Με τον Αγάθωνα και τους Κόζα Μόστρα στη μουσική και τις περιπέτειες του «Καραγκιόζη μάστορα πατσά» γιόρτασε τα 61 χρόνια παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη το γνωστό πατσατζίδικο Τσαρούχας.
Ο ρεμπέτης και η μπάντα που μας εκπροσώπησαν πέρυσι στον διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον στο Μάλμε της Σουηδίας επέστρεψαν στον… τόπο του εγκλήματος, αφού στο συγκεκριμένο μαγαζί είχαν γυρίσει κάποιες σκηνές για το επίσημο video clip του τραγουδιού «Alcohol is free». Η ιδιαίτερη αυτή σούπα που τραβάει από τη… μύτη ακόμη και τους γευσιγνώστες, είχε την… τιμητική της στο φετινό μενού του Φεστιβάλ Γαστρονομίας – Thessaloniki Food Festival.
Ο Νίκος Τσαρούχας, ο οποίος ξεκίνησε το 1952 μαζί με τον αδερφό του Γρηγόρη, θυμάται τους επωνύμους της εποχής που πέρασαν από εκεί: «Ο Νίκος Ξανθόπουλος ερχόταν κάθε βράδυ για φαγητό μετά τις παραστάσεις του και η μάνα μου, που ‘χε καημό να τον δει από κοντά, με ρώτησε τι ώρα έρχεται για να είναι στο μαγαζί και να τον δει! Και ήταν εκεί, μαζί με άλλες γυναίκες, οι οποίες παραφύλαγαν στον δρόμο περιμένοντας τον μεγάλο πρωταγωνιστή της εποχής, ενώ ο Βοσκόπουλος έμπαινε στο μαγαζί κι έλεγε: “Μάστορα, κάνε αυτό που ξέρεις”». Οσο για τη συνταγή, ο Νίκος Τσαρούχας διευκρινίζει ότι ο πατσάς που σερβίρεται στο μαγαζί του είναι μόνο από μοσχάρι και πρόκειται για το ποδαράκι, την κοιλιά, το στομάχι και το παχύ έντερο (σαρδένι), και το πάγκρεας (τόπι) του ζώου. «Τα πέντε αυτά είδη μπαίνουν στο καζάνι και βράζουν, και στη συνέχεια ο κάθε πελάτης επιλέγει πώς θέλει τον πατσά: χοντροκομμένο, ψιλοκομμένο, ανάμεικτο, με ξύδι, με σκόρδο, με μπούκοβο.
ΕΛΙΣΣΑΒΕΤ ΚΥΡΙΤΣΗ

