Αρπάζουν περιουσίες Βορειοηπειρωτών

❱❱ Οι Αλβανοί με την υπογραφή του Εντι Ράμα κλέβουν ακίνητα των Ελλήνων στη Χειμάρρα, υποστηρίζοντας ότι είναι κρατικές ιδιοκτησίεςΟχι μόνο δεν σταματούν τις προκλήσεις σε βάρος της χώρας μας οι Αλβανοί, αλλά συνεχίζουν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά εκμεταλλευόμενοι τα κενά της εποχής του Χότζα, σύμφωνα με τα οποία οι Ελληνες που ζουν στη Βόρειο Ηπειρο δεν μπορούν να έχουν τίτλους ιδιοκτησίας.

Από χθες, με μια απόφαση που παραπέμπει σε άλλες εποχές και φέρει την υπογραφή του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα, κλέβουν στην κυριολεξία τις περιουσίες των Βορειοηπειρωτών στη Χειμάρρα για να τις παραχωρήσουν σε… στρατηγικούς επενδυτές!

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι περιουσίες να περνούν στο αλβανικό κράτος (στο υπουργείο Τουρισμού), το οποίο τις χαρακτηρίζει «δημόσιες» και τις διανέμει όπως εκείνο θέλει. Και μολονότι ο νόμος αναφέρεται σε κρατικές ιδιοκτησίες, όπως επισημαίνει το himara.gr, επικαλούμενο τους σχετικούς χάρτες που συνοδεύουν την απόφαση, υπογραμμίζει ότι στην πραγματικότητα υπάρχει καταπάτηση ιδιωτικών περιουσιών.

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 46 τεμαχίων συνολικής έκτασης 1.614 εκταρίων, τα 41 τεμάχια έκτασης 1.377 εκταρίων βρίσκονται στον Δήμο Χειμάρρας και μόνο πέντε τεμάχια έκτασης 237 εκταρίων βρίσκονται στην Αυλώνα και στα Εξαμήλια (σ.σ.: μια περιοχή που εκτείνεται από την Παλάσα έως τους Αγίους Σαράντα).

Οι εκτάσεις που οικειοποιείται το υπουργείο Τουρισμού της Αλβανίας με σκοπό την παραχώρησή τους αντί… ενός ευρώ ανήκουν σε Ελληνες, χριστιανούς ορθοδόξους του Δήμου Χειμάρρας.

Σύμφωνα με τον νόμο, στην ιδιοκτησία του υπουργείου Τουρισμού περνούν 92,46 εκτάρια στους Δρυμάδες (και Γκιλεκάτες), 78,87 εκτάρια στο Βούνο, 62,77 εκτάρια στη Χειμάρρα (μεταξύ άλλων 34,66 στο Λειβάδι, 4,97 στο Ποτάμι, 2,76 στο Φιλικούρι), 60,1 εκτάρια στο Παλέρμο, 4,48 εκτάρια στο Πικέρνι, 24,48 εκτάρια στο Λούκοβο, 46,46 εκτάρια στον Αγιο Βασίλη και 993 εκτάρια στη Νίβιτσα.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι πρόκειται για απόφαση «αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις» και ως εκ τούτου καλεί την αλβανική κυβέρνηση να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση και να επανεξετάσει τον νόμο, μεριμνώντας ώστε να αποδοθούν άμεσα τίτλοι ιδιοκτησίας σε όλους ανεξαιρέτως τους νόμιμους ιδιοκτήτες.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ