Ονειρα γλυκά και εκπαιδευτικά

❱❱ Σύμφωνα με έρευνα, οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν ξένες γλώσσες στον ύπνο τουςΗ υπνοπαιδεία μπορεί να εφαρμοστεί και στη γλωσσομάθεια. Ελβετοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι είναι πιθανό να μάθει κανείς νέες λέξεις σε ξένη γλώσσα κατά τη διάρκεια φάσεων του βαθέος ύπνου και να ανακτήσει αυτή τη νέα γνώση υποσυνείδητα όταν ξυπνάει. 

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Βέρνης υπέβαλαν 41 εθελοντές σε τεστ για να δουν αν οι εγκέφαλοί τους συγκρατούσαν το λεξιλόγιο από μια φανταστική γλώσσα, το οποίο τους διάβαζαν κατά τη διάρκεια της φάσης του ύπνου όπου τα εγκεφαλικά κύτταρα είναι πιο δραστήρια.

Οι νοηματικές διασυνδέσεις ανάμεσα στις λέξεις της φτιαχτής γλώσσας ακούγονταν καθ’ όλη τη διάρκεια του ύπνου και οι γερμανικές μεταφράσεις κωδικοποιούνταν και αποθηκεύονταν αν η δεύτερη λέξη του ζεύγους παιζόταν κατ’ επανάληψη κατά τη διάρκεια της βαθιάς φάσης του ύπνου. Για παράδειγμα, αν ο εθελοντής είχε ακούσει τα ζεύγη των λέξεων tofer=κλειδί και guga=ελέφαντας, ήταν πιο εφικτό να κατηγοριοποιήσει αν οι ξένες λέξεις έδειχναν κάτι μεγάλο (guga) ή μικρό (tofer), αφού ξυπνούσε. Το ποσοστό επιτυχίας ανήλθε στο 60%.

Εκτός από τις πρακτικές εφαρμογές αυτών των συμπερασμάτων, όπως για παράδειγμα στην εκμάθηση νέας γλώσσας σε έναν υποτιθέμενα κενό χρόνο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι έρχονται να αμφισβητήσουν επικρατούσες θεωρίες για τον ύπνο και τη μνήμη.
Μεταξύ αυτών, ότι ο ύπνος είναι μια κατάσταση κατά την οποία αποκοβόμαστε από το φυσικό περιβάλλον μας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ