Βραδυφλεγής «βόμβα» το ενεργό ηφαίστειο των Μεθάνων, που βρίσκεται μόλις 50 χλμ. από την Αθήνα

❱❱ Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα βρίσκεται μια βραδυφλεγής «βόμβα»! Πρόκειται για το ηφαίστειο των Μεθάνων, που…

… αν και θεωρείται ενεργό, δεν παρακολουθούνταν η δραστηριότητά του ως σήμερα, παρόλο που βρίσκεται μια ανάσα από την πρωτεύουσα. Τώρα μπαίνει πρώτη φορά στο μικροσκόπιο των επιστημόνων.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο εγκατέστησε ήδη τους πρώτους τρεις μη μόνιμους σεισμολογικούς σταθμούς στο ηφαίστειο, που απέχει μόλις 50 χλμ. από την Αθήνα, ενώ το επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν ακόμα τρεις. Η πιο πρόσφατη έκρηξή του συνέβη πριν από περίπου 300 χρόνια στον υποθαλάσσιο χώρο 1,5 χλμ. βόρεια της χερσονήσου. Είναι μια περιοχή όπου έχουν εντοπιστεί ίχνη τουλάχιστον 30 παλαιών ηφαιστείων, των οποίων η δραστηριότητα άρχισε πριν από 1.500.000 χρόνια. Η είδηση δεν πρέπει να προκαλέσει πανικό, καθώς το ηφαίστειο δεν έχει δώσει σημάδια που να σημάνουν συναγερμό, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί πηγή ανησυχίας.

Δεν το παρακολουθούσαν

«Το ηφαίστειο των Μεθάνων μπορεί να μην είναι τόσο επικίνδυνο όσο της Σαντορίνης ή της Νισύρου, δεν παύει όμως να είναι ενεργό και να βρίσκεται απέναντι από την Αθήνα. Εως τώρα κανείς δεν το παρακολουθούσε…» αποκαλύπτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του Σεισμολογικού Δικτύου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Χρήστος Ευαγγελίδης, ο οποίος πήρε τη σχετική πρωτοβουλία, και συμπληρώνει: «Η έγκαιρη εκτίμηση της όποιας επερχόμενης ηφαιστειακής δραστηριότητας και των επιπτώσεών της είναι κρίσιμος παράγοντας τόσο για την ασφάλεια του τοπικού πληθυσμού όσο και για την προστασία του τουρισμού, του περιβάλλοντος και των θαλάσσιων και εναέριων μεταφορών στην ευρύτερη περιοχή του Αργοσαρωνικού και της πρωτεύουσας». Οπως επισημαίνει, αντίθετα από τους σεισμούς που είναι ξαφνικοί, τα ηφαίστεια συνήθως προειδοποιούν, γι’ αυτό παρακολουθούνται μέσω πολλών οργάνων, ώστε να γίνει όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη αναγνώριση κάποιων μεταβολών στον ηφαιστειακό κώνο πριν από μια έκρηξη.

Ωστόσο, το ανησυχητικό είναι ότι ούτε τα άλλα ενεργά ηφαίστεια του ελληνικού χώρου παρακολουθούνται επαρκώς λόγω έλλειψης χρηματοδότησης! «Ούτε το πιο επικίνδυνο ηφαίστειο -της Νισύρου- καλύπτεται σωστά. Υπάρχουν σε αυτό δύο σεισμολογικοί σταθμοί, από τους οποίους δουλεύει μόνο ο ένας, ενώ κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν πέντε» αποκαλύπτει ο κ. Ευαγγελίδης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ο «Ιανός» έβγαλε φέρετρα στους δρόμους – Μακάβριο θέαμα στο χωριό Φυλακτή Καρδίτσας

Από την Εύα Παπαδάτου Έπειτα από τρία 24ωρα ασυνεννοησίας, αλλά και αγωνίας...

Γρ. Σκαλιστήρας: Το Thess Residences είναι η νέα εποχή φιλοξενίας στην καρδιά της Θεσσαλονίκης!

Με περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στους τομείς της κατασκευής, του...

Ο άγριος Ιανός «θέρισε» ψυχές – Τρεις νεκροί και δύο αγνοούμενοι στη Θεσσαλία

Τρεις νεκροί και δύο αγνοούμενοι ήταν -ως χθες το βράδυ- ο...

Τι αποκαλύπτει για τους Έλληνες πιλότους ο απόστρατος Ίκαρος Στέφανος Καραβίδας

Ο πρώτος Ελληνας πιλότος που είχε την ευκαιρία να πετάξει με...

Θα γίνουμε Βηρυτός! Κρυψώνες της Χεζμπολάχ γεμάτες με νιτρικό αμμώνιο στην Ελλάδα;

Η Χεζμπολάχ έχει αποθήκες με το εκρηκτικό χημικό που τίναξε στον...