Ωρα για αναθεώρηση

Ποιες προτάσεις αναμένεται να καταθέσουν τα κόμματα.

Φόρτο εργασίας έχουν αυτή την περίοδο οι συνταγματολόγοι των κομμάτων, καθώς πλησιάζει ο Ιούνιος, οπότε, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, θα ξεκινήσουν και πρακτικά οι διαδικασίες αναθεώρησης του Συντάγματος. Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζουν τις δικές τους προτάσεις, κάποιες από τις οποίες είναι ρηξικέλευθες, ενώ δεν είναι λίγα και τα άρθρα για τα οποία ομονοούν ότι θα πρέπει να αλλάξουν. Αξιο μνείας είναι πάντως το γεγονός ότι η τρικομματική κυβέρνηση δεν συγκεντρώνει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων (180), ώστε οι προτάσεις της να περιληφθούν αυτομάτως στις αναθεωρητέες διατάξεις, οπότε θα πρέπει να υπάρξουν συγκλίσεις και με τα άλλα κόμματα.

Ποια άρθρα όμως αναμένεται να τεθούν υπό αναθεώρηση; Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας κρίνουν ότι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές κατ’ αρχάς στις διατάξεις που αφορούν την ασυλία των βουλευτών, ώστε να περιορίζεται μόνο στην άσκηση των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων. Επίσης, το κυβερνών κόμμα θα ζητήσει να υπάρξει ένα αμετάβλητο εκλογικό σύστημα, να επιτρέπεται η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, να υπάρχει ασυμβίβαστο μεταξύ της υπουργικής και της βουλευτικής ιδιότητας ούτως ώστε όποιος αναλαμβάνει χαρτοφυλάκιο να παραιτείται από βουλευτής, ενώ θα ζητηθεί και η αλλαγή των περιπτώσεων διεξαγωγής δημοψηφίσματος, με ενθάρρυνση νομοθετικής πρωτοβουλίας από τους πολίτες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει αλλαγή του εκλογικού νόμου, άρση του πρωθυπουργικού μοντέλου, ενίσχυση του ρόλου της Βουλής, καθώς και την επαναφορά του βασικού μετόχου σε σχέση με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αναμένεται ακόμη να ζητήσει τον διαχωρισμό κράτους και Εκκλησίας, έλεγχο του πολιτικού χρήματος, αλλά και συνταγματική κατοχύρωση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Οσον αφορά το ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μελετά επισταμένως τις προτάσεις που θα καταθέσει το Κίνημα, καθώς είναι και ο ίδιος συνταγματολόγος. Μεταξύ άλλων αναμένεται να προτείνει την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, τη διεύρυνση του «πόθεν έσχες» και σε άλλες κατηγορίες πολιτών, την αλλαγή της διάταξης που αφορά τη βουλευτική ασυλία, καθώς επίσης και του τρόπου εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.

Η Δημοκρατική Αριστερά επιθυμεί και αυτή αλλαγή στον τρόπο εκλογής της δικαστικής ηγεσίας, όπως και μια πιο σαφή διάκριση των εξουσιών. Θέλει επίσης να είναι διακριτός ο ρόλος Εκκλησίας και κράτους, να μειωθούν οι σημερινές υπερεξουσίες του πρωθυπουργού και να παρέχεται η δυνατότητα λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Προτάσεις αναμένεται τέλος να καταθέσουν και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, αν και τα περιθώρια συνεργασίας τους με τις τέσσερις προαναφερόμενες Κοινοβουλευτικές Ομάδες δεν είναι μεγάλα.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΡΡΗΣ

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ