Ψυχανάλυσέ το: Η διαχείριση της επιτυχίας

❱❱ Η σημασία του «ταξιδιού» για τους αυριανούς φοιτητές και η θετική σκέψη που θα βοηθήσει να γίνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα«Τα κατάφερα! Πέτυχα στο πανεπιστήμιο». Πώς, όμως, η επιτυχία αυτή εκδηλώνεται στη συμπεριφορά των μαθητών και του ευρύτερου περιβάλλοντος; Γιατί κάποιοι άνθρωποι κατορθώνουν να επιτύχουν ενώ άλλοι όχι; Τι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά και τους κάνει να ξεχωρίζουν από τους υπολοίπους; Η επιτυχία σίγουρα δεν είναι θέμα τύχης. Ενα από τα πιο σημαντικά βήματα του δρόμου σας προς την επιτυχία είναι η θετική σκέψη. Αντίθετα, η απαισιοδοξία, οι αμφιβολίες για τον εαυτό μας και οι δυνατότητες που έχουμε ώστε να επιτύχουμε υποσκάπτουν τον στόχο, δρουν αποθαρρυντικά και στο τέλος ανασταλτικά. 

Ισως να ακούγεται σαν σχήμα οξύμωρο, αλλά η αποτυχία είναι αναπόσπαστο κομμάτι του δρόμου σας προς την επιτυχία. Είναι αποδεδειγμένο ότι οι επιτυχημένοι άνθρωποι έχουν να θυμούνται πολλές αποτυχίες στην πορεία τους μέχρι να φτάσουν στην επιτυχία, γι’ αυτό και την αποτυχία δεν πρέπει να την αξιολογούμε αρνητικά.

Βάζοντας έναν στόχο, υπάρχουν κυρίως δύο ενδεχόμενα αποτελέσματα: επιτυχία ή αποτυχία. Η επιτυχία συνήθως φέρνει την ευχαρίστηση, την ικανοποίηση από τον εαυτό μας και δίνει ώθηση στο άτομο να θέσει και επόμενους στόχους.

Η αποτυχία, από την άλλη μεριά, πολλές φορές μπορεί να πεισμώσει το άτομο και να το οδηγήσει να προσπαθήσει ακόμη περισσότερο, όμως μπορεί και να το οδηγήσει σε απογοήτευση, με συνέπεια να μειώσει την επιθυμία μιας επόμενης νέας προσπάθειας.

Πέρα από τον φόβο της αποτυχίας υπάρχει και ο φόβος της επιτυχίας, δηλαδή πολλοί άνθρωποι μπορεί να νομίζουν ότι φοβούνται την αποτυχία, ενώ ουσιαστικά αυτό που φοβούνται είναι η ενδεχόμενη επιτυχία. Εάν σκεπτόμενοι την επιτυχία κάνετε σκέψεις του τύπου «και ποιος είμαι εγώ για να φτάσω εκεί;», «δεν το αξίζω αυτό» ή «δεν είμαι αρκετά καλός για να επιτύχω αυτό που ονειρεύομαι», ίσως φοβάστε την επιτυχία επειδή νιώθετε ότι δεν την αξίζετε. Ισως επίσης να κάνετε αρνητικούς συσχετισμούς συνδέοντας την επιτυχία με καταστάσεις όπως η μοναξιά, η απώλεια ουσιαστικών σχέσεων ή η εγωιστική συμπεριφορά.

Οι σχέσεις

Η επιτυχία, όμως, μπορεί να είναι απόλυτα ισορροπημένη και να επεκτείνεται σε όλους τους τομείς της ζωής σας. Στο σημείο αυτό, να θέσετε το σημαντικό ερώτημα «πώς θα διαχειριστώ την επιτυχία μου;». Η απάντηση είναι αβίαστη.
Η οικονομική ή επαγγελματική επιτυχία δεν είναι απαραίτητο να θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις σας. Για να επιτύχετε, προσπαθήστε να αποβάλετε τυχόν αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να έχετε για την επιτυχία ή τις αμφιβολίες για τον εαυτό σας. Κάθε άνθρωπος αξίζει να επιτύχει, γιατί όχι και εσείς;

Κάθε μαθητής που πέτυχε τον στόχο του οφείλει να αποδεχτεί τον πραγματικό του εαυτό για να ξεκινήσει το δικό του νέο ταξίδι. Θα λέει: «Εγώ είμαι αυτός που είμαι και θα καταβάλω προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί ο νέος στόχος μου». Ετσι κάθε προσπάθεια καλής απόδοσης και αποδεκτής συμπεριφοράς θα φαίνεται ότι είναι πραγματική και ο μαθητής θα προσπαθήσει τόσο όσο οι δυνάμεις του το επιτρέπουν.

Τι θα κάνατε εάν ξέρατε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχετε; Εάν υποθέσουμε ότι με έναν μαγικό τρόπο σάς δινόταν η πληροφορία πριν από τη δοκιμασία ότι τελικά θα καταφέρετε να φτάσετε στον σκοπό σας μέσα στο χρονικό περιθώριο που είχατε θέσει, τι θα άλλαζε στον τρόπο με τον οποίο νιώθετε και συμπεριφέρεστε σήμερα; Αρχίστε πλέον να συμπεριφέρεστε με τη σιγουριά, την αυτοπεποίθηση και την ηθική ικανοποίηση του νικητή. Οι σκέψεις σας είναι «αυτο-εκπληρούμενες προφητείες», δηλαδή συχνά τείνουν να επαληθεύονται και στη ζωή. Εάν διαρκώς σκέφτεστε ότι κάτι είναι αδύνατο ή ότι δεν έχετε την ικανότητα να επιτύχετε, ίσως να μην αρχίσετε καν τη διαδρομή για την πραγματοποίηση των ονείρων σας. Οι σκέψεις σας, λοιπόν, θα επαληθευτούν αργά ή γρήγορα.

Το ίδιο πρέπει να έχετε στον νου σας και για τους άλλους που έχετε γύρω σας. «Εσύ δεν είσαι όπως χρειάζεσαι να είσαι, εσύ δεν είσαι όπως ήσουν, εσύ δεν είσαι όπως συμφέρει εμένα, εσύ δεν είσαι όπως εγώ θέλω, εσύ είσαι όπως είσαι». Πλήρη εικόνα της πραγματικότητας, του εαυτού σας και των άλλων θα έχετε, γονείς και μαθητές, αν μπορέσετε να κατανοήσετε όλα τα παραπάνω. Να τα εσωτερικεύσετε στις πραγματικές τους διαστάσεις. Με τον τρόπο αυτό καταφέρνετε να σχεδιάσετε, να δουλέψετε και εν τέλει να φτάσετε σε αυτή την ωριμότητα που θα κάνει εσάς και τους μαθητές-παιδιά σας ευτυχισμένους. Και τώρα που έχουμε κατακτήσει την επιτυχία, αλλά και στο μέλλον.

Κλείνοντας, το σημαντικότερο σημείο γύρω από το θέμα «στόχος – προσπάθεια – αποτέλεσμα» είναι να μη σταματάει κανείς να θέτει νέους στόχους και να κάνει όνειρα, γιατί αυτό που δίνει αξία σε κάθε πιθανό αποτέλεσμα είναι η συναισθηματική επένδυση για τον στόχο, η οποία έχει προηγηθεί, και το ταξίδι της προσπάθειας για την επίτευξή του. Με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή, θα διαχειριστούμε την επιτυχία.

MSc Κλινική Ψυχοπαθολόγος – 
Ψυχοθεραπεύτρια
Universite Paris VIII – St. Denis – Vincennes, France

www.michalopoulou.gr

www.facebook.com/ 
Σοφία Π. Μιχαλοπούλου


{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ