Ο ΕΟΦ αποσύρει το σιρόπι Ponstan

❱❱ Εντονη η ανησυχία στους γονείς Την προληπτική απόσυρση του αναλγητικού αντιπυρετικού φαρμάκου Ponstan σε σιρόπι ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να υπερβαίνει τα νέα, πιο αυστηρά επιτρεπόμενα όρια ημερήσιας έκθεσης για τις στοιχειακές προσμίξεις μολύβδου και λιθίου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΦ, «αποφασίζεται η ανάκληση όλων των παρτίδων του πόσιμου εναιωρήματος Ponstan 50 mg/5 ml (Αρ. Αδειας Κυκλοφορίας 60079/22-9-08) που βρίσκονται επί του παρόντος στην αγορά, λόγω δυνητικής υπέρβασης των νέων επιτρεπτών ορίων ημερήσιας έκθεσης (PDE) σε στοιχειακές προσμίξεις μολύβδου και λιθίου, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία ICH Q3D.

Η παρούσα απόφαση εκδίδεται στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας, με σκοπό να ενισχύσει την εθελοντική ανάκληση της κατασκευάστριας εταιρίας».

Η ανακοίνωση του ΕΟΦ συνεχίζει: «Η εταιρία Pfizer ΕΛΛΑΣ A.E., ως κάτοχος άδειας κυκλοφορίας του προϊόντος στην Ελλάδα, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με τους πελάτες της προκειμένου να το αποσύρουν από την αγορά».

Διευκρινίζεται ότι η απόφαση αφορά μόνο τις παρτίδες του φαρμάκου σε μορφή σιροπιού και όχι το φάρμακο σε μορφή χαπιού. H απόφαση για απόσυρση του αναλγητικού – αντιπυρετικού σιροπιού Ponstan, το οποίο χορηγείται κυρίως σε παιδιά, έχει πάντως προκαλέσει έντονη ανησυχία στους γονείς, οι οποίοι ζητούν διευκρινίσεις για το θέμα που έχει προκύψει.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ