Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Πότε και πού ντύνεται γαμπρός ο «Greek Freak»

Γάμος αλά ελληνικά για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Μετά την...

Το 2050 ο μισός πλανήτης θα φορά γυαλιά μυωπίας

Με γοργό ρυθμό εξαπλώνεται πανδημία που ωστόσο περνάει απαρατήρητη...

Baby bloom για τον κανακάρη της Μαρίας Καρλάκη

Διπλό όνομα και νησιωτικό location στο baby bloom του...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Το Σύνταγμα «πνίγηκε» στα… χημικά

❱❱ Η εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων από την ΕΛ.ΑΣ. με αφορμή μία… χούφτα κουκουλοφόρους χάλασε το μεγαλειώδες συλλαλητήριο υπέρ της Μακεδονίας.

Ντροπή και αίσχος! Στη διάρκεια ενός «παιχνιδιού», που συνηθίζεται ανάμεσα στις δυνάμεις καταστολής και στους κουκουλοφόρους όταν οι κυβερνήσεις θέλουν να διασπάσουν μεγάλες διαδηλώσεις για να αλλοιώσουν το μήνυμα του ελληνικού λαού, έπνιξαν στα χημικά τη μεγαλειώδη συγκέντρωση που έγινε χθες υπέρ της Μακεδονίας στο Σύνταγμα.

Δεν πτοήθηκαν ούτε καν από την παρουσία μικρών παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων, που αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα από την εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων την οποία έκαναν οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., απαντώντας στην επίθεση των γνωστών αγνώστων, τους οποίους όμως έπρεπε να είχαν απομονώσει.

aerty 4

Η κυβέρνηση στην ανακοίνωση που εξέδωσε κρύφτηκε πίσω από «ακραία στοιχεία» και τη «Χρυσή Αυγή», τους οποίους θεώρησε υπεύθυνους για την αμαύρωση του χθεσινού ειρηνικού συλλαλητηρίου, αναφέροντας ότι επιτέθηκαν στους αστυνομικούς και επιχείρησαν να μπουν στη Βουλή. Η ερμηνεία αυτή του Μεγάρου Μαξίμου για τα επεισόδια προκάλεσε την αντίδραση των πολιτικών κομμάτων, τα οποία μίλησαν για «προβοκάτσια» και «αυταρχισμό». Πρώτη η Χρυσή Αυγή αντέδρασε, κάνοντας λόγο για «παρακράτος του ΣΥΡΙΖΑ» και για «οργανωμένο σχέδιο με τους γνωστούς αγνώστους που δεν συλλαμβάνονται ποτέ», ενώ κατήγγειλε το Μέγαρο Μαξίμου ότι προσπαθεί ψευδώς να εμπλέξει στα επεισόδια τη Χρυσή Αυγή συκοφαντώντας το κόμμα.

Η Νέα Δημοκρατία μίλησε για κυβέρνηση «κουρελού, που έδειξε σήμερα το πιο σκοτεινό και αυταρχικό της πρόσωπο» και ζήτησε την παραίτηση των κυριών Γεροβασίλη και Παπακώστα ως πολιτικών προϊσταμένων της ΕΛ.ΑΣ., ενώ ο Πάνος Καμμένος, ανεβάζοντας στον λογαριασμό του στο twitter μία γελοιογραφία, όπου φαίνονται ο ίδιος και ο Αλέξης Τσίπρας καθισμένοι δίπλα δίπλα στα υπουργικά έδρανα, με τον πρωθυπουργό να φαίνεται ότι λέει «ακραίοι πηγαίνουν στα συλλαλητήρια» και τον ίδιο να απαντά «αυτοί που σε έκαναν πρωθυπουργό». Ολα άρχισαν όταν μια ομάδα περίπου 20 ατόμων επιτέθηκε κατά των αστυνομικών δυνάμεων κοντά στον Αγνωστο Στρατιώτη. Η πλατεία Συντάγματος μετατράπηκε σε θάλαμο αερίων! Διαδηλωτές έτρεχαν για να γλιτώσουν, ενώ κάποιοι βρήκαν καταφύγιο στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», κυρίως για να φυγαδεύσουν τα παιδιά τους από τα χημικά! Στη συνέχεια τα επεισόδια γενικεύτηκαν και οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν από τη Βουλή.

Μάλιστα, ο φωτορεπόρτερ Κώστας Νταντάμης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με τραύμα στο κεφάλι. Οπως κατήγγειλε, δέχτηκε επίθεση από ομάδα κουκουλοφόρων, οι οποίοι μάλιστα του έκλεψαν τον εξοπλισμό. Επίθεση έγινε και σε τηλεοπτικό συνεργείο της ΕΡΤ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί εικονολήπτης.

Την ώρα του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία άγνωστοι μαχαίρωσαν έναν άνδρα ηλικίας περίπου 45 ετών στη συμβολή των οδών Ασκληπιού και Σόλωνος.

Ο τραυματίας έχει μαχαιρωθεί στον μηρό και στους γοφούς 11 φορές και μεταφέρθηκε στον Ερυθρό. Συνολικά, έγιναν 12 προσαγωγές, ενώ οι επτά μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

aerty 5

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, συνολικά εννέα άτομα νοσηλεύτηκαν στα Νοσοκομεία Ερυθρός Σταυρός και «Σωτηρία» κυρίως με αναπνευστικά προβλήματα. Πληροφορίες από το ΕΚΑΒ αναφέρουν ότι διακομίστηκε ένα κορίτσι 14 ετών στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», έπειτα από επίθεση που δέχτηκε στα Σεπόλια από αγνώστους γιατί κρατούσε την ελληνική σημαία… Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, 25 αστυνομικοί μεταφέρθηκαν με τραύματα στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

—-

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ «ΕΙΔΕ» 60.000 ΚΟΣΜΟ

Παραμορφωτικό φακό είχε το πρίσμα υπό το οποίο η Αστυνομία εκτίμησε τη συμμετοχή του κόσμου στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. έγινε λόγος για «συμμετοχή περίπου 60.000 πολιτών στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος».

Βέβαια, και πέρυσι στο συλλαλητήριο της 4ης Φεβρουαρίου, αν και τα πλάνα από το ελικόπτερο τη διέψευδαν, η Αστυνομία «έβλεπε» μόνο 140.000 διαδηλωτές.

Ογκωδέστερη

Παρά τις παρωπίδες με τις οποίες αντιμετώπισε τη συγκέντρωση η Αστυνομία, οι πολίτες κατέκλυσαν την πλατεία Συντάγματος, τις οδούς Αμαλίας και Φιλελλήνων και τη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, με πυκνότητα διαδηλωτών παρεμφερή με του περσινού συλλαλητηρίου και σίγουρα ογκωδέστερη όλων των τελευταίων πολιτικών προεκλογικών συγκεντρώσεων.

—-

ΕΡΜΙΟΝΗ ΚΑΤΣΙΦΑ: «Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΕ»

Ρίγη συγκίνησης διαπέρασαν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία Συντάγματος από τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής, δύο ώρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία.

aerty 1

Εκείνη την ώρα έφτασε στο Σύνταγμα η σημαία του Κωνσταντίνου Κατσίφα, που ανήμερα την 28η Οκτωβρίου έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των επίλεκτων της αλβανικής αστυνομίας, στους Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου. Την τεράστια σημαία του Κωνσταντίνου έφεραν στο κέντρο της Αθήνας Βορειοηπειρώτες, οι οποίοι έδωσαν δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο. Υπενθυμίζεται ότι ο Κωνσταντίνος Κατσίφας πέρυσι είχε διαθέσει ένα μηνιάτικό του, προκειμένου να ράψει τη σημαία.

«Απάντηση στους προδότες»

Αίσθηση προκάλεσε και η αδελφή του αδικοχαμένου Κωνσταντίνου, Ερμιόνη Κατσίφα, η οποία κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου κρατούσε στα χέρια της μια σημαία με το πρόσωπο του αγαπημένου της αδελφού.«Πάσα γη τάφος για τους ήρωες» είπε η Ερμιόνη όταν ανέβηκε στην εξέδρα των ομιλητών, αναφερόμενη σε όσους έχουν φύγει από τη ζωή και ιδιαίτερα στον αδελφό της και συνέχισε απευθυνόμενη στο συγκεντρωμένο πλήθος: «Η παρουσία σας εδώ σήμερα (σ.σ.: χθες) είναι η απάντηση στους προδότες».

«Ο Κωνσταντίνος θυσιάστηκε για τη Μακεδονία, θυσιάστηκε για τη Βόρεια Ηπειρο. Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» πρόσθεσε η αδελφή του Κωνσταντίνου Κατσίφα εν μέσω χειροκροτημάτων. Στο συλλαλητήριο τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Κωνσταντίνου Κατσίφα, ενώ διαδηλωτές κρατούσαν τη σημαία του.

—-

«Γαλανόλευκη» λαοθάλασσα από όλη την Ελλάδα

aerty 3

Μια ορμητική «γαλανόλευκη» λαοθάλασσα, που είχε καταφθάσει από κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας, πλημμύρισε χθες το μεσημέρι το Σύνταγμα, ώστε να «φωνάξει» για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Οι πρώτοι πολίτες, κρατώντας στα χέρια τους το σύμβολο του έθνους, έφτασαν στο κέντρο της πρωτεύουσας ήδη από τις 9 το πρωί. Από νωρίς τα μεγάφωνα στην πλατεία Συντάγματος είχαν αρχίσει να δίνουν τον παλμό της ημέρας παίζοντας το τραγούδι «Μακεδονία ξακουστή», ενώ την ίδια στιγμή ο κόσμος που βρισκόταν εκείνη τη στιγμή εκεί φώναζε συνθήματα κατά της επίμαχης Συμφωνίας των Πρεσπών. Μάλιστα, υπό τους ήχους του συγκεκριμένου τραγουδιού, το οποίο έπαιξε η μπάντα του Λιμενικού Σώματος, αλλά και τις επευφημίες και τα χειροκροτήματα του πλήθους, έγινε χθες και η αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς.

Οσο πλησίαζε η επίσημη ώρα έναρξης του συλλαλητηρίου τόσο περισσότερος κόσμος έδινε δυναμικά το «παρών». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός όσων βρέθηκαν στο συλλαλητήριο ξεπέρασε τους 200.000, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν, λόγω της κοσμοσυρροής. Μάλιστα, εκτός από τη γαλανόλευκη, πολίτες έδωσαν το «παρών» κρατώντας μεγάλα πανό με συνθήματα όπως «η ονομασία είναι η ψυχή μας», ενώ κάποιοι φόρεσαν παραδοσιακές φορεσιές.

Από το εξωτερικό

Ενδεικτικά, εκτός από τους διαδηλωτές που έφτασαν από τη Βόρεια Ελλάδα και χρειάστηκε να ταξιδέψουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, δεκάδες ήταν τα πούλμαν που μετέφεραν χιλιάδες κόσμο από τον Εβρο μέχρι και την Κρήτη. Μάλιστα, εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι στην πρωτεύουσα είχαν φθάσει άτομα όχι μόνο από κάθε σημείο της Ελλάδας, αλλά και Ελληνες από χώρες του εξωτερικού, όπως η Γερμανία και η Ελβετία.

Δυναμική, αλλά όχι η αναμενόμενη, ήταν η παρουσία μητροπολιτών στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τον τόνο έδωσε η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους, με τον εκπρόσωπό της να καταγγέλλει «σφετερισμό» και «παραποίηση της Ιστορίας», αν ψηφιστεί η συμφωνία που «αναγνωρίζει μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα». Παρόντες στο Σύνταγμα ήταν μόλις δύο από τους μητροπολίτες της Μακεδονίας και συνολικά εννέα, οι Πειραιώς Σεραφείμ, Νέας Σμύρνης Συμεών, Κερκύρας Νεκτάριος, Ζιχνών Ιερόθεος, Μεσογαίας Νικόλαος, Πατρών Χρυσόστομος, Γόρτυνος Ιερεμίας, Χίου Μάρκος και Κίτρους Γεώργιος.

offer

{{-PCOUNT-}}37{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...