Το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ακύρωσε δωρεά 300.000.000 € για την Υγεία λόγω αδιαφορίας του υπουργείου

❱❱ Η αδιαφορία του υπουργείου Υγείας, που δεν ανταποκρίθηκε, αλλά και το γεγονός ότι το Δημόσιο προχωρούσε σε…

.. υλοποίηση παρεμφερούς προγράμματος -ίσως από… άγνοια!- έκαναν το Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» να ακυρώσει μια σημαντική δωρεά προς το ελληνικό κράτος για την αντιμετώπιση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων που ευθύνονται για τον θάνατο τουλάχιστον 1.600 ανθρώπων και για δεκάδες χιλιάδες νοσηλείες ετησίως!

Στους όρους που είχε θέσει το ίδρυμα, όταν αποφάσισε τη δωρεά τον Σεπτέμβριο του 2017, ήταν το υπουργείο Υγείας να παρουσιάσει εμπρόθεσμα μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αξιοποίησή της. Βέβαια, στη χώρα τού «δεν βαριέσαι…», η πρόταση δεν παρουσιάστηκε ποτέ, με αποτέλεσμα να χαθούν σημαντικοί οικονομικοί πόροι ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Μνημόνιο συνεργασίας

Το ίδρυμα είχε αποφασίσει να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότηση σειράς έργων υποδομών και εκπαίδευσης για την ενίσχυση της Υγείας στην Ελλάδα, προϋπολογισμού 300.000.000 ευρώ. Μάλιστα, στις 21 Μαρτίου 2018 υπεγράφη μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του ιδρύματος στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με το ΙΣΝ, για περισσότερους από 15 μήνες καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια να βρεθεί η καλύτερη φόρμουλα για τον σχεδιασμό της εκπαιδευτικής δράσης.

«Η αρμόδια ομάδα έργου του Ελληνικού Δημοσίου δεν κατέθεσε ώριμη και ολοκληρωμένη πρόταση προς αξιολόγηση στο ΙΣΝ, που θα διασφάλιζε την ομαλή πορεία της δράσης» επισημαίνεται στην τακτική τριμηνιαία ενημέρωση προόδου εργασιών.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδρυμα, διαπιστώθηκε ότι το Ελληνικό Δημόσιο «έτρεχε» παρόμοια δράση! «Επιπλέον, μόλις πριν από λίγες ημέρες το ΙΣΝ πληροφορήθηκε ότι παρεμφερής εκπαιδευτική δράση, ασύμβατη με την ολοκληρωμένη αρχική πρότασή του προς το υπουργείο, βρίσκεται ήδη υπό υλοποίηση από φορέα του Ελληνικού Δημοσίου, με πόρους του Ε.Δ.» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, κύκλοι προσκείμενοι στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη ανέφεραν ότι δεν χάθηκε όλο το ποσό, αλλά μόνο τα 4.000.000 ευρώ! Συμπλήρωναν μάλιστα ότι «αβάσιμα και ενδεχομένως υποβολιμαία κρίνονται τα δημοσιεύματα που σπεύδουν να μιλήσουν για απόσυρση από πλευράς Ιδρύματος Νιάρχου της δωρεάς των 300.000.000 ευρώ προς το υπουργείο Υγείας».

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ