Τι «ξυπνάει» τους εφιάλτες

❱❱ Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η υπερλειτουργία της αριστερής πλευράς του μετωπιαίου λοβού του εγκεφάλου ευθύνεται για τα άσχημα όνειραΠοιος δεν έχει ξυπνήσει ξαφνικά μέσα στη νύχτα ιδρωμένος, με την καρδιά του να χτυπάει γρήγορα, έπειτα από κάποιο εφιαλτικό όνειρο; Ερευνητές ανακάλυψαν τι είναι αυτό που ευθύνεται για τους εφιάλτες που βλέπουμε, άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο συχνά, σκανάροντας τον εγκέφαλο εθελοντών.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «JNeurosci», ερευνητές από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Φινλανδία και τη Σουηδία, με επικεφαλής την Πιλερίιν Σίκα του πανεπιστημίου του Τουρκού στη Φινλανδία, κατέγραψαν τα εγκεφαλικά κύματα 17 υγιών εθελοντών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον ύπνο. Οταν βρίσκονταν στη φάση του βαθύ ύπνου, κατά την οποία έβλεπαν όνειρα, τους ξυπνούσαν για να τους διηγηθούν το όνειρό τους.

Εξετάζοντας τα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματά τους, διαπίστωσαν ότι στα άτομα που έβλεπαν εφιάλτες η αριστερή πλευρά του μετωπιαίου λοβού του εγκεφάλου λειτουργούσε πιο έντονα σε σχέση με τη δεξιά.

Πρόκειται για τις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη διαχείριση του θυμού τόσο όταν κοιμάται κανείς όσο και όταν είναι ξύπνιος. Οταν σε κάποιον υπερλειτουργεί η αριστερή περιοχή του μετωπιαίου λοβού, σημαίνει ότι νιώθει θυμωμένος την ώρα που βλέπει όνειρο, το οποίο μετατρέπεται σε εφιάλτη. Αντίθετα, όταν υπερλειτουργεί η δεξιά, βλέπει «ενδιαφέροντα» όνειρα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ανακάλυψή τους θα βοηθήσει κυρίως άτομα με διαταραχή μετατραυματικού στρες, τα οποία υποφέρουν από συχνούς εφιάλτες.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ