Πολλοί μαθητές (χωριών της Ηλείας) φλερτάρουν με τον κίνδυνο καθημερινά!
Πολλά χρόνια πίσω γυρίζει τον χρόνο ο τρόπος με τον οποίο μεταφέρονται, εν έτει 2013, κάποιοι μαθητές που ζουν σε χωριά της Ηλείας. Νήπια και παιδιά Δημοτικού αναγκάζονται να πάνε στο σχολείο τους είτε πάνω σε… καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων είτε σε μηχανάκια με τον κίνδυνο να τραυματιστούν ανά πάσα στιγμή!
Εχουν περάσει 12 μέρες από το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού για τη φετινή σχολική χρονιά και το θέμα της μεταφοράς των μαθητών των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων στην Ηλεία δεν έχει λυθεί. Τα μικρά και μεγάλα παιδιά που ζουν στις περιοχές Κλινδιά, Πεύκη, Αγία Αννα, Καρυά και Βάραγκα πηγαίνουν κάθε πρωί στο σχολείο μόνο όταν οι δικοί τους έχουν τη δυνατότητα να τα μεταφέρουν αφού εργάζονται σκληρά για το μεροκάματο, που πλέον βγαίνει με μεγαλύτερη δυσκολία. Επειτα, μην έχοντας τη δυνατότητα να επιστρέψουν στις δουλειές τους και να ξαναγυρίσουν στο σχολείο για να τα παραλάβουν (μια και το κόστος της βενζίνης θα εκτιναχθεί), αναγκάζονται να τα περιμένουν έξω από το σχολείο μέχρι να τελειώσουν τα μαθήματα. Ενδεικτικά, για την απόσταση από τον Κλινδιά έως και τον Γούμερο και για την επιστροφή θέλουν το λιγότερο 20 ευρώ βενζίνη, λεφτά που σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι απαραίτητα για φαγητό. Δυστυχώς, αυτό έχει αποτέλεσμα να κρατούν τις περισσότερες ημέρες τα παιδιά τους στο σπίτι!
Οσοι δεν έχουν μεταφορικό μέσο, μην μπορώντας να διανοηθούν ότι τα παιδιά τους δεν θα μάθουν γράμματα, παρακαλούν γείτονες και γνωστούς τους να τους εξυπηρετήσουν μεταφέροντας τα τέκνα τους έστω και στην καρότσα του αγροτικού τους αυτοκινήτου (κάνοντας προσευχές να μη γίνει τίποτα κακό στη διαδρομή). Κάποιοι άλλοι γονείς που έχουν ένα μηχανάκι ξεκινούν κούτσα-κούτσα νωρίς το πρωί για να διανύσουν απόσταση 15 χιλιομέτρων ώστε να μεταφέρουν τα παιδιά τους ακόμα και σε παιδικούς σταθμούς προκειμένου να τους δώσουν την ευκαιρία που έχουν τα παιδιά που ζουν στις πόλεις και τις κωμοπόλεις.
Σύμφωνα με την «Πατρίς», αν και έχει παραταθεί η περσινή σύμβαση μεταξύ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και ΚΤΕΛ για μεταφορά των μαθητών, ωστόσο εκκρεμεί σημαντικό ποσό οφειλής προς τον ανάδοχο για την περσινή χρονιά. Αυτό φαίνεται ότι δεν επιτρέπει άλλα δρομολόγια πέραν αυτών που ήδη εκτελούνται και αφορούν τη μεταφορά μαθητών, κυρίως Γυμνασίων και Λυκείων.
ΕΥΑ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ
