο πλευρό του Κόκκαλη!

Ο 72χρονος ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζη είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με...

Οι προκλήσεις της συγκατοίκησης και ό,τι πρέπει να γνωρίζετε για τη νέα αρχή στη ζωή σας

❱❱ Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να συνυπάρξουν και να ταιριάξουν δύο άνθρωποι κάνοντας μια νέα κοινή αρχή σε καθημερινό επίπεδο; Από τη
Σοφία Π. Μιχαλοπούλου

Θα μπορέσουν να υπάρξουν κοινές συμφωνίες, να δεσμευτούν συναισθηματικά σ’ αυτό που από κοινού αποφάσισαν;

Θα μπορέσει καθένας να βρει τον χώρο, τον χρόνο και τη διάθεση, να μην περιορίζει τον άλλο, να συνεχίσουν να συζητούν και να εκφράζονται ακόμα και τις δύσκολες στιγμές; Οι ισορροπίες θέλουν κοινή προσπάθεια για να θέσουν γερές βάσεις ώστε να μην καταλήξουν σε κακές συμπεριφορές και συμβιβασμούς.

Για πολλούς η συγκατοίκηση είναι ο προθάλαμος πριν από τον γάμο και μια δοκιμασία για να προχωρήσουν στη μόνιμη δέσμευση. Για κάποιους άλλους είναι μια ανάγκη μοιράσματος με τον άλλον, ανεξάρτητα με την απόλυτη δέσμευση και την προοπτική του γάμου.

Η συγκατοίκηση με τον σύντροφό μας, όταν η σχέση έχει τα σωστά και γερά θεμέλια, θα πρέπει να βιώνεται ως ένα ευχάριστο ταξίδι.

Η σχέση ιδανικά έχει ως πυρήνα την ισορροπία. Αγάπη, σεβασμός, επικοινωνία, καλή προαίρεση και κατανόηση είναι τα βασικά συστατικά.

Οταν υπάρχουν εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια, το ζευγάρι νιώθει ασφάλεια. Οταν ο ένας αποδέχεται και έχει κατανόηση για τον άλλον, τότε δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε τη συμβίωση. Να είστε σίγουροι ότι θα ενισχύσει τη σχέση σας και θα σας κάνει κάθε μέρα να αισθάνεστε όμορφα και δυναμωμένοι.

Μέσα από μια συγκατοίκηση και τον χρόνο που περνάτε με τον σύντροφό σας μαθαίνετε πολύ περισσότερα για τον ίδιο και εσάς! Θα δείτε και θα αντιμετωπίσετε πολύ σύντομα συμπεριφορές που ενδεχομένως να μη φαίνονταν όταν ο χρόνος που περνούσατε μαζί ήταν περιορισμένος.

Μυστικά για μια αρμονική συμβίωση!

1 Ο σεβασμός του προσωπικού χώρου, η δομή ενός κοινού πλάνου με τις ανάγκες και των δύο, η δυνατότητα να μπορεί κάποιος να ηρεμήσει και να νιώθει ελεύθερα μέσα στο σπίτι, διαβάζοντας ένα βιβλίο, περνώντας χρόνο δημιουργικό μόνος ή με φίλους, βλέποντας μια ταινία, χαλαρώνοντας όπως επιθυμεί, να επικοινωνήσει με τα άτομα που θέλει, είναι αναγκαία συστατικά μιας πετυχημένης συμβίωσης και συγκατοίκησης.

2 Κανείς δεν μπορεί να έχει πάντα την τέλεια θετική διάθεση. Οι σχέσεις που βασίζονται στην αγάπη, στον έρωτα και τον σεβασμό κερδίζουν, γιατί ακόμα και στις στιγμές της αναπόφευκτης γκρίνιας, της κακής διάθεσης, της αδιάφορης στιγμής, μπορούν να βρουν έδαφος συνεννόησης και κατανόησης, ακόμα και αν χρειάζεται σιωπή, απόσταση και ηρεμία. Αυτό δεν σημαίνει ότι μειώνεται η αγάπη και χάνεται το ενδιαφέρον, αντιθέτως το σπίτι μας είναι το βασίλειο της ηρεμίας, της γαλήνης, της ενδυνάμωσης και της απόλυτης ξεκούρασής μας.

3 Το μυστικό στην επιτυχημένη συγκατοίκηση είναι η συνεχής διεκδίκηση του ανθρώπου μας, η ανανέωση, η αποδοχή του δεσμού μας, η επιβεβαίωση της σχέσης μας και η συνεχής δουλειά για ανανέωση και μικρές αλλαγές, έτσι ώστε να τονώσουμε τη σχέση και να κρατήσουμε τον έρωτα ζωντανό και δυνατό. Η συνήθεια είναι κάτι ενεργό και μπορεί να φθείρει, χτυπώντας την πόρτα μας οποιαδήποτε στιγμή.

4 Το ζευγάρι έχει τη δυνατότητα και την ευχέρεια, σύμφωνα με τη σχέση επικοινωνίας και εμπιστοσύνης που έχει χτίσει, να μπορέσει να αποφύγει τις παγίδες, έτσι ώστε να δείξουμε στον δεσμό μας πόσο τον αγαπάμε και ότι είμαστε πάντα δίπλα του, είτε ενεργά είτε ακόμα και σιωπηλά. Είναι όμορφο και ψυχικά δυναμωτικό να ξυπνάς στο πλευρό του ανθρώπου που αγαπάς και έχεις επιλέξει να μοιραστείς κομμάτι της ζωής σου. Αυτό μόνο η ισορροπημένη συγκατοίκηση και η αρμονική συμβίωση μπορούν να μας το προσφέρουν, έχοντας στη σκέψη μας ότι την ατομικότητα σε έναν βαθμό την έχει διαδεχθεί το ζευγάρι μας, χωρίς όμως να χάνουμε τον αυτοσεβασμό μας.

5 Οφείλουμε στον εαυτό μας να έρθουμε σε γνωριμία και επαφή με τις δικές μας ανάγκες. Να μη συγχέουμε τις δικές μας ανάγκες με τις ανάγκες του άλλου και να θεωρούμε ότι αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Ας αναρωτηθούμε τι πραγματικά μας κάνει ευτυχισμένους, τι αναζητούμε για να εξελίξουμε τη rt4w35twe5g 2σχέση και εμείς μαζί της, και όχι τι μας έχει επιβληθεί μέχρι στιγμής για το κυνήγι της ιδανικής ευτυχίας. Οταν ανακαλύψουμε τον εαυτό μας και βρούμε τους τρόπους για να νιώθουμε καλά και να μοιραστούμε τα συναισθήματά μας με το ταίρι μας, τότε θα ξεκινήσουμε με τα σωστά εφόδια και εχέγγυα για τη συμβίωση με τον σύντροφό μας.

MSc Κλινική Ψυχοπαθολόγος – 
Ψυχοθεραπεύτρια
Universite Paris VIII – St. Denis – Vincennes, France

www.michalopoulou.gr

www.facebook.com/ 
Σοφία Π. Μιχαλοπούλου

offer

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...

«Ξαπλώπουλος και σία» για τους αστυνομικούς στις Φυλακές Μαλανδρίνου

Ζωή και κότα εμφανίζονται να κάνουν όλοι οι αστυνομικοί...