Νέο «πακέτο» μέτρων για ντελιβεράδες

❱❱ Ο εργοδότης θα είναι υποχρεωμένος να παρέχει κράνος, μηχανάκι και ασφάλεια στον εργαζόμενοΤις υποχρεώσεις των εργοδοτών που απασχολούν διανομείς με μηχανάκι στις επιχειρήσεις τους θα προσδιορίζει στο εξής ειδική εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας.

Οπως σχολίασε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο» της Θεσσαλονίκης και στην εκπομπή «Ορθά Κοφτά», η εγκύκλιος θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς το θέμα με τους ντελιβεράδες είναι τεράστιο.

«Βγάζουμε, αυτές τις ημέρες, την περίφημη εγκύκλιο έπειτα από μεγάλη επεξεργασία για το τι προβλέπει ο νόμος, για να είμαστε προσεκτικοί απολύτως και να μην κάνουμε κάποιο λάθος» επεσήμανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, διευκρινίζοντας ότι ουσιαστικά η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει τις υποχρεώσεις που θα έχει ο εργοδότης.

Εξοπλισμός εργασίας

«Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να παρέχει τον εξοπλισμό εργασίας, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και το μηχανάκι, με την υποχρέωση να το συντηρεί. Κάθε επιχείρηση πρέπει να συντάσσει τη γενική έκθεση επαγγελματικού κινδύνου, που προσομοιάζει με έκθεση δράσης για το ποιες υποχρεώσεις αναλαμβάνει για την ασφάλεια και την υγεία κάθε εργοδότης. Οταν δεν το έχει ή όταν δεν το τηρεί, υπάρχει αιτία για πρόστιμο. Τέλος, η επιχείρηση πρέπει να παρέχει τα μέσα ατομικής προστασίας, εκτός από το κράνος, γιατί αυτό υπόκειται στην οδική ασφάλεια και είναι ευθύνη του οδηγού» είπε ο κ. Νεφελούδης και τόνισε ότι μόνο με τη διαδικασία συστηματικού ελέγχου μπορεί να διασφαλιστεί η τήρηση:

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η παραβατικότητα, η οποία είναι εντονότερη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τους φόβους που έχουν σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι να καταγγείλουν την εργοδοτική αυθαιρεσία, ο κ. Νεφελούδης απάντησε ότι το κίνητρο που έχει πια ένας εργαζόμενος για να ενημερώσει τις Αρχές είναι ότι θα είναι ασφαλισμένος, θα έχει καλύτερο μισθό, δεν θα πληρώνει πλέον εκείνος τα καύσιμα, το μηχανάκι και τη συντήρηση. 

«Το μεγαλύτερο κίνητρο είναι η οικονομική ευχέρεια και η αξιοπρέπειά του…» συμπλήρωσε.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ