Τα σημάδια που «δείχνουν» το άρρωστο ψάρι

Η παρατηρητικότητα του ιδιοκτήτη ενός ενυδρείου μπορεί να αποβεί καθοριστική σε ό,τι αφορά τη μακροημέρευση των ιχθύων.

Αν έχετε ενυδρείο, τότε σίγουρα έχει τύχει να ξυπνήσετε ένα πρωί και να βρείτε κάποιο από τα ψαράκια σας να μην αναπνέει πια… έτσι ξαφνικά. Το πιο πιθανό όμως είναι ότι δεν σταμάτησε να ζει «έτσι ξαφνικά», αλλά ήταν άρρωστο για αρκετό διάστημα, απλώς εσείς δεν δώσατε τη δέουσα προσοχή. Γιατί, ναι, και τα ψάρια αρρωσταίνουν. Το σημαντικό είναι να μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια όσο υπάρχει ακόμα χρόνος για να δράσετε και να τα θεραπεύσετε.

Είναι γεγονός ότι η Ιχθυοπαθολογία, δηλαδή ο κλάδος της Κτηνιατρικής που επικεντρώνεται στην υγεία των ψαριών, είναι μια επιστήμη με περιορισμένες γνώσεις, αν και η πρόοδος είναι αξιοσημείωτη τα τελευταία χρόνια. Το βασικό εργαλείο για τη διάγνωση είναι η παρατήρηση. Πριν φτάσετε όμως να αναγνωρίσετε τα σημάδια μιας ασθένειας είναι σημαντικό να παρατηρήσετε τα σημάδια της καλής υγείας των ψαριών σας. Περνάτε καθημερινά δέκα λεπτά το πρωί και το βράδυ παρατηρώντας τους ενοίκους του ενυδρείου σας. Δείτε πώς κολυμπάνε, πώς αλληλεπιδρούν, πώς ξεκουράζονται, πώς τρώνε, πώς παίζουν και τι άλλες συνήθειες έχουν. Παρατηρήστε ακόμα την αναπνοή τους, τον τρόπο κίνησης των πτερυγίων και της ουράς τους, τον ρυθμό αφόδευσης, αλλά και την όρεξή τους. Με τον τρόπο αυτό θα είναι πιο εύκολο να εντοπίσετε εγκαίρως μια ασυνήθιστη συμπεριφορά.

Τα κυρίαρχα συμπτώματα των ασθενειών στα ψάρια είναι προφανώς εξωτερικά. Κηλίδες, ουλές, πρηξίματα και βλάβες κάθε τύπου γίνονται αμέσως αντιληπτές, αν προηγουμένως έχετε ακολουθήσει το πρόγραμμα καθημερινής παρακολούθησης. Σημειώστε ότι ένα μέρος των προβλημάτων υγείας των ψαριών προέρχεται από λάθη δικά σας, ακούσια βεβαίως, που αφορούν τις συνθήκες διαβίωσης εντός του ενυδρείου. Ο συστηματικός έλεγχος των εγκαταστάσεων μέσα στη δεξαμενή (φωτισμός, θέρμανση, αερισμός, φιλτράρισμα), η προσοχή στους χημικούς και φυσικούς δείκτες του νερού, καθώς και η τήρηση χορήγησης της κατάλληλης ποσότητας τροφής αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες πρόληψης των ασθενειών.

Αν παρ’ όλα αυτά κάποιος μικρός κολυμβητής ασθενήσει, τότε θα πρέπει να τον απομονώσετε αμέσως από την υπόλοιπη ομάδα και να ζητήσετε τη συμβουλή ενός κτηνιάτρου που ειδικεύεται στην Ιχθυοπαθολογία. Η θεραπεία βασίζεται συνήθως σε φαρμακευτικά σκευάσματα που διαλύονται στο νερό όπου κολυμπάει ο ασθενής.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ