Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Baby bloom για τον κανακάρη της Μαρίας Καρλάκη

Διπλό όνομα και νησιωτικό location στο baby bloom του...

Στο ίδιο τραπέζι Μαρινάκης και χούλιγκαν

Τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, κατονομάζει...

Η Τραϊάνα Ανανία για την υγεία του Δημήτρη Κόκοτα

Tην ώρα που η αγωνία για την υγεία του...

Χρήστος Τσικνιάς: Αγωνία για τον μίμο της πίστας

Δύσκολες ώρες για τον καλλιτέχνη Χρήστο Τσικνιά, ο οποίος...

«Εσβησε» ο «δάσκαλος της λύρας»

❱❱ Ενας από τους σπουδαιότερους εκφραστές της μουσικής παράδοσης, ο Γιώργης Καλομοίρης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετώνΑπό τον
ΝΙΚΟ ΝΙΚΟΛΙΖΑ

Τα Ανώγεια θρηνούν, μαζί κι ολάκερη η Κρήτη. Ενας από τους σπουδαιότερους εκφραστές της μουσικής παράδοσης του τόπου, ο Γιώργης Καλομοίρης ή Γιωργαντός, έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών.

Ο «δάσκαλος της λύρας», όπως τον αποκαλούσαν, αφού πολλοί καλλιτέχνες της Κρήτης μαθήτευσαν κοντά του, το τελευταίο χρονικό διάστημα νοσηλευόταν με σοβαρό πρόβλημα υγείας στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Ο Καλομοίρης, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Νίκο Ξυλούρη, τον Ψαραντώνη και τον Βασίλη Σκουλά, άφησε πίσω του μια μεγάλη μουσική κληρονομιά.

f2 epaize mehri ta vatheia geramata lyraΓεννημένος στα Ανώγεια το 1931, ο καλλιτέχνης της κρητικής μουσικής έκανε τα πρώτα του βήματα στο Περαχώρι, εκεί όπου οι μερακλήδες του χωριού έπαιρναν στην παρέα τους τούς πιτσιρικάδες λυράρηδες και συμμετείχαν στα γλέντια που κρατούσαν μέρες ολόκληρες.

Σε ηλικία 12 ετών, μέσα στη μαυρίλα της Κατοχής, έπαιξε για πρώτη φορά λύρα μπροστά σε κοινό, κάνοντας ολόκληρο το χωριό να σαστίσει από το ταλέντο του, ενώ το 1948 έπαιξε επαγγελματικά για πρώτη φορά, πάλι στα Ανώγεια, σε έναν γάμο έχοντας στο πλευρό του τον αλησμόνητο Νίκο Ξυλούρη, με τον οποίο υπήρξαν φίλοι από παιδιά. Ο γάμος αυτός διήρκεσε δύο ολόκληρες μέρες, χωρίς παύση. Αυτή ήταν και η απαρχή της καλλιτεχνικής πορείας του Καλομοίρη. Αυτοδίδακτος και με «μουσικό αυτί» που ξεχώριζε τα μεγάλα ταλέντα μέσα από τη διδασκαλία του, ευτύχησε να συμπράξει καλλιτεχνικά με όλους τους ξακουστούς λυράρηδες της Μεγαλονήσου.

Στο Ηράκλειο

Γοργά η φήμη του ξεπέρασε τα στενά όρια του χωριού του. Σιγά σιγά άρχισε να εμφανίζεται στο Ηράκλειο, στην Πεδιάδα, στο Μονοφάτσι, στο Ρέθυμνο και κατόπιν σε ολόκληρη την Κρήτη. Ο πρώτος του δίσκος 78 στροφών ηχογραφήθηκε το 1958 με το εκπληκτικό συρτό «Εγινες μάγισσα για με» και το «Δυστυχισμένος βρίσκομαι», που έγιναν τεράστιες επιτυχίες. Επειτα ηχογράφησε την «Κυπριωτοπούλα μου» (το 1959). Ως το 1968 είχε ηχογραφήσει 50 δισκάκια των 45 στροφών και από το 1969 ως το 1990 ηχογράφησε άλλους 21 μεγάλους δίσκους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο θρυλικός λυράρης εγκατέλειψε την Κρήτη για λίγα χρόνια και επέστρεψε εκεί, δημιουργώντας το δικό του στέκι στο Ηράκλειο. Εκεί έπαιζε με τη λύρα του και τραγουδούσε ως και μερικούς μήνες πριν από τον θάνατό του.

Η κηδεία του Γιώργη Καλομοίρη θα γίνει αύριο, Πέμπτη, από το Νεκροταφείο Ανωγείων.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...