«Σεληνιασμένη» Ελλάδα

❱❱ Με 14 προτάσεις εθνικών οργανισμών και ιδιωτών η χώρα μας συμμετέχει σε αποστολή της NASA για την εξερεύνηση του φεγγαριούΣε… διαστημική τροχιά μπαίνει η Ελλάδα, καθώς θα συμμετάσχει δυναμικά στην έρευνα του Διαστήματος με το «NASA Invitation to Exploration Campaign», μια αποστολή για την εξερεύνηση της Σελήνης. 

Ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ) είχε ζητήσει να κατατεθούν προτάσεις για τη συμμετοχή της χώρας μας και, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, κατατέθηκαν συνολικά 14.

Η ανταπόκριση κρίνεται μεγάλη, αφού για την εξερεύνηση της Σελήνης ενδιαφέρθηκαν και κατέθεσαν σχετικές προτάσεις ακαδημαϊκά ιδρύματα, οργανισμοί, φορείς, ιδιωτικές εταιρίες και ανεξάρτητοι ερευνητές.

Οι προτάσεις αυτές καλύπτουν ένα ευρύ επιστημονικό πεδίο και θα αποτελέσουν τη βάση της ελληνικής συμμετοχής στη συγκεκριμένη αποστολή. Ενδεικτικά, κάποιες από αυτές αφορούν θεματικές ενότητες για κατασκευή μικροδορυφόρων «cubesats», αλγορίθμους αποστολής και λήψης φωτογραφιών, δημιουργία συνθηκών καλλιέργειας φαγητού στο Διάστημα, εφαρμογές εξορύξεων «mining» στο έδαφος της Σελήνης, σχεδίαση και χρήση φασματοσκοπικών οργάνων και δοσιμέτρων για την ασφάλεια αστροναυτών και εποικιστών της Σελήνης, αλλά και γενικότερα μηχανισμούς λειτουργίας για διαστημικές επικοινωνίες «deep space», δημιουργία προδιαγραφών για συστήματα ανθρώπινης κατοίκησης «human habitation systems», συστήματα αναγνώρισης χημικών συστατικών εδάφους και περιβάλλοντος Σελήνης κ.ά.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η NASA χαρακτήρισε ενδιαφέρουσες τις ελληνικές προτάσεις που κατέθεσαν τα μεγάλα πανεπιστήμια και πολυτεχνεία της χώρας, το Αστεροσκοπείο, ο «Δημόκριτος» και ιδιώτες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ