Ακριβώς στο κέντρο του Μιλάνου, στην Κόρσο Ματζέντα, βρίσκεται το σπίτι του προπονητή Ελλάδας.
Οταν τον είδαμε πρώτη φορά στη χώρα μας, στα μέσα της άνοιξης, κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασής του από την ελληνική ομοσπονδία μπάσκετ και τον πρόεδρό της Γιώργο Βασιλακόπουλο, οι περισσότεροι σχολίασαν «ήρθε ο σερβιτόρος», κυρίως λόγω του παρουσιαστικού του. Οσοι όμως είχαν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν καλύτερα και να πουν και δυο κουβέντες μαζί του ή έστω να ακούσουν κάποιες από τις λίγες συνεντεύξεις του μιλούν για έναν αλέγκρο τύπο, με αίσθηση του χιούμορ και καλό γούστο -Ιταλός γαρ-, με αγάπη στο καλό κρασί και στις κουζίνες του κόσμου, πλην της αγγλικής. 
Βέβαια το εκλεπτυσμένο γούστο του 45χρονου είχε διαφανεί επτά χρόνια νωρίτερα, όταν έκανε μία από τις πιο σοβαρές επενδύσεις για εκείνον, τη γυναίκα και τα δύο παιδιά του, τους Λεονάρντο και Αλεσάντρο. Βρήκε ένα διαμέρισμα σε σπίτι ηλικίας εκατό ετών, το αγόρασε και προσέλαβε τον διάσημο αρχιτέκτονα Ντάντε Μπενίνι, ο οποίος το 2006 είχε ανακηρυχθεί «ο top αρχιτέκτονας στην Ιταλία». Ο Τρινκέρι στην πραγματικότητα του «έδωσε τα κλειδιά» και τον άφησε να διακοσμήσει τον χώρο του διαμερίσματος εν λευκώ. Ο αρχιτέκτονας έκανε τις απαραίτητες παρεμβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζει η πατέντα στην οροφή του καθιστικού, όπου τοποθέτησε μια μικρή στρώση από αλουμίνιο προκειμένου να γίνεται αντανάκλαση του φωτός, είτε του φυσικού είτε του τεχνητού. «Οταν μπήκαμε στο σπίτι, δεν υπήρχε μέσα τίποτα, εκτός από μια κούτα με κάποια προσωπικά αντικείμενα του Αντρέα» δηλώνει ο Ντάντε. Για να συμπληρώσει: «Σήμερα πλέον μιλάμε για ένα υπερ-μοντέρνο και πολυτελές λοφτ, το οποίο θα έλεγα ότι μοιάζει με ένα custom made κοστούμι, σαν αυτό που φοράω. Ο σκοπός μου δεν ήταν να φτιάξω ένα μινιμαλιστικό σπίτι, στο πρότυπο των ασιατικών. Αντίθετα, προσπάθησα να του δώσω έναν χαρακτήρα και μια άνετη ατμόσφαιρα. Τώρα, εάν αυτό είναι κοντά στο γιαπωνέζικο στιλ, τότε τι να πω; Εχω γιαπωνέζικο στιλ κι εγώ ο ίδιος!». Απέριττο ή όχι, αυτό που μετράει είναι ότι η οικία, που αυτή τη στιγμή διαθέτει τέσσερα υπνοδωμάτια και τρία μπάνια, μπορεί να αλλάξει πανεύκολα, αρκεί να μετακινηθούν είτε οι συρόμενες -από αλουμίνιο- πόρτες είτε οι τοίχοι! 
Το συγκεκριμένο σπίτι, λόγω και του ότι απέχει ελάχιστα από το πατρικό του Τρινκέρι, στην ουσία είναι κάτι σαν «επιστροφή στις ρίζες» για τον Ιταλό. Το σπίτι μοιάζει πάρα πολύ με αντίστοιχα αμερικανικά – μην ξεχνάμε ότι ο προπονητής έχει ρίζες και από εκεί, αφού ο πατέρας του είναι Αμερικανός. Ο ίδιος δεν έχει υπολογίσει το ποσό που του κόστισε η ανακαίνιση. Με μετριοπαθείς υπολογισμούς θα λέγαμε ότι έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη, όχι πως είχε ιδιαίτερο πρόβλημα, μια και προέρχεται από εύπορη οικογένεια. Σημειωτέον, τα σπίτια στη χλιδάτη Κόρσο Ματζέντα κοστίζουν περίπου 9.000-12.000 ευρώ το τετραγωνικό. «Δεν με ανησυχεί το πόσο κοστίζει πλέον το σπίτι, σε περίπτωση που θα ήθελα κάποια στιγμή να το πουλήσω» λέει ο προπονητής της Εθνικής μπάσκετ.
Μια γειτονιά με ιστορία
Τοποθετημένο ακριβώς στο κέντρο της ιταλικής μεγαλούπολης, το διαμέρισμα του Αντρέα Τρινκέρι απέχει καμιά 200ριά μέτρα από τη Santa Maria della Grazie, τον ναό που φιλοξενεί ένα από τα αριστουργήματα της ζωγραφικής: τον ξακουστό «Μυστικό Δείπνο», που φέρει την υπογραφή του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Το έργο χρονολογείται στον 15ο αιώνα και έγινε στο πλαίσιο ανακαίνισης της εκκλησίας, κατόπιν εντολής που είχε δώσει ο τότε δούκας του Μιλάνου Λουντοβίκο Σφόρτσα. Ο ζωγράφος χρειάστηκε περίπου πέντε χρόνια για να το ολοκληρώσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν το Μιλάνο δέχτηκε ανηλεή βομβαρδισμό, ο ναός υπέστη σοβαρότατες ζημιές και σχεδόν κατέρρευσε. Το έργο του Ντα Βίντσι παρέμεινε σχετικά άθικτο, με μικροζημιές, πιθανότατα λόγω των δονήσεων που προήλθαν από τις εκρήξεις των βομβών, αλλά και την αναπόφευκτη ποσότητα σκόνης. Η εκκλησία και ο πίνακας ανακαινίστηκαν τελευταία φορά στα τέλη της δεκαετίας του ’90.
Κ. ΓΙΑΝΝΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

