Αυξήσεις στον κατώτατο μισθό από 54 έως 117 ευρώ

❱❱ Καθαρή αύξηση τουλάχιστον από 53,69 έως 116,8 ευρώ τον μήνα θα φέρουν από την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου……η αναπροσαρμογή κατά 11% του κατώτατου μισθού των 586,08 ευρώ τον μήνα μεικτά στον ιδιωτικό τομέα και η ταυτόχρονη κατάργηση του υποκατώτατου των 510,95 ευρώ τον μήνα μεικτά για τους εργαζομένους κάτω των 25 ετών.

Βάσει της εισήγησης της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ότι ο υποκατώτατος θα καταργηθεί από την 1η Φεβρουαρίου και παράλληλα θα αυξηθεί στα 650 ευρώ ο κατώτατος των 586,08 ευρώ μεικτά. Παράλληλα, θα αναπροσαρμοστούν ανάλογα οι τριετίες, ενώ το επίδομα γάμου θα μείνει «παγωμένο» στα 58,61 ευρώ για τους υπαλλήλους και στα 2,62 ευρώ για όσους αμείβονται με το κατώτατο ημερομίσθιο.

Ανάλογη αύξηση θα δουν και όσοι εργάζονται σε καθεστώς ημιαπασχόλησης (τετράωρης εργασίας). Ως σήμερα, για τους κάτω των 25 ετών, η ελάχιστη μηνιαία αμοιβή είναι 255,45 ευρώ και για τους μεγαλύτερους 293,04 ευρώ. Από 1η Φεβρουαρίου, ανεξαρτήτως ηλικίας, ο ελάχιστος μισθός για τετράωρη απασχόληση θα διαμορφωθεί στα 325 ευρώ. Από την αύξηση των ελάχιστων αμοιβών αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 600.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Η αύξηση θα επηρεάσει το επίδομα ανεργίας (από 360 σε 400 ευρώ) και την ειδική παροχή μητρότητας (από 586,08 σε 650 ευρώ). Αύξηση θα λάβουν τα επιδόματα επίσχεσης εργασίας, μακροχρόνια ανέργων, ειδικό εποχικό, αφερεγγυότητας, διαθεσιμότητας, μαθητείας, ασκούμενων σπουδαστών ΤΕΙ, πρακτικής άσκησης φοιτητών τουριστικής εκπαίδευσης, βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τ. ΟΑΕΕ και τ. ΕΤΑΑ.

Η ηγεσία της ΓΣΕΕ τόνισε ότι «εάν εφαρμοστεί από το 2020 η ήδη ψηφισμένη μείωση του αφορολογήτου, η αύξηση θα εξανεμιστεί από τη φορολογία».

«Αύξηση του κατώτατου μισθού χωρίς τη λήψη άλλων ελαφρυντικών μέτρων για μισθωτούς και επιχειρήσεις δεν θα έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα» ανέφερε η ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ.

«Το ανακοινωθέν ποσοστό ξεπέρασε το όριο των αντοχών που έχουν η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και η ελληνική οικονομία» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ