«Φρένο» στο «λάδωμα»!

❱❱ Σαρωτικές αλλαγές στις εξετάσεις διπλωμάτων οδήγησης προβλέπει το νέο νομοσχέδιοΔίπλωμα από την ηλικία των 17 ετών, ηλεκτρονικό καθορισμό του ζεύγους εξεταστή – εξεταζομένου, κάμερες και μικρόφωνα εντός των αιθουσών εξέτασης, αλλά και των οχημάτων, συστηματικούς και έκτακτους ελέγχους, δημιουργία κέντρου ελέγχου.

Αυτές είναι ορισμένες από τις αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών που κατατέθηκε στη Βουλή, το οποίο στοχεύει στον εκσυγχρονισμό του συστήματος εξέτασης διπλωμάτων οδήγησης και επιχειρεί να βάλει τέλος στα «λαδώματα».

Συγκεκριμένα, θεσμοθετείται η συνοδευόμενη οδήγηση από την ηλικία των 17 ετών – κάτι που σημαίνει ότι νέοι και νέες, αφού περάσουν από θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση και λάβουν την απαραίτητη βεβαίωση δυνατότητας οδήγησης, θα μπορούν να οδηγούν με έναν συνοδηγό.

Κάθε υποψήφιος οδηγός θα υποβάλλεται πρώτα στη θεωρητική εξέταση και, εφόσον επιτύχει, θα ακολουθεί η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς, η οποία θα διενεργείται σε δύο στάδια.

Πλέον, οι σχολές οδηγών υποχρεούνται να εγκαταστήσουν κάμερες, οι οποίες θα είναι διασυνδεδεμένες με το υπουργείο Μεταφορών, σε αυτοκίνητα (πρέπει να δείχνουν όλη την καμπίνα) και μοτοσικλέτες (θα πρέπει να δείχνουν τις θέσεις των αναβατών). Μέσω καμερών και μικροφώνων θα ελέγχονται από κέντρο που θα βρίσκεται στο υπουργείο Μεταφορών.

Η διαδικασία της εξέτασης θα καταγράφεται με εικόνα και ήχο, και γι’ αυτό η απόφαση για το αν κάποιος «πέρασε» ή «κόπηκε» θα χρειάζεται πέντε ημέρες για να βγει. Τα οπτικοακουστικά μέσα που θα καταγράφουν τη διαδικασία πρέπει να παρέχουν εικόνα και ήχο από το εσωτερικό του οχήματος, αλλά και από τον δρόμο στην πρακτική εξέταση. Σε διαφορετική περίπτωση, η εξέταση θα θεωρείται άκυρη.

Τσουχτερά πρόστιμα

Με το σχέδιο νόμου αυξάνονται και τα εξέταστρα για τη θεωρητική και την πρακτική εξέταση στα 15 ευρώ, από 10 ευρώ που είναι σήμερα, με το 1/3 του ποσού να αποδίδεται στις Περιφέρειες, ώστε να διατεθεί σε αυτές τις ανάγκες.

Οσοι αποφασίσουν να «λαδώσουν» για να λάβουν άδεια οδήγησης ή επιχειρήσουν με οποιονδήποτε τρόπο να παραποιήσουν παραστατικά και έγγραφα θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα, αλλά και με απαγόρευση συμμετοχής σε εξετάσεις για έως τρία χρόνια! 

Για τους εκπαιδευτές προβλέπεται απαγόρευση εκπαιδευτικής άδειας για έως έξι χρόνια, ενώ για τους εξεταστές απομάκρυνση από το έργο της δοκιμασίας για έως έξι χρόνια.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ