Ανοιξε ο φθινοπωρινός γύρος επαφών του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας Πολ Τόμσεν, Ματία Μορς και Κλάους Μαζούχ. Σε αυτόν τον γεμάτο δυσκολίες κύκλο των συζητήσεων, ο οποίος θα κρατήσει μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, θα κλειδώσουν τα ζητήματα των προαπαιτούμενων δράσεων, της εκτέλεσης του προϋπολογισμού 2013, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων.
Ομως τα δύσκολα έπονται και αφορούν το περίφημο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014-2017, τον προϋπολογισμό 2014 , δηλαδή την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της περιόδου 2015-2016, καθώς και το Σχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων. Αυτά αποτελούν τις ανησυχίες του Γιάννη Στουρνάρα και φυσικά του Μεγάρου Μαξίμου.
Ο υπουργός προσπαθεί να πείσει του τροϊκανούς ότι το 2014 θα πετύχει τους στόχους του μνημονίου χωρίς να χρειαστεί ούτε ένα νέο μέτρο, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε «πολιτικούς τριγμούς». Το αν θα πειστούν οι τροϊκανοί παραμένει αμφίβολο.
Το πρώτο τετ-α-τετ με τους επικεφαλής της τρόικας έγινε με ανοικτό τον φάκελο ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ, που είναι ένα από τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση. Η ελληνική πλευρά έχει στη διάθεσή της λίγες ακόμα ημέρες για να κλείσει το θέμα και ήδη προγραμματίζεται η τελική σύσκεψη μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών, Εθνικής Αμυνας και Περιβάλλοντος, όπου θα αξιολογηθούν τα επιπλέον στοιχεία. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, η ελληνική θέση παραμένει η ίδια, η εκκαθάριση εν λειτουργία των εταιριών, αλλά «αγκάθι» συνεχίζει να είναι η επιμονή της Κομισιόν για ανάκτηση των κρατικών ενισχύσεων.
Κ. ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ

