Ζωή κάτω από τον πάγο!

❱❱ Ερευνητές ανακάλυψαν κουφάρια μικροσκοπικών ζώων σε υπόγεια λίμνη της Ανταρκτικής

Κάτω από τεράστιους όγκους πάγου, σε υπόγεια λίμνη της Ανταρκτικής ανακάλυψαν ζωή για πρώτη φορά επιστήμονες.

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν τα διατηρημένα κουφάρια μικροσκοπικών ζώων στον βυθό της υπόγειας λίμνης Μέρσερ, η οποία βρίσκεται κάτω από πάγους πάχους ενός χιλιομέτρου στην Ανταρκτική, σε απόσταση περίπου 600 χιλιομέτρων από τον Νότιο Πόλο.

Πρόκειται για καρκινοειδή σαν γαρίδες και για οκτάποδα βραδύπορα, τα οποία πιθανότατα ζούσαν σε ποτάμια και λίμνες, όταν το κλίμα της Ανταρκτικής ήταν πιο ζεστό. Μετά τον θάνατό τους, οι ειδικοί εικάζουν ότι μεταφέρθηκαν ως εκεί μέσω ποταμών που ρέουν κάτω από τους πάγους. Η ανάλυση των δειγμάτων νερού από τη Μέρσερ έδειξε επίσης ότι περιέχει αρκετό οξυγόνο για να υποστηρίξει τη ζωή υδρόβιων ζώων, ενώ βρίθει βακτηρίων, καθώς υπάρχουν τουλάχιστον 10.000 ανά χιλιοστό λίτρου.

Ο μικροπαλαιοντολόγος Ντέιβιντ Χάργουντ του πανεπιστημίου της Νεμπράσκα – Λίνκολν και μέλος της αποστολής SALSA, που διεξήγαγε την έρευνα, χαρακτήρισε την ανακάλυψη «τελείως αναπάντεχη» και αποκάλυψε ότι τους επόμενους μήνες οι ερευνητές θα προσπαθήσουν να προσδιορίσουν την ηλικία των κουφαριών των ζώων με τη μέθοδο χρονολόγησης του ραδιενεργού άνθρακα. Θα κάνουν επίσης ανάλυση του DNA των ζώων, για να δουν αν ανήκουν σε είδη του αλμυρού ή του γλυκού νερού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στο παρελθόν είχαν ανακαλυφθεί μικροοργανισμοί σε τέτοιες υπόγειες λίμνες, όχι όμως τόσο πολύπλοκοι βιολογικά οργανισμοί.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ