«Νίπτουν τας χείρας τους» στον Γεροπόταμο

❱❱ «Μπαλάκι» οι ευθύνες για την τραγωδία στη Μεσσαρά ανάμεσα στην Περιφέρεια Κρήτης και στον Δήμο Φαιστού

Από την
Εύα Παπαδάτου

Την ώρα που δεν έχουν στεγνώσει ακόμη τα δάκρυα για τον χαμό των τεσσάρων ανθρώπων που πνίγηκαν στα ορμητικά νερά του Γεροπόταμου και ενώ η τραγωδία προκάλεσε την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα, οι ευθύνες γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ των υπηρεσιών.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Ηρακλείου Θανάσης Γαληνάς έχει ζητήσει να διενεργηθούν αυτοψία και πραγματογνωμοσύνη, και να αποσαφηνιστεί το καθεστώς των αρμοδιοτήτων στον χώρο της τραγωδίας. Μετά την καταγραφή στοιχείων και δεδομένων, θα κρίνει αν χρειάζονται συμπληρωματικές ενέργειες για να διευκρινιστεί ποιος ή ποιοι έχουν αρμοδιότητα και να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για λάθη και παραλείψεις.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, από το 2017 είχε εγκριθεί χρηματοδότηση του Δήμου Φαιστού με 260.000 ευρώ για την κατασκευή κιβωτοειδούς οχετού στον αναδασμό Μοιρών, προκειμένου να αντικατασταθεί η υφιστάμενη «ιρλανδική γέφυρα» που εξυπηρετεί τα παρακείμενα αγροτεμάχια. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι το 2018 είχαν δοθεί στον δήμο επιπλέον 400.000 ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης για τη συντήρηση των δρόμων, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο συγκεκριμένος.

Από την πλευρά του, ο Δήμος Φαιστού αποποιείται τις ευθύνες και αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Πέρα από τα συναισθήματα και τον ανθρώπινο παράγοντα, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ένα κύμα παραπληροφόρησης και μία προσπάθεια απόσεισης ευθυνών από όσους αυτές μπορούν να ζητηθούν, μαζί με μία αντίστοιχη προσπάθεια να καταλογιστούν ευθύνες στους μόνους που δεν φταίνε, στους αιρετούς και στο προσωπικό του Δήμου Φαιστού».

Στο μεταξύ, η οικογένεια των θυμάτων απηύθυνε ευχαριστίες σε όσους της στάθηκαν τις ώρες της αγωνίας, όταν οι Αρχές αναζητούσαν ένα ίχνος των δικών τους. Εξέφρασε, όμως, ταυτόχρονα και το μεγάλο της παράπονο για τον άδικο χαμό τους, καταγγέλλοντας μεγάλες παραλείψεις. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο μετά τις κηδείες των θυμάτων, τονίζει ότι ο δήμος έπρεπε να είχε μεριμνήσει εδώ και χρόνια για να χτιστεί μια γέφυρα, αφού στο ίδιο σημείο είχαν συμβεί και άλλες τραγωδίες στο παρελθόν.

«Μήπως οι τοπικές Αρχές έπρεπε να έχουν αποκλείσει εκείνο το βράδυ τον συγκεκριμένο δρόμο λόγω της βροχής και του κινδύνου που υπήρχε, έστω με μια απλή ταινία σήμανσης; Μήπως ο δήμος όλα αυτά τα χρόνια, αφού υπήρξαν και παρόμοια περιστατικά, έπρεπε να είχε μεριμνήσει για να φτιαχτεί μια γέφυρα στο σημείο ή να απαγορευτεί το πέρασμα κατά τον χειμώνα;» αναφέρει η οικογένεια.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ