Αφρικανός και μουσουλμάνα στα έδρανα της γερμανικής βουλής αλλά κανείς ελληνικής καταγωγής.
Μπορεί οι ελληνικής καταγωγής υποψήφιοι να μην κατάφεραν να κερδίσουν μια θέση στα βουλευτικά έδρανα, ωστόσο από τη γερμανική βουλή δεν θα λείψουν τα «πρωτάκια» άλλων εθνικοτήτων. Η χώρα απέκτησε τον πρώτο μαύρο Αφρικανό βουλευτή της, τον Σενεγαλέζο Καραμπά Ντιαμπί, ο οποίος εξελέγη με τους Σοσιαλδημοκράτες στο ανατολικό κρατίδιο της Σαξονίας, Ανχαλτ. Ο 51χρονος Ντιαμπί, ο οποίος έχει διδακτορικό στη χημεία, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σενεγάλη, απ’ όπου έφυγε σε ηλικία 24 ετών για να μεταναστεύσει στην τότε Ανατολική Γερμανία και συγκεκριμένα στο Χάλε.
Στα «πρωτάκια» συγκαταλέγεται και η Τζεμιλέ Γιουσούφ, η οποία έγινε το πρώτο πρόσωπο μουσουλμανικού θρησκεύματος που εκλέγεται στο ψηφοδέλτιο της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης. Η 35χρονη Γιουσούφ, η οποία κέρδισε μια θέση της CDU στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, είναι γεννημένη στη Γερμανία. Οι γονείς της, προερχόμενοι από τη μουσουλμανική μειονότητα της Ελλάδας, μετανάστευσαν στη Γερμανία πριν από πολλές δεκαετίες.
Μεταξύ των Ελλήνων υποψηφίων το συναίσθημα που επικρατεί μετεκλογικά είναι η απογοήτευση. Η Ελληνίδα Σοσιαλδημοκράτισσα πολιτικός Στέλλα Κυργιανέ-Εφραιμίδη έμεινε τελικά εκτός Βουλής για δύο ποσοστιαίες μονάδες. Εξάλλου ο Σπυρίδωνας Ασλανίδης των Πρασίνων αποδίδει την πτώση του κόμματός του κατά 2,3% σε επικοινωνιακές αδυναμίες, τονίζοντας όμως ότι το σημαντικότερο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή για τη χώρα είναι η Μέρκελ που θέλει να παίξει ρόλο αντίστοιχο με της Θάτσερ. Πιο έντονα διατύπωσε την ένστασή του για εκείνη ο υποψήφιος βουλευτής του Κόμματος της Αριστεράς, Λάμπρος Σαββίδης, λέγοντας ότι όσο καιρό είναι εκείνη καγκελάριος δεν πρόκειται να ευνοηθεί η Ελλάδα.
Την ώρα πάντως που όλοι ασχολούνται με τη σύνθεση της Βουλής η Ανγκελα Μέρκελ προβληματίστηκε περισσότερο για την επιλογή του σακακιού της κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, ώστε το χρώμα του να μην προδώσει ποιον κυβερνητικό εταίρο προτιμά.
ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ

