«Ωτοασπίδες» κατά του εγκλήματος!

❱❱ Τα αυτιά μπορεί να αποτελέσουν τα «δακτυλικά αποτυπώματα» του μέλλοντος για σύλληψη κακοποιών και ξεκλείδωμα έξυπνων συσκευών

Τα αυτιά θα μπορούσε να αποτελέσουν τα… δακτυλικά αποτυπώματα του μέλλοντος, σύμφωνα με ειδικούς, οι οποίοι εκτιμούν ότι έχουν όλα τα χαρακτηριστικά για να χρησιμοποιηθούν από την αστυνομία για τη σύλληψη εγκληματιών, αλλά και για το ξεκλείδωμα έξυπνων συσκευών.

Παρότι τα συγκεκριμένα όργανα μεγαλώνουν σε μέγεθος στη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου, ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Σάουθαμπτον Μαρκ Νίξον υποστηρίζει ότι διατηρούν τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους, ώστε να μπορέσουν να συμβάλουν στην αναγνώριση ενός προσώπου.

«Τα αυτιά έχουν πλούσια και σταθερή δομή. Δεν υπόκεινται σε αλλαγές από την έκφραση του προσώπου» δήλωσε ο Νίξον στους «Sunday Times», προσθέτοντας ότι επιπλέον είναι αρκετά μεγάλα σε σύγκριση με άλλα βιομετρικά χαρακτηριστικά, όπως η ίριδα, ο αμφιβληστροειδής και τα δαχτυλικά αποτυπώματα, ώστε να μπορούν να εντοπιστούν από απόσταση. Σε σχέση με τα δακτυλικά αποτυπώματα, τα οποία ενδέχεται να αλλοιωθούν από τη σκληρή εργασία, τα αυτιά μπορεί να αποδειχτούν πιο αξιόπιστη μορφή αναγνώρισης.

Αν και είναι μάλλον απίθανο να αντικαταστήσουν πλήρως το σύστημα των δακτυλικών αποτυπωμάτων που χρησιμοποιείται για την ταυτοποίηση προσώπων, τα αυτιά είναι δυνατόν, σύμφωνα με τους ειδικούς, να αποτελέσουν πολύτιμο συμπληρωματικό όπλο στην επίλυση εγκλημάτων, ενώ ήδη από το 2015 ερευνητές έχουν δημιουργήσει αισθητήρα που μπορεί να αναγνωρίσει το μοναδικό σχήμα του αυτιού κάποιου, προκειμένου να του δώσει πρόσβαση σε συσκευή.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ