Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου, 2025

O τελευταίος αποχαιρετισμός του Αλμπέρτου Εσκενάζυ

Ιούλιος του 2025, σε ένα στημένο θεατράκι σε ανοιχτό...

Γιώργος Γιαννόπουλος για το «Σόι σου»: «Είναι ευτυχία και ευλογία αυτή...

«Είναι ευτυχία και ευλογία η συγκυρία αυτής της σειράς»,...

Στο νοσοκομείο ο Λευτέρης Πανταζής

Ο Λευτέρης Πανταζής μία ανάσα πριν τα Χριστούγεννα μπήκε...

«Σκυταλοδρομία» προσφοράς με τη dream team του ΑΝΤ1

Για περισσότερα από 35 χρόνια ο ΑΝΤ1 ενημερώνει, ψυχαγωγεί αλλά  βάζει παράλληλα και στο επίκεντρο της αποστολής του την κοινωνική προσφορά.

Κινδυνεύουν από κατάθλιψη όσοι αγαπούν το… junk food!

Μεγαλύτερες οι πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου σε άνδρες μέσης ηλικίας οι οποίοι δεν ακολουθούν υγιεινή διατροφή.

Αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης διατρέχουν οι άντρες μέσης ηλικίας που είναι λάτρεις του junk food. Ερευνα, στην οποία συμμετείχαν 2.000 εθελοντές, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένο κρέας και αναψυκτικά αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης της ψυχικής αυτής ασθένειας, η οποία πλήττει μεγάλο ποσοστό του ανδρικού φύλου. Αντίστοιχα, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά φαίνεται ότι προσφέρει προστασία. «Η μελέτη αυτή ενισχύει την υπόθεση ότι μια υγιεινή διατροφή έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να καταπολεμήσει την κατάθλιψη, αλλά να λειτουργήσει και προληπτικά» εξήγησε η διατροφολόγος Ανου Ρουσούνεν του University of East Finland που πραγματοποίησε την έρευνα.

Οι πάσχοντες από κατάθλιψη συχνά δεν τρέφονται σωστά και καταναλώνουν λιγοστά θρεπτικά στοιχεία. Ομως μέχρι σήμερα παρέμενε ασαφές αν η κακή διατροφή μπορούσε να αυξήσει τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου σε υγιείς ενήλικες. Από τα στοιχεία της νέας έρευνας προκύπτει ότι όσοι έτρωγαν περισσότερα λαχανικά, φρούτα, δημητριακά, ψάρια, πουλερικά και γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών εκδήλωναν λιγότερα συμπτώματα και διέτρεχαν χαμηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν στη διάρκεια των 13 ετών που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση. Αντιθέτως, η μεγάλη κατανάλωση λουκάνικων, επεξεργασμένου κρέατος, αναψυκτικών, επιδορπίων, σνακ και έτοιμων γευμάτων έδειξε να συνδέεται με αύξηση των κρουσμάτων κατάθλιψης. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με παλαιότερες έρευνες, στη συγκεκριμένη η αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης, βιταμίνης Β12 και τσαγιού δεν φάνηκε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στους συμμετέχοντες στην έρευνα. Οι διατροφικές τους συνήθειες καταγράφηκαν με τη βοήθεια ερωτηματολογίων, τη στιγμή που η κατάσταση της υγείας τους βεβαιωνόταν από δημόσια νοσοκομεία.

Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των αρμόδιων αρχών παγκοσμίως, καθώς οι επιπτώσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας και της οικονομίας είναι τεράστιες. Η επιστημονική κοινότητα συμφωνεί έτσι πως πρέπει να βρεθούν νέες μέθοδοι όχι μόνο για τη θεραπεία, αλλά και για την πρόληψη της νόσου. Η αλλαγή της διατροφής και άλλων παραγόντων του lifestyle μπορεί να αποτελούν μια επιλογή, όμως σίγουρα δεν αρκούν για να υπάρξουν θεαματικές αλλαγές.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

spot_img



ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Διπλή «βόμβα» στον ΑΝΤ1 με Μενεγάκη και Κορομηλά

Σαν βόμβα έπεσε στη μιντιακή αγορά η σοβαρή πιθανότητα...

Στο νοσοκομείο ο Λευτέρης Πανταζής

Ο Λευτέρης Πανταζής μία ανάσα πριν τα Χριστούγεννα μπήκε...

Κατερίνα Λέχου και Καλλιόπη Χάσκα έγιναν άνω κάτω στο πάρτι του Νίκου Ψαρρά

Μπορεί στη θρυλική «Μάγισσα» του ΑΝΤ1 να ένωσαν τις...

Η Κατερίνα χτυπά κόκκινο στα social media

Λίγο μετά την κυκλοφορία του «Ακούστε τι μου λέει»...

Νέες μπίζνες στη Σκιάθο για Ντάνο

Για τη μετακόμισή τους στη Σκιάθο και το μαγαζί...

O τελευταίος αποχαιρετισμός του Αλμπέρτου Εσκενάζυ

Ιούλιος του 2025, σε ένα στημένο θεατράκι σε ανοιχτό...







Μποζουκια Αθηνα