Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2023

Πριβέ «αποχαιρετισμός» στην τέως βασιλική οικογένεια!

Τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας, με πρώτη τη...

Θοδωρής Μεταξάς: Το «Μαύρο Ρόδο», ο Πανταζής και τα σχέδιά του

Υπηρετώντας χρόνια το λαϊκό τραγούδι και με σπουδαίες συνεργασίες...

«Η γη της ελιάς»: Νεκρός ο Γεράσιμος – Οι εξελίξεις των νέων...

Οι ανατροπές και οι εκπλήξεις δεν έχουν τέλος στη...

Η επίσκεψη της Μπελούτσι στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη

Η γυναίκα θρύλος του παγκόσμιου κινηματογράφου, η Μόνικα Μπελούτσι,...

Ο ήρωας παπάς της Παναγίας των Παρισίων!

❱❱ Ορμησε στον φλεγόμενο ναό της Νοτρ Νταμ, σώζοντας πολύτιμα κειμήλια Την ώρα που ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθούσε καθηλωμένος στις οθόνες του τα 850 χρόνια ιστορίας της Παναγίας των Παρισίων να γίνονται παρανάλωμα του πυρός μέσα σε μόλις οκτώμισι ώρες, ένας ήρωας ιερέας, αψηφώντας τις φλόγες που έγλειφαν τον μεσαιωνικό καθεδρικό ναό, έκανε αγώνα δρόμου για να σώσει, μεταξύ άλλων, το πολυτιμότερο κειμήλιό του, το Ακάνθινο Στεφάνι, που πιστεύεται ότι φορούσε ο Ιησούς στη Σταύρωση.

Ο Ζαν Μαρκ Φουρνιέ, ιερέας της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Παρισιού, ρίσκαρε τη ζωή του για να σώσει το Ακάνθινο Στεφάνι και τη θεία κοινωνία. «Ο πατέρας Φουρνιέ είναι πραγματικός ήρωας. Δεν επέδειξε ίχνος φόβου, καθώς όρμησε στο εσωτερικό του καθεδρικού και φρόντισε να τα σώσει» μετέδωσε ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός KTO, κάτι που επιβεβαίωσαν πηγές από τα σωστικά συνεργεία.

f1 1

Μαζί με άλλους ιερείς, πυροσβέστες και αστυνομικούς ο Φουρνιέ δημιούργησε μια ανθρώπινη αλυσίδα προκειμένου να μεταφερθούν σε ασφαλές σημείο όσο το δυνατόν περισσότερα ιστορικά κειμήλια της Νοτρ Νταμ, μεταξύ των οποίων και ο χιτώνας του Σεν Λουί. Από τις φλόγες σώθηκαν ακόμη τα τρία βιτρό παράθυρα του ναού, οι καμπάνες, καθώς και τα 16 μπρούντζινα αγάλματα, που αναπαριστούσαν τους 12 Αποστόλους και τους τέσσερις Ευαγγελιστές και είχαν μεταφερθεί με γερανούς σε άλλη τοποθεσία μόλις μερικές ημέρες πριν, στο πλαίσιο των εργασιών αναστήλωσης που πραγματοποιούνταν.

f6 0

Το μεγάλο όργανο του ναού «δεν κάηκε από την πυρκαγιά, αλλά η δομή του μπορεί να έχει υποστεί ζημιές, καθώς είναι καλυμμένο με μπάζα, σκόνη και νερό», όπως και το Αγαλμα της Αποκαθήλωσης. Αγνωστη παραμένει η τύχη τμήματος του Τιμίου Ξύλου και των καρφιών που είχαν χρησιμοποιηθεί στη Σταύρωση.

20992582 high

Η εισαγγελία του Παρισιού ερευνά τα αίτια της τραγωδίας, παίρνοντας καταθέσεις από εργαζομένους της εταιρίας Le Bras Freres, που έκαναν εργασίες συντήρησης στη σκαλωσιά, στο σημείο ακριβώς απ’ όπου άρχισε η πυρκαγιά, με τις Αρχές να εστιάζουν στον εξοπλισμό που χρησιμοποιούνταν. Ο εισαγγελέας Ρεμί Χέιτζ τόνισε, πάντως, ότι οι Αρχές «προσανατολίζονται στο σενάριο του ατυχήματος», ωστόσο ο διευθυντής επικοινωνίας του ναού Αντρέ Φινό υποστήριξε ότι θεωρητικά δεν υπήρχε κανένας εργάτης στην εκκλησία την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά (18.50), καθώς σχολάνε το αργότερο στις 5.30 το απόγευμα.

—-

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 750.000.000 ΕΥΡΩ ΟΙ ΔΩΡΕΕΣ 

«Βροχή» άρχισαν να πέφτουν οι δωρεές εκατομμυρίων για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων αμέσως μετά την ανακοίνωση της κατάσβεσης της καταστροφικής πυρκαγιάς, ξεπερνώντας γρήγορα τα 750.000.000 ευρώ.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ευρώπης Μπερνάρ Αρνό, του ομίλου LVMH, στον οποίο ανήκει ο οίκος Louis Vuitton, προσέφερε 200.000.000 ευρώ. Το ίδιο ποσό δώρισε η οικογένεια Μπετανκούρ – Μεγέρ που έχει κληρονομήσει τη L’Oreal, ενώ στα 100.000.000 ευρώ ανέρχεται η δωρεά του συζύγου της Σάλμα Χάγιεκ, Φρανσουά Ανρί Πινό, ιδιοκτήτη του ομίλου Kering, στον οποίο ανήκουν οι οίκοι Gucci και Yves Saint Laurent. Αλλα 100.000.000 ευρώ προσέφερε ο πετρελαϊκός κολοσσός της Γαλλίας Total, ενώ από 10.000.000 ευρώ δώρισαν ο επιχειρηματίας Μαρκ Λαντρέ ντε Λασαριέρ (Firmalac) και η οικογένεια Μπουίγκ, του ομώνυμου ομίλου τηλεπικοινωνιών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η ουγγρική πόλη Σέγκετ προσέφερε 10.000 ευρώ, ανταποδίδοντας τη χρηματική βοήθεια που είχε στείλει το Παρίσι όταν επλήγη από πλημμύρες. Επίσης, ακόμη και ο βασιλιάς του μικρού βασιλείου του Σανουί, στο νοτιοανατολικό άκρο της Ακτής Ελεφαντοστού, προσέφερε χρήματα.

—-

Ο γέρος αλχημιστής και τα αποκρυφιστικά σύμβολα

Δαίμονες, κοράκια και ένας μυστηριώδης γέρος με σκούφο, που κοιτάζει τον κόσμο από ψηλά, είναι τα τελευταία πράγματα που θα περίμενε κανείς να δει στον ναό-σύμβολο των καθολικών στη Γαλλία. Κι όμως, η Παναγία των Παρισίων, που παραδόθηκε στις φλόγες τη Δευτέρα, είναι γεμάτη αποκρυφιστικά και αλχημικά σύμβολα, τα οποία εδώ και αιώνες δημιουργούν γύρω της μια αύρα μυστηρίου.

shutterstock 200707244

Στις δύο πλευρές της μεγάλης εισόδου, στο υπέρθυρο, υπάρχουν δύο σειρές από 12 μετόπες και 12 μορφές, που αντιπροσωπεύουν τα διαφορετικά στοιχεία και φάσεις της αλχημικής διαδικασίας.

Μεταξύ αυτών των μορφών, μία γυναίκα, η οποία παρουσιάζεται τρεις φορές να κρατάει σε δίσκο ένα κοράκι, σύμβολο της σήψης, απαραίτητο για τους αλχημιστές στον διαχωρισμό του καθαρού και του ακάθαρτου, ή μία σαλαμάνδρα, σύμβολο της ασβεστοποίησης.

Ξεχωρίζουν, επίσης, η αναπαράσταση με τον Φιλοσοφικό Υδράργυρο, που αποτελεί το σύμβολο της Μεσαιωνικής Επιστήμης, ένας ιππότης με πανοπλία και δόρυ, ο οποίος προστατεύει τον αλχημιστικό κλίβανο όπου προετοιμάζεται το μαγείρεμα των υλικών, γνωστός ως atanor, και ένας άνθρωπος που κρατά ανοιχτό έναν κλίβανο και στο δεξί χέρι του τη φιλοσοφική λίθο.

f8 0

Στη γωνία του βόρειου πύργου, που περιβάλλεται από μάγισσες, μπορούμε να παρατηρήσουμε το άγαλμα ενός γέρου με φρυγικό σκούφο και παλτό, ο οποίος ακουμπά με το ένα χέρι στην κουπαστή και με το άλλο χαϊδεύει τη γενειάδα του. Είναι, σύμφωνα με τους αποκρυφιστές, ο αλχημιστής που παρατηρεί τον κόσμο από ψηλά ενόσω εξετάζει και αναρωτιέται για την εξέλιξη του έργου. Ο διάσημος καθεδρικός ναός του Παρισιού, εκτός από πόλος έλξης καθολικών και ιστορικών τέχνης, θεωρείται σημείο αναφοράς και για τους αποκρυφιστές. Αυτό αποδεικνύεται από τον εδώ και αιώνες συσχετισμό του με αποκρυφιστικά, μεταφυσικά σύμβολα σε λογοτεχνικά έργα, όπως η «Παναγία των Παρισίων» του Βίκτωρος Ουγκώ, τα «Μυστήρια των Παρισίων» του Ευγένιου Σι και ο «Κώδικας ντα Βίντσι» του Νταν Μπράουν.

—-

esr 1704 025 cmyk

offer

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πριβέ «αποχαιρετισμός» στην τέως βασιλική οικογένεια!

Τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας, με πρώτη τη...

Τους μάγευε όλους από μικρή – Την αναγνωρίσατε;

Η μικρούλα της φωτογραφίας πόζαρε χαμογελαστή στον φωτογραφικό φακό...

Πανέμορφη η μητέρα πετυχημένης τραγουδίστριας

Μπορεί μαμά και κόρη να είναι κούκλες ωστόσο μεταξύ τους δεν μοιάζουν σχεδόν καθόλου. Το σίγουρο είναι πως ο χρόνος είναι φίλος

Η όμορφη δεσποινίδα της φωτογραφίας είναι σήμερα μια καταξιωμένη ηθοποιός της χώρας μας

Η όμορφη κοπέλα της φωτογραφίας είναι σήμερα καταξιωμένη ηθοποιός...

Απασφάλισε η Καινούργιου: «Την έβαλα μέσα στο σπίτι μου και τώρα βγαίνει και μιλάει χυδαία για εμένα»

Η Κατερίνα Καινούργιου απασφάλισε μιλώντας για πρώην συνεργάτιδά της...

Εύη Βατίδου: «Τη σύντροφο του Αλέξη δεν τη συμπαθώ καθόλου ούτε εγώ, ούτε τα παιδιά μας»

Η Εύη Βατίδου σε βραδινή έξοδο έκανε δηλώσεις στους...

Επιχειρηματίας, πρώην σύζυγος τηλεπερσόνας με ύφος πολλά καρδιναλίων στο Μονακό

Αλαλούμ είναι η κατάσταση που επικρατεί στην κοσμική Αθήνα,...